Byliny - nečaje
Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.
Info z Wikipedie:
Salep ([sálep], sachlab, sahlab, sahlep, sah salep) je tradiční horký nápoj z Blízkého východu, konzistencí připomínající řídkou krupicovou kaši.
Díky své vysoké energetické hodnotě a obsahu vápníku, fosforu, zinku, sodíku a vitamínů A, B a C bývá někdy považován za afrodiziakum. Je to také vydatný zdroj glukomannanu (typ rozpustné vlákniny). V Turecku je považován za lék proti nachlazení.
Z arabštiny se výraz salep dostal do francouzštiny, kde znamená buď sušené hlízy rostlin z čeledi vstavačovitých, nebo přímo vstavač.
Vůně prášku je nahořklá, po kořenu - vztavač. Připomíná slizové složky proskurníku. Prášek je bílý, jemný, krystalická zrnka s jemnou "moučnou" složkou škrobu.
350ml mléka rozehřejeme, poté vsypeme pomalu (aby nebyly hrudky) 100g prášku a zároveň intenzivně mícháme směsí. Směs by se rychle připalovala, stačí chvilička míchání. Po minutce vypínáme a servírujeme do skleniček, zasypeme povrch skořicí.
Vůně je mandlová, krémová, jemná s nádechem kořene. Po přidání skořice skvělá kombinace, intenzivní požitek.
Chuť lze přirovnat k velmi sladké krupičné kaši o více pudinkovité konzistenci. Sladkost dominuje, lehounká nahořklost kořene v pozadí. Skořice tvoří skvělý doplněk.
Sytost a kvalita celku je závislá na 2 aspektech. Kvalitě mléka - tučnější je lepší, naopak nějaké odstředěné bude v celku prázdné, sahlep nebude krémový. A druhý aspekt skořice - čím kvalitnější, tím lepší. Máme z Německa jemně mletou, úžasné intenzity. Dohromady tak tvoří super dávku ranní energie a pronikavé jedinečné chutě. Originální a nevšední záležitost
Cena: 150,-/500g
Prodejce: Chezamis.cz