Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
Formosa Oolong Ali shan Tie Guan Yin
Info od prodejce:
Špičkový tchajwanský oolong tmavšího typu z proslulých hor Ali (Ali Shan) z kultivaru tie guan yin. Středně fermentovaný list svinutý do relativně pravidelných kuliček. Nálev naprosto vynikající, vyvážené, plné a komplexní, tmavší chuti s výtečnou ovocně kořeněnou složkou a skvělým dozvukem. Čaj je v originálním balení 30g.
Tip na přípravu: do vyhřáté konvice vsypat 6 - 8 gramů čaje, přelít 0,3l vody teplotě 80°C (lze vyzkoušet chladnější i teplejší), louhovat 60 - 150 sekund, možno znovu (minimálně 3x) zalít. Tento čaj je také vhodný pro přípravu khong fu.
POZNÁMKA: Hmotnost vzorku zdarma je 5g.
Suchý list tmavý, do hněda s tmavě nazelenalými flíčky. Více oxidovaný kus, tmavší oolong - již z listu je to patrné. List je smotaný, srolovaný do kuliček. Vůně je těžší, sladká s ovocnými projevy.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Celkem nálevů: 8. Teplota vody: 95°C. Doby louhování: 35s/20s/35s/45s/70s/110s/180s/250s+
Vůně nálevu odzbrojující, sladká s kořeněným pozadím, velmi živá, podmanivá vůně. Barva nálevu hnědavá až do zlatava. Chuť plná, sladká, primárně ovocná. Od prvního, do čtvrtého nálevu je cítit výrazná kořeněná složka, po exotickém ovoci a květinách. Při delším louhování stopově nahořklá složka v pozadí. Jemně pražená složka zcela v pozadí. Dominuje kompozice přezrálé broskve a papáji - jako kořeněná zrníčka uvnitř papáji. Komplexní projevy, místy problesky těžších květinových exotických prvků. Průběh chutě čistý, v třetím nálevu pouze lehce štiplavý ve spojení s kořeněnou složkou při polknutí. Dochuť je dlouhá, pestřejší a mnohem sladší. Kořeněné prvky jsou o úroveň níže, plný prostor pro ovocnost. Krásné prvky exotiky, papája výrazně působí, náznakem karambola a naše zlatá broskev spíše v pozadí. Vynikající působení desítky minut - k půl hodině. Úchvatná a dlouho plná dochuť, poté se výraznost snižuje. Od pátého nálevu je dochuť nepatrně kratší a omezenější o kořěnenost. V dalších nálevech zůstává pouze ovocnost. Ovoce se také různě střídá, ve třetím nálevu cítím až ananas ve spojení se zajímavou nuancí kořeněné chuti. Místy jde dochuť až do tónů nektaru exotických květin, kapka orchidejí, kapka medu, místy i karamel (6 nálev), neskutečně široké tělo a pestrost vedlejších prvků je dech beroucí. Báječné, prostě báječné. Ali shan mě ještě nikdy nezklamal.
Vylouhovaný list tmavě zelený až hnědavý, velké zkrabatělé jednolisty, poměrně křehké listy.
Cena: 30g/257.00 Kč
Prodejce: Amana - https://www.caj.cz/