Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
Info od prodejce:
Prvorozený 2024
Čerstvá sklizeň 2024
Vietnam Hoa Binh Gu Shu Sheng Puer 2024
Charakterní, překvapivý zrající čaj ze starých stromů s plnou chutí a vůní připomínající lesní květy, artyčok a syrové kakaové boby, s velmi dlouhou, chladivou a svěží dochutí.
Původ: Hoa Binh, Vietnam
Odrůda: Dayezhong – „Velkolistý čajovník“, staré stromy
Sklizeň: Duben 2024
Druh podle zpracování: Zrající čaj (Sheng Puer)
Suchý list: Vůně je poměrně usedlá, lehounce kořeněná tabáčková s nádechem artyčoku, jak zmiňuje prodejce, osobně mi připomíná sušené slabší chilli papričky, těžší složka připomíná čokoládové vločky na vaření. Od pohledu neskutečně objemný list, převládají jednolisty okolo 3-4cm, ale delší není vyjímkou, naopak zlomků je zcela minimum. Mnoho vícelistých celků. List jen mírně rolovaný, tzn. jen mírně kroucené listy. Barva je šedo-stříbřitá, místy odstíny tmavě zelené. Úchvatné a bohatě obsažené stříbřité veliké tipsy.
Nahřátý list: zpočátku velmi silné projevy zeleniny, pečená rajčata vč. jadérek a pečené papriky (tak autentický projev!), postupně peprnější akcent do artyčoku, až na závěr přechod na příjemné nasládlé, přirozené květové/bylinné prvky.
Vůně: Procítěná čerstvá vegetální složka snoubící sladkost zeleniny s lehounce nahořklým podtextem, náznak dřevinek, květové jemné problesky. Zde mi hraje hlavou okurka, paprika, artyčok, rozkvetlý medvědí česnek.
Barva: Zlatavý až žlutavý nálev, drobné zlomky pouze v prvním nálevu.
Chuť: První polknutí je fascinující. Ten materiál, potenciál je v tomto podání opravdu velmi těžko posatelný. Je to mocná sladká základna s působivým vegetálním svěžím šťavnatým duchem, ale i hutnost a lahodnost jemně kořeněných přirozených prvků. Zpodobnit to lze v pečeném artyčoku, květech pažitky, lehounce vařený květák, sladkost svádí až k marmeládovité představivosti, ale ve spojení se zeleninou se nabízí pasírovaná rajčata, květy medvědího česneku, konfitovaný krémový česnek bez pálivosti, snad i jemná cibulka na medu. V dalších nálevech rychlejší prolévání, v silnějších je znát více kořeněná stopka a inklinování k tabáčku, překrytí zajímavých zeleninových složek. Probleskují zde květové prvky, až pylovité složky květin z mýtin, šťavnaté flashbacky jitrocelu. Třetí nálev mi připomíná více sladké angreštové marmeládovité prvky, lehounká travnatost, značný pocit sucha na patře. Uff ty počty, těžko udržet pozornost - čtvrtý nálev ano - zelenina přechází do pozadí, lehký paprikový lusk, ale krásná sladká jemně aromatická květová složka, jako kosatce. Projevy zeleného čaje, příjemná vegetální složka a lehká nahořklost směřující od patra až k uším, k sanici. Mohutné působení, kulatější, méně živý a kořeněný celek, ale uhlazená čistá radost. Výdrž v yixingu s pěti gramy sahá až k 6-7 nálevu. Vynikající je i poslední nálev, prodloužil jsem tam dobu louhování a je to v podstatě hořko-sladký zelený čaj, vydatný, plný a stále uspokojující - již ne uhrančivý, ale přesto zábavný.
Dochuť: Po polknutí lehce nahořklá stopka s jasně vzlínající sladkou základnou, strhující průběh zeleninky, bylin, čokolády, květin, ale i lehké travnatosti na závěr - připomíná mi kvalitní čerstvý hui long. Ta pozdní sladká návratnost je na balancu mezi marmeládou z malin a zeleninové paprikové složky! V dalších nálevech stopy vařeného petrželu a květáku, později krásně aromatický kořeněný artyčok. To vše za nerozvážnosti k čemu se přitočit - květinky - marmeláda, pečená zelenina? Náznaky lékořice, stopy zeleného sladkého angreštu. Vládne zde taková ani dřevitá, ani travnatá složka - prostě vegetální ušlechtilá ani světlá, ani těžká složka - prostě tak akorát a cítíte, že to je ONO - ten starostromový materiál na mě vždy působí podobně. Velmi uvolňující účinek, i když jsou v celku bohatě tipsy, jsem spíše vyklidněný, zaměstnaný chutí, velmi spokojený představením v ústech. Od čtvrtého nálevu kulatější základna, startující výraznější hořkost je pryč, vzlínající sladkost trochu splývá s počáteční sladkostí, téměř pylovité projevy květin, jako pampeličky, vč. zelené stopky, lehká nahořklost. Závěrem travnaté tóny zeleného čaje a dojezd marmelády (mrazuvzdorné malinké kiwi). Hmatatelně ochlazující účinek. Doba doznívání sahá k desítkám minut. Těžké čaj prolévat a pít rychleji, toto je nejlepší kus pro celodenní popíjení, baví a uspokojuje opravdu od dopoledne až do odpoledne. Když se podívám na cenovku - tak za tuhle částku mám opravdu hodně muziky a zážitek na velmi dlouho.
Vylouhovaný list: Velmi křehké listy svěží zelené barvy. I vylouhovaný list dýchá svěžestí. Dlouhé masivní tipsy, kupodivu vcelku také měkké. Některé větší jednolisty po okrajích potrhané. Masivní vícelisté celky se silným stonkem.
Osobní popisek: Čaj ve znamení vah - pro co se přitočit? Je zde mohutná škála chutí, v podstatě co nálev, to jiné aspekty, to jiná dimenze problesků. Základna je stabilní a plná, trvale rozmazluje vjemy a rozšiřuje se do zářných zákoutí a nechává hádat co zrovna na nás chystá. Rafinovaný a uhrančivý materiál. V yixingu zcela nejlepší výsledky, porcelán trochu zostřuje koření a více zevšední "pu-erhovitou" složku čaje. Výdrž, intenzita chutí, TEN pocit po vypití, dokonale harmonizující účinek - to dělá z Prvorozeného skutečný zážitek.
Cena: 136,- / 15g vzorek
Prodejce:
Meetea