Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce:
Klasická směs assámských čajů vhodná na ranní popíjení s mlékem. Černohnědé pravidelné lístky dávají vznik hnědooranžovému nálevu s příjemnou sladovou vůní. V chuti je čaj vydatný, nasládlý s medovými tóny.
Příprava: vroucí vodou zalejte čaj v poměru 1,5dl na 1 čajovou lžičku, pokud čaj louhujete v konvici pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 3-5 minut louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 1 nálev.
Suchý list různé velikosti, spíše drobnější lístky, je vidět i podle barvy, že se jedná o blend, barva listu velmi tmavá, černo-hnědá. Vůně bylinná s medovým podtónem.
Jednonálevová příprava:
250ml porcelánová konev rýžový porcelán, 5g listu, zaléváno vroucí vodou, louhování 6-7 minut, předehřev nádobí.
Nahřátý list: vůně těžší, lehoučce kouřová, medovo/ovocná - broskvové tóny.
Vůně nálevu: těžší s tóny dřevin a lučního medu.
Barva nálevu: červeno-hnědá, čirý nálev bez kalu či jiných částí.
Chuť: Plná ovocná chuť s intenzivní dřevitou vedlejší chutí. Nálev později směruje k medovým velmi sladkým tonům, oproti spoustě jiným assámským čajům tento není nikterak svíravý, celek je sladký, velmi chutný. Start je v pozadí lehce nahořklý s větší intenzitou vedljších dřevitých prvků, později ovšem přechází do kulatých medových prvků s ovocnými podtóny.
Dochuť: ovocný plný startn s lehkým dřevitým podtónem bez agresivních prvků, vcelku jednoduchý monotónní celek, nenáročný celek, dlouhé doznívání, plynulý přechod na medové prvky, v závěru výrazné složky lučního medu.
Vylouhovaný list klasického trhaného vzhledu, vesměs velikostně tříděný celek.
Závěr: Dobrá plná sorta assámského blendu, tento vyvážený celek bych osobně nekazil mlékem, je jemný sám o sobě. Dobrá cena pro každodenní popíjení, vhodné k snídani, k sladkému pečivu.
Cena: 26,-/60g (internetová cena je 27,-/60g)
Prodejce: Oxalis