Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce:
Argentina OP je silný černý čaj plné chuti a výrazné barvy pocházející z vysoko položených argentinských plantáží.
Suchý list voní usedle, bylinno-dřevitým tónem, trochu vyčpělé, příliš odleželé nuance, zdá se mi tam prvek kartonu a stopově kouř. Vzhledově klasické OP, mnoho zlomků, pár větších listů, od pohledu dřevnaté tuhé stonky/větve. Tmavý list, černý, hnědavé odstíny převážně na stoncích.
Degustační sada:
Nahřátý list: první vonné nuance jsou po suché pomerančové kůře s kouřovo-bylinným dotekem. Delší napaření otevírá nahořklejší vůně a hutnější rovinu, prvky jako meruňkové jádro, dřeviny a zvláštní nakyslou bylinou vedlejší složku - s tou jsem se setkal u černých čajů uložených ve velkém a delší dobu.
Vůně: Dřevitá s kouřovým dotekem a nepatrným projevem sušené kůry pomeranče, lehká dřevinka cedru.
Barva: Oranžová tmavší až do karamelova. Poměrně velké množství zlomků na dně misky.
Chuť: Lehce svíravý start, kombinace lehce nahořklých tříslovinek se sladko-nakyslou chutí. Chuť mi evokuje dřeviny, dotek cherry, sušená kůra pomeranče, stopově opět kouř v pozadí. Necítím zde hloubku ani svěžest, ani pestrost. Jakási textura, základní gró černého čaje, ale žádný požitek byť přibližný lepším OPéčkům ze Srí lanky. Přesto bych tento kus nejvíce srovnal k staršímu listu z UVA.
Dochuť: Dochuť po polknutí odkrývá drobnou nestabilitu, svíravý podtext tříslovin, hutnější dřevité prvky v duchu cedru, probuzení citrusů po minutce doznívání a uvolnění nahořklého startu. Doba dozívání sahá max k 3-5minutám, pestrost nulová a průběh není zajímavý, není proč dál ztrácet čaj. List končí na blend do Masaly, nebo do termosky na stále mrazivá rána.
Osobní popisek: Prodejce neuvádí rok sběru. Fakt, že to není broken, ani dust a toto OP má již tak vyčpělou základnu, svědčí o stáří listu. Původní charakter před pádem za zenit lze jen odhadovat, ale nejvíce mi připomínal starší Ceylony, tedy i za čerstva by se měl projevovat podobně, jako čaje z uvedeného regionu Srí lanky. Nabízí někdo lepší Argentinu, má možnost poslat čerstvý list?
Vylouhovaný list hnědavý, převážně drobný, tuhý. Pár listů takřka nepoškozených, pomačkaný, podlouhlý vzhled. Hnědavá tmavá barva listu.
Cena: 53,-/50g
Prodejce: Darka-shop.cz