Byliny - nečaje
Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.
12.8.2010
Velice aromatický čaj, koření tvořící většinu v této směsce, přímo nečpí, vůně je mírná, přesto však působí velice ostře. Největší sušené celistvé lístky tvoří Ibišek. Čaj dále obsahuje velmi mnoho zázvoru, citronovou kůru, skořici (velké množství v prachové podobě), nové koření, kardamon a badyán.
Doporučená jednonálevová příprava: vrchovatou čajovou lžičku směsky vložíme do sítka a louhujeme 5-10 minut (dle chuti). Nálev velmi povzbuzující, velmi silný kořeněný nálev, při této přípravě se smísí všechny tóny koření dohromady a vytvoří tak velmi zajímavý celek, převládá však hřejivá chuť zázvoru a kyselý základ ibišku, v pozadí skořice a badyán, po vypití pocit tepla.
Příprava v gaiwanu: Zajímavější tóny koření, více prokouknou jednotlivé chuťové složky, celkový dojem ovšem není takový, jako při jednonálevové přípravě. Vůně připomíná směs na masalu (Yogi). Možno připravit 3 nálevy a zaléváme 100°C horkou vodou. Doby louhování 20s/20s/60s. Ibišek zabarví nálev do červena, také díky Ibišku je základová chuť velmi kyselá, následuje zázvor, který okamžitě dodává hřejivý pocit, lehce je cítit skořice, ostatní kořeněné prvky v pozadí. Dozvuk nakyslý s kořeněnou chutí na patře. První dva nálevy velice výrazné, nakyslé, poslední nálev již mírný, méně agresivní.
Závěr: Velmi netypický čaj, pocit tepla se velmi uplatní v zimním období. Nevšední chuť, kombinace s ibiškem nemusí chutnat každému (velmi nakyslá chuť), již po prvním doušku jsem si ale zvykl a s chutí popíjel další. Již suchý list provoní celou místnost, po zalití je ještě více aromatický. Velmi příjemné pití a zajímavá zkušenost. Nepochybně lze namíchat i doma. Největší podíl má zázvor a Ibišek, poté citronová kůra a skořice, pak nepatrné množství ostatního koření.
Zakoupeno na trzích v Německu v malém městě Geseke. Celkově nabídka prodejců v Německu je pestřejší a hlavně velmi kvalitní, ať už jde o čaje, nebo koření.