Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Info od prodejce:
? vzorek
Suchý list voní bylinno-oříškovou vůní, poměrně usedlá vůně. Od pohledu kvalitní list, kde převažují tipsy. Objemný list, vícelisté vrcholové celky, několik cm dlouhé jednolisty. Svinovaný list do tenčích objemných drátků. Barva listu je stříbřitá (ochmýřené tipsy), hnědavá, žlutavá až olivově zelená.
Nahřátý list: Vůně je zajímavá, nikterak výrazná, zpočátku do bylinná, později se uvolní těžší nuance chvojníku a pražených mandlí. Při delším napaření tóny pečené cukety.
Vůně: Jemná, lehká, lehce vegetální s příjemnou bylinným podtextem, hladká nasládlá složka po mandlovém mléku.
Barva: Žlutavý tmavší nálev, pár zlomků a částeček na dně misky.
Chuť: První doušek příjemný, jen stopová nahořklost, dominuje sladká vyvážená složka, která mi připomíná jemnost jitrocelu, pampeliškový sirup, v pozadí stopy chvojníku, mandlové kašičky při lisování těchto ořechů, po mandlový olej, mandlové hladké mléko v závěru. Druhý a třetí nálev je živější, nepatrně "peprnější" podtext, který mi připomíná sušené pistácie vč tenké slupky okolo ořechu - ta jemná "pikantní" nahořklá chuť. Výraznější chvojník s dotekem kafru, náznak pampeliškového mléka. Čtvrtý a pátý nálev ryze sladký s bylinno-ořechovým podtextem, výrazně cítím pražené plátky mandliček, jitrocel, dotek mandlové ovesné kaše.
Dochuť: Po polknutí převládají mandlové přilnavé složky s jemnou bylinnou vedlejší složkou. Celkový dojem dává pocit vypití šťavnatého jitrocelového výluhu s mandlovo-pistáciovým mlékem. Svěžest od sběru evidentně přešla do usedlé hlubší kombinace chutí a starší list zde není na škodu. Druhý a třetí nálev dává pocit pistáciového krému, jitrocel, mandlový olej. Dochuť je středně dlouhá, žádná exploze, ale pozvolná stabilní interakce chuťových buněk. Kupodivu zahřívající a výrazně povzbudivé účinky. Čtvrtý a pátý nálev tvoří příjemnou stopku za přípravou, pitelné nasládlé tělo, nepatrně kořeněné pozadí dávající bylinný pocit kopřiv, mandlové nuance v mnoha podobách. Kratší dochuť, která však dokáže znatelně povzbudit.
Vylouhovaný list je podlouhlý, měkký, mimo tipsy jsou plátky tenké místy až průhledné. Jemňounce pilovitý okraj listu, jemné žilkování. Tipsy tužší, menší velikosti. Barva je světle zelené až do žluta.
Osobní popisek: Pitelný příjemný zelený čaj bez agresivity, hladký na žaludek, příjemné uhlazené chutě, nevtíravý, přirozený. Překvapivé zahřívající účinky, pocitově silně povzbudivý efekt. Při přípravě v louhovačce na jednonálev se v pozadí otevřeli i vegetální složky, ještě tam jsou a přidala se tam lehká ovocná složka po slupce broskve, ale celek byl již trochu ostřejší a nálev zlatavé barvy. Vyšší teplota dá při vícenálevu chutě žluté mirabelky od pecky a broskvovou sloupku, peprnější, ale ostřejší nálevy. Osobně mě bavila právě ta jemnost a stabilita při šetrnější přípravě.
Cena: ? vzorek
Prodejce:
Meetea