Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

2024 Fujian Gaoshan Qilan Hongcha - Červená orchidej


Vložil Tomáš Klouda 20.4.2025, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
Fujian Gaoshan Qilan Hongcha 2024
Dezertní hřejivý červený čaj s hustě sladkou chutí a vůní makového závinu, jablek a skořice a svěží dochutí nezralého ovoce.
Jako Červenou orchidej jsme pojmenovali červený čaj z odrůdy Qilan [čilan], v překladu „Vzácná orchidej“, která se začala pěstovat ve Wuyi na začátku 90. let. Ochutnali jsme z ní plno skalních oolongů, většinou lehčích s květinovou vůní.
Původ: Provincie Fujian, Čína
Odrůda: Qilan [čilan] - "Vzácná orchidej"
Sklizeň: Jaro 2024
Druh podle zpracování: Červený čaj
caje
caje
caje
caje
Suchý list po otevření voní makovou pokrutinou, jadřincem jablek s lehounce sladovým dotekem. Barva je téměř zcela černá, pouze místy se zazlátnou flíčky. Úzký svinovaný list, o rozměru 2-3,5cm, pouze ojediněle zlomky, vcelku objemný list, místy zploštělé plošky, vzdáleně připomínají tvarem zpracované mořské řasy wakame.
caje
caje
caje
caje
Nahřátý list: List se okamžitě v nádobí rozvoní, zpočátku se projevuje do čokolády, po chvilince přechází do mocného sladkého spektra, skutečně, jako jablečný závin, čerstvě mletý mák modrý vč snad i těch rozinek a těžších ovocných prvků, později nezralá tmavá bluma.
Vůně: Vůně je podobná slunečnicovo-makovým pokrutinám, mletému maku, stopově slad, jablečný jadřinec, stopově skořice.
Barva: Barva nálevu je zpočátku hnědavo-oranžová, později až do červena. Je pár částeček prachu na dně misky.
Chuť: První vnímané složky po vsrknutí jsou jablečné nuance, mix se skořicí, nezralá podzimní strouhaná jablka, později tmavá bluma a náznak rozinek. Zpočátku hořko-sladké tělo, hořká podtrhuje složku mletého maku, sladká zase ovocné prvky. Náznak dřevitých složek s dotekem sladu vzadu na jazyku, ale stěny a jazyk zalévá uhrančivá kombinace připomínající sladká jídla. Druhý nálev skořicovější, evokuje mi spíše oddělené věci, jako skořicový šnek s cukrovou polevou a jakoby vymezeně stranou lehce navinulé jablečné prvky, výrazné prvky strouhaných podzimních jablek. Třetí nálev obdobný, jako druhý, ve čtvrtém se projevuje opět znatelně mák, spíše do sušších pokrutin - semínko zbavené oleje - to v příjemném souznění s jablečnými prvky. Pátý nálev vnímám jako sušší makovec, úbytek ovoce, celek je spíše jako makovec s cukrenou neutrální sladkou polevou. Chuť je lahodná, každý nálev chystá rafinované drobné změny, které předělají dojem v globálu, ale chuť je zde jen předmostí dochutě tohoto čaje, báječné projevy, které pasují pro zimní měsíce.
Dochuť: Po polknutí nastupuje intenzivnější, aromatický boom komplet zpracovaného závinu, sladší základna, výrazné tóny maku s špaldovým těstem. Postupné zhutňování až do aromatických přilnavých ovocných prvků, více skořice, téměř povidlovité projevy blum a švestek. V závěru takřka jako švestkové/blumové bramborové knedlíky s emulzí z cukru a se skořicí. Druhý nálev zpočátku silně skořicový, jako listové těsto se skořicí, později přechod do blum, švestek, povidlovitá složka a až po mnoha minutách navinulejší složka podzimních jablek. Třetí nálev je prakticky beze změny, sladkost převažuje nahořklost a dává pocit nejrůznějších skořicových laskomin za přítomnosti ovoce. Nejvíce hřejivý a téměř omamný je třetí nálev, něco mezi likérem a viskozním rozvarem z ovoce a kapky rumu. Čvtrtý nálev je jako čistý jablečný závin. Ta hra cítěných nuancí a přirovnání přesně vidí kus štrůdlu s rozinkami, pořádně napěchovaný jablky, za nahořklé podpory čerstvě mletého maku - ne kupovaného, ale doma namletého z čerstvé sklizně! Poslední pátý nálev je stále vynikající, jako v chuti zmíněný makovec s nakládanými rozinkami v rumu a s cukrovou polevou, silně hřejivý účinek. Nepatrně sladové prvky, slabší dojezd po jablkách a dřevité problesky v závěru.
Vylouhovaný list je hnědo-tmavě zelené barvy. Převažují velké vícelisté celky, list + stonek je nezřídka dlouhý až 8,5cm. Podlouhlé úzké tipsy jsou spíše v defenzivě, ale doplňují celek. Krásná vizuálka, odrostlejší listy jsou úzké, protáhlé, nepříliš široké. Lístky mají jemně pilovitý okraj, struktura je spíše tužší.
caje
caje
caje
caje
Osobní popisek: Tak jako vína jsou některá lehká, osvěžující, tak jsou i ta těžší - dezertní - to je přesné označení od kluků z Meetea - dezertní červený čaj. Pro zvláštní okamžiky, spíše uklidňující účinek a velmi hřejivý efekt, který stoupá od rukou až do hlavy. V podstatě nezničitelný čaj, neumím si představit jej zničit, stále bude pitelný, lahodný. Vytříbené a překvapující asociace z kombinací tónů.
caje
caje
caje
caje
Cena: 114,-/15g

Prodejce: Meetea