Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Assam CTC Dirial
Info od prodejce:
Čaj zpracovaný metodou CTC ( zkratka pro Crushing - drcení, Tearing - trhání, Curling – rolování ) do malých pravidelných granulek tvořených listovou drtí. Díky tomu získáváme velmi silný hutný nálev plné chuti s dlouhým nahořklým aftertastem.
Čaj vhodný k popíjení s mlékem, medem a kořením při dlouhých zimních večerech. Možné též v mléce přímo louhovat.
Příprava: 4 čajové lžičky (15g) čaje na 1l vody prošlé varem, louhujeme 3 minuty.
Forma: CTC
Zahrada: Dirial
Rok: 2012
Země původu: Indie - Ásám
Suchý list srolovaný do droboučkých kuliček, jedna vedle druhé naprosto totožné velikosti. Tmavší hnědo-červený list. vůně dřevitá s bylinno-květovým podtextem, základ ordinérní dřevité složky - listnaté stromy, náznak kopretiny, bylinné podtexty, lehounká zcela nepatrná kořeněná složka.
Příprava v testeru
3g/100ml/3min, 100°C, předehřev nádobí.
Nahřátý list: nesmírně hutná a výrazná vůně, zajímavější dřevité prvky, výraznější kořeněné pozadí, bylinno-květový nádech - kopretiny a náznak jitrocelu. Hořký základ s náznakem sladké.
Vůně nálevu: dřevitá sladko-nahořklá.
Barva nálevu: červený tmavý nálev, minimum zlomků z granulek na dně misky.
Chuť: uhlazená chuť, dřevitý základ, zcela bez svíravých prvků, lehká nahořklost s krémovou složkou na jazyku. Květovo-dřevité prvky, náznak kopretin, poměrně ordinérní celek, ale nesmírně výrazný a hutný nálev. Závěr s kontrastem hořké a sladké, krémová složka stéká po jazyku, nahořklost je až lehce štiplavá po polknutí, lehounce kořeněný podtext dřevitého základu.
Dochuť: po polknutí mírnější nahořklé prvky, minimální svíravost, uhlazený celek, příjemná krémová složka na jazyku, kopretionovo-sedmikrásková základová složka v kombinaci s dřevitými prvky, dřevité tóny evokují listnaté dřeviny - javor. Závěrem příjemné kořeněné složky - pravděpodobně zvýrazněné zvolněním nahořklé složky, krémový hebký dojezd. Mírně hřejivý účinek, velmi povzbudivé působení.
Jednonálevová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 6g listu, 100°C, 6 minut louhování.
Vůně: plná dřevito-bylinná, krémový smetanový podtext, výrazné jitrocelové složky.
Barva: krásný jiskrný červený nálev, poměrně velké množství rolovaných kuliček částí listů na dně misky.
Chuť: chuť mi nepřijde svíravá, zcela nepatrně v pozadí, ale krémové složky krásně zakryjí věškerou hrubost. Vyvážený celek, plné hutné tělo, nikterak pestrý celek, ale jednotlivé složky podtržené a jasně definované. Dominuje sladká chuť s nahořklým pozadím. Dřevité prvky s náznakem kořeněných prvků v pozadí, plné bylinné prvky jitrocelu (jitrocelový sirup), náznak sedmikrásky, dřevité složka nesmírně hutné, krémové delikátní pozadí uhlazující celek. Závěr více bylinný s krémovější složkou na jazyku, svíravost nulová, lehce nahořklé složky.
Dochuť: Dlouhý, poměrně jednotvárný, ale nesmírně výrazný aftertaste. Jemnější dřevité tóny, krémový podtext, hezký kontrast nahořklé dřevité složky s nasládlými lehce vegetálními bylinnými prvky, probleskávají poměrně svěží tóny bylin, nádech sedmikrásky. V průběhu doznívání stupňvané sládnutí, závěr ordinérní dřevité chutě s jitrocelovým základem.
Mokrý list hnědo-červený, stále srolovaný, pevné granulky tužší struktury, hezká a praktická podoba.
Závěr: Klasický zástupce, typické tóny, hutné nálevy, není co vytknout. Ideální pro okamžité povzbuzení - enormní dávka energie, zcela nejvhodnější kandidát pro základ do masaly, osobně tento list mixuji ještě s něčím listovějším s kořeněnými prvky - assam, keňa atd.. Tento Assam vyzkoušen i s mlékem, a kapka neuškodí, více už kazí celek - ideální božské s máslovými sušenkami!
Cena: 55,-/100g
Prodejce: Darjeeling.cz