Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
AKBAR Gold FBOP Ceylon
Info od prodejce:
Černý čaj, sypaný
Složení: černý čaj FBOP
Hmotnost: 100g
Výrobce: Akbar Brothers (PVT) LTD. Baleno na Srí Lance (100% Pure Ceylon Tea).
Suchý list drobounký, list sekaný/lámaný na jednotnou velikost, ač má list malou velikost, tak vypadá hezky, celek tvoří prakticky výhradně sekaný list, precizní třídění, pouze 1-2 drobné větvičky v celku. Barva listu tmavá, černá s šedavými místy. Vůně není výrazná, slabounká dřevitá složka bez šance k určení, pouze náznak.
Příprava v degustační sadě
Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: Příjemná dřevitá složka s jemnou decentní kořeněnou složkou, ovocný sladký podtext. Při delším prohřátí výraznější dřevitost s lehkou pryskyřičnou složkou.
Vůně nálevu: dřevitá lehce kořeněná (jehličnany) s ovocností v podtextu.
Barva nálevu: tmavší, rudá, minimum zlomků na dně misky.
Chuť: základ je více nahořklý, než sladký, celek je mírně svíravý, ale v chuti je výrazná dřevitost v kombinaci s přezrálou broskví. Podtext je lehce kořeněný, evokuje mi borovicové dřevo, výrazně pryskyřičný tón.
Dochuť: příjemnější uhlazenější celek, dominuje dřevitost, mnohem hlubší nuance dřevin, příjemné sladší tóny broskve, dobře stavěná dochuť, jen nepatrná svíravost po polknutí. Dozvuk hořké a sladké, balanc mezi těmito složkami.
Žádný světoborný speciál, ale na běžné popíjení dobré, spíše bych volil kratší louhování, nebo menší dávkování, hořkost v chuti je nadprůměrnější, nemuselo by zachutnat každému. Síla tohoto čaje je také nadprůměrná, rozhodně snese i kapičku mléka. Standardní základní sorta ze Šrí lanky, pro denní popíjení příjemné.
Vylouhovaný list v podobě malých hnědavých nasekaných lístečků. Tužší struktura.
Cena: 65Kč/100g