Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
Info od prodejce:
2023 Vietnam Son La Moc Chau Oriental Beauty Dang Phuong My Nhan
Suchý list voní usedle, připomíná sušené plody černého bezu nebo jeřabin s příznačnou lehkou kořeněností, mírnou ovocností a náznakem dřevinek. Tmavší list, kde v celku svítí stříbrno-nazlátlé tipsy, dominuje však šedá a hnědá. List svinovaný přavážně do úzkých krátků, vícelisté celky, místy více ploché větší listy..
Nahřátý list: Zpočátkumírný ovocno-dřevitý nádech, po chvilce mohutný příval exotického ovoce, prvky kořeněných slupek, mango, li-či, broskev. Místy prvky až ke kompotu, v závěru tóny datlové pasty.
Vůně: Rafinovaná poměrně složitá a pronikavá vůně. Začneme s kořeněnou přezrálou ovocností, nalezneme zde tóny sušených plodů bezu, nepatrnou dřevitost a skořici.
Barva: Oranžová až hnědavá. Pár zlomků na dně misky.
Chuť: První doušek je hořko-sladký, sladěná interakce celých úst, mám dojem, jako když si nechávám na jazyku rozpouštět kvalitní mléčnou čokoládu s polotekutou ovocnou sladkou náplní. Sytá dřevito-ovocná vůně, která na různých místech v ústech inklinuje k temným plodům sušeného bezu či arónie bez svíravosti, při temných čokoládových nahořklých projevech. To vše je zakulaceno v sladké ovocné složce, reálně kořeněné od slupek, zcela věrohodný pocit "dužnatosti", šťavnatosti plodů. Druhý a třetí nálev mnohem kulatější, ztratil ze své temné stránky - čokoládovosti a působí dezertní bílé hrozny, sušený bez, broskve. Mocný a lahodný celek, dokonale se doplňující prvky s hutnou medovou stopkou. Vskutku zážitková uvolňující kompozice hravě zaměstnávající celá ústa. Čtvrtý a pátý nálev lehčí, méně kořeněný a úbytek "štiplavosti" slupek ovoce - celek směřuje k sušenému ovoci, meruňky v základu výrazné, rozinky, fíky - ty zcela jasně vč. nuancí semínek.
Dochuť: Po polknutí chvilkově těžké nahořklejší tóny, zde zcela jako plně zralá arónie, pomalu sládnoucí prvky jemné jako datlová pasta, rozplývající se nugát na patře a na kořenu jazyka, jeřabinové nuance, v závěru prvky opuncie a broskví se skořicovou stopkou. Vydatnost ovoce připomíná domácí pronikavé broskve při rozvaření na marmeládu. Velmi intenzivní a dlouhý požitek, viskozní, přilnavá dochuť, která je na pomezí těžkých a lehkých prvků. Druhý nálev aromaticky omamný, v začátku není tak nahořklá složka, dokonalá kulatost, pestrost, šířka chutí. Souhra postupně se měnících ovocných primárů, od datle, pozůstatku arónie, broskve, rozinek, ve třetím nálevu až k švestce. Špetka kořeněných prvků, s pozůstatkem hořkosti až lékořice, ale dominuje skořice. Čtvrtý a pátý nálev mi dává jasné prvky datlové pasty, sušené jeřabinky a švestky s lehce povidlovým akcentem. Délka doznívání je stále velmi dlouhá, ale již ne tak odzbrojující.
Vylouhovaný list je vzhledově nádherný! Na první pohled je list tmavý, ale zblízka je vidět, že jsou listy žíhané, nazelenalé s hnědou převažující se barvou. Mladé úzké listy, mnoho tipsů a mnoho vrcholových dvou lístků na stonku. V menšině jsou odrostlejší listy, ty jsou buclatější, širší. Struktura listu tužší.
Osobní popisek: Strhující pestrost, výdrž, vydatnost i kompozice prvků. Ročník 2023 odebral sice svěžest, ale tmavší podoba listu zraje jako víno - mohutné ovocné a kořeněné prvky v mnoha spojeních s přídavnými podtóny dělají z tohoto čaje zážitek. Na první doušek je znát odlišnost oproti Taiwanskému originálu Oriental Beauty. Svižnost a pestrost při tom zajímavém OB základu umocňuje každý doušek. Taiwanský kus je prakticky pokaždé hladký, kdežto zde lze celek přelouhovat a celek je tak lehce svíravý, volím krátké prolévání se zvyšující se tendencí.
Cena: ? dar
Prodejce:
Meetea