Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Assam CTC


13.8.2010


Černý čaj z Indie zpracovávaný metodou CTC (crush-tear-curl) do malých kuliček. Po zalití se kuličky nerozvinou, ponechají si svůj tvar. CTC metodou se zpracovává většina sklizených čajů v Indii. Assam se sklízí od července do září (dle polohy).

Dávkování: polévková lžíce suchého listu/500ml konvička. Pouze jeden nálev.

Zaléváme 100°C horkou vodou, dobu slití by si měl každý zkusit sám, optimání jsou cca 3 minuty. Při delším louhování je čaj velmi svíravý. Chuť je velmi silného charakeru (nepít před spaním), specifická chuť pro assamy - lehce natprklá a zároveň sladká s lehce "pečenou" chutí. Při lepší kvalitě a správné přípravě by měly být v čaji cítit až krémové tóny.

Závěr: Velice povzbudivý, příjemný čaj, vhodný na popíjení před prací. Tento černý čaj je nejvhodnější pro přípravu Masaly (černý čaj, mléko, směs koření - Yogi).

Cena: 50-80,-/50g

Dostupnost: Tento čaj by měla mít v nabídce každá čajovna. Vynikající ohlasy jsou na Assam CTC z darjeeling.com, skvělý bude také od www.teamountain.cz.

Video: