Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce:
Halmari Tippy (TGFOP-1-clonal), lot no. OR-524/22
Čaj z druhé sklizně z oblasti horního Ássamu s vysokým obsahem zlatých tipsů, zpracovaný z exkluzivních lístků čajovníků kultivaru Panetola 1206. Má sytou, tmavěoranžovou až meděnou barvu nálevů, nasládlou, vyzrále ovocnou vůni a plnou, hutnou, hladkou, sladovou chuť. Zahrada se nachází v blízkosti břehů řeky Brahmaputry v oblasti Jorhat.
Doba sklizně: červen 2022
Kultivar: Panetola 1206
Oblast: Jorhat, Assam
Kategorie: Ássam, Čaje, Černé, Indie
Jednonálev 8 g / 500 ml, 95 °C, 3 min
Vícenálev 5 g /150 ml, 95 °C, 1. NÁLEV 60 sec, 2. NÁLEV 45 sec, 3. NÁLEV 60 sec
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je usedlejší, lehká dřevinka a sladové tóny. Vzhledově tmavší list, který má jemný odlesk, takže normálně šedý/černý list dává zajímavý namodralý odstín. Bohatý obsah tipsů zlatavé barvy, procentuálně odhaduji na 15-20%. Velikost listů je od 1 do 1,5 cm, menší zlomky méně časté, tříděný precizní list. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Prakticky okamžitě působí otvorem ve víčku prinikavá vůně. Intenzivní těžké prvky medu, čokolády, sladu a melasy, jen nepatrné dřevité hrubší prvky. Celkově mě tento assam zasáhl svou sladěnou vůní. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Znatelný sladový vonný základ, melasa, nugát, nepatrné dřevinky. |
BARVA NÁLEVU | | Oranžová, místy až do měděných odstínů, přesně jak píše prodejce. Jediné smítko, ani zlomek nenarušuje nálev, čirý, velmi jiskrný nálev. |
CHUŤ | | Lehce svíravý základna, těžká a vše prostupující chuť, na jazyk dopadá příliv dřevinek a kakaa, na stěny působí melasa a slad. Později lehce medové problesky, pocit suchého patra a dřevnatost. Strohá dřevinka, prosušené dříví jehličnanů, náznak exotiky, decentní dotek kořeněných prvků. |
DOCHUŤ | | Polknutí nedrhne v krku, ale je ostřejší na jazyku, svíravější základna přechází do hořkého těžkého došlápnutí na kořenu jazyku a od té doby se zvolňuje. Pozvolné uhlazování, popuštění uzdy sladším nuancícm, výrazný slad a med, javorový sirup, závěrem náznak sirupů ze stévie, slaboučký vegetální dotek. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Tužší hnědavo-načervenalé listy, zlomky listů, vesměs se jedná ale o mladší lístky, tipsy úplně drobounké, špačaté, úzké, v obsahu jsou ale i nějaké ty stonky. |
Osobní popisek: Když se řekne Assam, spousta lidí si představí silný ale prostoduchý CTC a přísadu do masaly. Opak je pravdou, tento list je živý, čerstvost z něj je čiší. Tento Assam je taktéž silný, stavím jej na tři nálevy, dávkování je třeba uvážit a spíše zvolit opatrnější postup přípravy, méně listu a kratší doby, pro jednonálev úplně - špetka na dno menší nádoby/na misku (grandpa style). Ideální kandidát na ranní zahřátí, či na venkovní povzbuzení. Dodá okamžitou energii, ale pouze na plný žaludek - třísloviny dokáží rozdráždit člověka na lačno. Pestré chutě, hravé, neumělé a překypující projevy. Já jsem spokojen :-)
Cena: 185 Kč/ 50g
Prodejce:
Teamountain