Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2019 Alishan černý
Info od prodejce:
Alishan Taiwan černý. 24.10.2018 sběr.
Suchý list voní dřevito-karamelovým těžším odérem, sladko-nahořklé projevy. List smotaný do granulek, středně velké až velké granulky - vícelisté celky smotané do kuliček. Barva je převážně šedá, místy do hněda.
Chuť: 4,5 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Dochuť: 5 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Cena: ? / 5 (5 = NEJLEPŠÍ POMĚR CENA VÝKON)
Originalita: 5 / 5 (5 = UNIKÁTNÍ ČAJ, 1 = ŘADOVKA, OKOUKANÝ)
Praktičnost: 5 / 5 (5 = BEZSTAROSTNÝ ČAJ, 1 = NEPRAKTICKÝ, NÁROČNÝ)
Osobní popisek: Degustační sada 100ml, 2,5g listu, vroucí voda, 3 min louhování.
Nahřátý list: sytá čokoládová vůně s karamelem a dřevinkami, při delším napaření nasládlé skořicové nuance, ale stále zde dominuje hořká čokoláda s praženou obilninou.
Vůně: skořicová, příjemné intenzity, lehký karamel, náznak sladu a dotek ovoce. Skořice zde
Barva: zlato-hnědavá, zcela beh kalu, či prachu.
Chuť: komplexní základ hořko-nakyslo-sladko-kořeněného charakteru. Je tu obsaženo VŠE! Po celých ústech hrají nuance a chutě, skořice má největší hloubku, dává však prostor x dalším prvkům, výrazně sladový podtext, karamelová sytá stopka. Překypující celek a na černý čaj extrémně svěží, doslova jako by to byla zkapalněná šťáva právě dokončeného čaje. Ta textura, pestrost a přitom hebkost celku je úchvatná!
Dochuť: Po polknutí výrazně poskočí do popředí skořicové nuance, po inutce lehké uvolnění a prostor obhajují sladko-nakyslé nuance sladu a karamelu. Pořád mi hraje v hlavě soubor všech chutí, co cítím, vegetální čertvá bylinná složka v pozadí dokresluje celek a vytváří svěžest celku. V závěru dozvuku jsou cítit sladší prvky v ovocném stylu bluma střihnutá s broskví. Fascinující výsledek. Testy vícenálev/jednonálev, vždy je to ohromný zážitek! Doba doznívání sahá přes 20 minut, euforizující čaj, mírně hřejivý a mírně povzbudivý.
Vylouhovaný list je oxidaci křehký, vícelisté celky, "zmačkané" listy se dotekem oddělují od stonku. Vizuálně bez chyby, ve skle úchvatné.
Cena: ?
Prodejce: ? dar ze služební cesty na Taiwanu