Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2008 Tmavý (Shu) pu-erh v mandarince - "8682"


Vložil Tomáš Klouda 7.10.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
nadobi
Manufacturer : Heshan Fruit Tea Research Institute
Production date : 2008
8682 : Ripe Pu-erh, "Song Xiang", rosin fragrance - s příchutí růže (ne ovoněno růží). Mezi pěti doposud ochutnanými druhy se jedná veliskostně o střední velikost mandarinky.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Suchý list černo-šedo-dnědé barvy, hezký kvalitní shu puerh, ne zrovna top gong ting třída, ale je zde poměrně velké množství tipsů hnědo-zlaté barvy. Celá mandarinka je obalena plastovým povlakem, který skvěle zakonzervuje mandarinku - přes tento obal není příliš výrazná vůně - po otevření již více než výrazná vůně mandarinky. Kůra oranžovo-hnědé barvy - tmavší kůra, velikostně větší plod = více listu uvnitř. Vůně celku je příjemná citrusová se specifickou kořeněnou složkou mandarinkové kůry. List je celkově tmavší, přibližně jako u v minulosti degustované mandarinky 8683.

nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 3g listu, 3min louhování, 100°C horká voda, předehřev nádobí.
Nahřátý list: znásobená mandarinková složka s výraznější kořeněnou citrusovou vůní, lehce těžší podtón s ořechy a květovou složkou v pozadí, mandarinka zcela dominuje.
Vůně nálevu: citrusová svěží vůně s plnými mandarinkovými tóny a lehkou ořechovou vedlejší složkou, náznak dřevin v podtextu.
Barva nálevu: červená, tmavá až do ruda, nepatrně zakalený nálev.
Chuť: kulatá plná chuť se svěžími přirozenými tóny mandarinky a s náznakem květových tónů. Sladký základ, vedlejší tóny bohaté - od ořechů, čokolády, náznaku ovoce, až po dřevité prvky. Uhlazený velmi pitelný celek, komplexní tělo. Závěr lehce zhutněný s mírnější mandarinkovou chutí a zvýrazněnými tóny růžových lístků, velmi hutné prvky mléčné čokolády - vše je lehce utopeno pod mandarinkovým tělem a vedlejší složky si hrají na schovávanou. Lehounký dřevitý podtext.
Dochuť: dlouhá svěží dochuť s prvky květů růže a mandarinky, sekundárně je cítit pomelo a jiné citrusy, mírnější tóny čokolády, výrazné prvky ořechů (vlašské) v pozadí a náznak dřevitosti. Kořeněná složka je podstatně slabší. Mandarinkové tóny primární, ale dávají větší prostor ostatním prvkům se projevit. Hladký, ucelený průběh doznívání, sladké tělo, skvěle vyvážený celek. Závěr s mandarinkovými tóny (pocit svěží dužiny), čokoládové tóny v pozadí s vlašským ořechem, lehce dřevité tóny zapadlé v pozadí a doznívající květové prvky. Příjemné popíjení, mírně hřejivý efekt a lehce povzbudivý účinek.
nadobi
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Konvička z rýžového porceláno 250ml, 5g suchého listu, 6-7 minut louhování, předehřev nádobí.
Vůně nálevu: červená tmavá s odstíny oranžové. Pár lístků propadlo otvory v konvičce do misky.
Barva nálevu: hutnější vůně než z tasteru, mandarinkové příjemné tóny s hutnějšími podtóny. Čokoládový podtext.
Chuť: sladký plný nálev lehoučce nahořklého podtónu, kulatý celek, vyvážená a přitom hutná chuť. Mandarinková plná, svěží přirozená chuť, lehce kořeněný podtón, hutné čokoládovo-ořechové pozadí s lehkou dřevitostí a náznakem květových prvků. Závěr sladký s lehkou kyselinkou citrusů a kořeněnou chutí v pozadí, mandarinka primární chutí v popředí, čokoládovo-ořechová složka v pozadí - vytříbenější ořechové prvky s jemnějšími lehce vyvýšenými květovými tóny. Čokoládové prvky evokují hebkou mléčnou čokoládu.
Dochuť: dlouhatánská dochuť sladkého základu, agresivnější tóny kyselinky citrusů, lehce štiplavý podtón, mandarinka dominuje, o třídu menší výraznost mají květové prvky, v pozadí hutnější čokoládové prvky s ořechovými tóny. Sladko-nakyslé lehce kořeněné tělo. Příjemný plný dozvuk, později kyselinka ustupuje a celek je hladký, svěží mandarinkové tóny s vedlejšími prvky vlašského ořechu a mandle, výrazné tóny mléčné čokolády v pozadí za mandarinkou. Závěr hutnější s příjemnou mandarinkovou "dužnatou" koncovkou a náznakem květů růže.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml,7g suchého listu + kousky nalámané kůry mandarinky, předehřev nádobí (list po nahřátí velice aromatický, převládá lehce štiplavá intenzivní mandarinková vůně)

1.nálev 100°C/30s - velmi tmavý neprůhledný nálev rudé barvy. Vůně nesmírně hutná s mandarinkovo-květovou vůní (zde je vskutku cítit při delším louhování složka řůží). Tato podoba čaji nejvíce sluší, delší louhování a více listu je v chuti znát, celek je hutný a vyvážený, jednonálev skrýval výraznější kyselinku, ale to zde není obsaženo, cítit jsou mandarinkové primární složky ve spojení s kvítky růží, v pozadí výrazné ořechové složky s chutnou čokoládovou vedlejší složkou. Závěr více do čokoládova, lehčí základová mandarinková složka s jemnou kořeněnou chutí, výrazněji prostoupily prvky květů růže, v pozadí hutnější čokoládová chuť a ořechové jemné složky. Dochuť vyvážená a dlouhá, mandarinkový základ a lehčí růžové prvky, dřevito-ořechové vedlejší složky s procítěným chutným čokoládovým pozadím. Velice hutný závěr, plná dochuť, která přetrvává desítky minut po vypití. Mandarinkový základ s růžovými prvky, doznívající čokoládová složka a ořechové složky v pozadí.

2.nálev 100°C/25s - opět rudý neprůhledný nálev s odstíny hnědé. Takto tmavý nálev jsem neměl ani při jednonálevové přípravě, krásná jiskrná hutná barva. Kulatější a už od počátku chutě komplexní prvky, mandarinkový základ s vyváženým na stejné úrovni posazeným tonem růžových kvítků - zde se tyto tony zřetelně projevují, v tasteru náznak růžových kvítků, v jednonálevu zanikal pod sílou mandarinky (záleží jistě i na podílu kůry louhované s listem). Hutné komplexní tělo, mandarinka a pomelo průběžně střídají výraznost s růžovými prvky, které postupně lehce ztratí na výraznosti - v závěru chutě posazeno o úrověň níže. Plné tóny čokolády, později plynule přecházející ve výraznější ořechové prvky s náznakem dřevitých prvků. Aftertaste nesmírně dlouhý, chutný plný celek citrusového základu, o třídu níže růžové prvky, v pozadí pak hutné tony mléčné čokolády a ořechů s náznakem dřevitých prvků zcela v pozadí. V závěru svěží lehká "dužnatá" složka mandarinky s výraznou primární chutí růžových kvítků, velice výrazné jsou i ořechovo-čokoládové tony. Nesmírně silný a hřejivý nálev, po vypití člověku pořádně vyhladoví a přestane být zima, což obzvláště v tomto chladném podzimu oceňuji. Desítky minut po vypití hutná příjemná chuť mandarinky, růže a náznak čokolády po celých ústech.

3.nálev 100°C/45s - stále velmi tmavý ale ne již zcela neprůhledný nálev, na pohled barva trochu více do červena. Vůně umírněnější, lehčí mandarinková složka s tony růží. Hutný a přitom více svěží charakter nálevu, lehčí mandarinková složka s nádechem svěží "čerstvé dužiny", ve stejné úrovni prvky růží, podton není tak hutný, odlišné prvky ořechů v pozadí - čerstvě napařené mandle a lískové ořechy, náznak vlašského ořechu, zcela v pozadí čokoládové tóny. Prvky čokolády se postupně zhutňují, nádech mandarinky, růžové příjemné tóny v základu, ořechové svěží složky, které mění nálev ve více energický, než doposud - působil těžkopádně. Dozvuk hutnější, květové složky růže s nepatrně slabší mandarinkovou chutí, svěžího charakteru, hutné podtóny ořechovo-čokoládové složky, mléčná čokoláda je zde nejchutnější, sladké procítěné prvky, lehounce dřevitá složka v pozadí. Závěr vyváženého charakteru s prvky růžových květů a nádechem mandarinky, čokoládovo-ořechové podtóny.

4.nálev 100°C/95s - nepatrně světlejší nálev, ale stále tmavý, chuťově totožný svěží nálev, chuť poměrně lehká, dochuť hutnější, lehce výraznější dřevité složky vykukující z pozadí. V závěru dochutě je čokoládová složka takřka primární, velmi hutná koncovka.

5.nálev 100°C/190s - světlejší červený nálev, již průhledný. Vůně nálevu dřevito-ořechová s náznakem mandarinky. Zcela změněná vůně. Primární složky růžových lístků s lehčími mandarinkovými složkami, nyní již téměř bez kořeněných složek. Na pátý nálev velmi solidní síla nálevu, silnější prvky v pozadí, velmi slabě odděleny primární tóny a sekundární složky, svěží nádech mandarinkových lehčích prvků s růžovými květovými složkami v základu. Vedlejší složky zpočátku svěží, později zhutní, ořechové mandlové prvky s výraznějšími tóny vlašského ořechu. Dochuť stále plná, středně dlouhá až dlouhá, mandarinková základní složka, vedlejší prvky růžových lístků s hutnější ořechovo-dřevitou složkou, málo výrazné čokoládové prvky. Závěr mandarinkový svěží s náznakem květových tónů a poměrně hutný podtón ořechů v pozadí - vlašský ořech nesmírně výrazný.

6.nálev 100°C/300s+ - na poslední nálev obdivuhodné plné tóny, mandarinkový svěží nádech v základu, podtext hutný ořechovo-dřevitý, zcela nepatrný nádech čokolády a podstatně slabší složky růžových květů. Závěr citrusový s evokující mandarinkovou dužinu, ořechový tón - výrazné vyvýšení vlašského ořechu a dřevitých prvků. Dochuť mandarinková, lehčí, středně dlouhá, méně hutná a plná, ořechové méně výrazné prvky a dřevité prvky téměř primární v závěru. Slabší závěrečný nálev ale i tak potěšil silou chutě.
nadobi
Vylouhované lístky černo-hnědé barvy, drobounké tipsíky, hezké trhané jednolisty, svěží celek při pohledu na list společně s kůrou. Hezký vzhled, přiměřený podíl větviček.
nadobi
nadobi
Závěr: Rozhodně jedna z lepších mandarinek, stavěl bych ji na nejvyšší stupně, na pohled není list dokonalý, ale chuťově rozhodně potěší širokou škálu lidí s různými chuťovými nároky. Pestré tóny, které mě bavilo objevovat :-)

Prodejce:Unitea

Cena: 85,-/kus (cca25g - větší plod = víc listu)