Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

2023 Gyokuro Sasahime


Vložil Tomáš Klouda 10.6.2024, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
"Noční princezna" - krásně vyvážené Gyokuro z plantáže mistra Sakamota
Datum sklizně 04/2023 - Kagoshima
Sasahime ("Princezna Noci") je vyvážené gyokuro, které každého milovníka tohoto druhů čaje potěší lahodnou sladkostí a celou škálou chutí s značným počtem nálevů. Jemné umami je zde zakulacené lehce trávovými tóny s lehkou kyselkavostí. Sasahime nepochází klasicky z jednoho, ale hned z mistrovské kombinace tří kultivarů.
Kultivary: Saemidori, Yabukita, Okumidori
Oblast: Kagoshima
Farmář: Mistr Sakamoto se věnuje pěstování organického gyokura již od roku 1985. V Japonsku je vyhlášený expert, právem přezdívaný 'gyokuro guru' pro své obrovské znalosti a úspěchy. Jeho čaje, kdykoliv vyvrátí tvrzení, že bez umělých hnojiv nelze vypěstovat dobré gyokuro. Mimo jiné vynalezl a vyrábí vlastní druh organického hnojiva, propaguje organické zemědělství a snaží se pomoci farmářům, kteří na něj chtějí přejít. Celý jeho přístup je založený na komplexním pohledu na půdu, rostliny a lidské bytosti jako na součást jednoho celku.

Příprava:
Ideální do shibori-dashi
voda: 70 ml / 7g
teplomer: 55 °C
stopky: 120 / 5 / 10 / 15 / 25 sec
Ideálně se hodí na přípravu v shibori-dashi. Tradičně použijeme 7g čaje.
1. Nálev:
Zalijeme vodou o teplotě 55°C Po dvou minutách louhování slijeme do poslední kapky.
2. Nálev zalijeme vodou stejné teploty a ihned sléváme.
3. a další nálev zaléváme postupně teplejší vodou a prodlužujeme dobu louhování až dokud se neocitnete mezi nesmrtelnými.
Baleno přímo v Japonsku do originálního 50g znovuzavíratelného obalu pro zachování maximální kvality.
Certifikováno JAS.
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je enormně vydatná, nasládlá s lehkým nahořklým podtextem, vegetální základna, nuance zeleniny, náznak řasy, špenát, jemnost marcipánu. Tmavé, sytě zelené jehlice, barva je opravdu tmavá, od pohledu odlišující Gyokuro od Senchy. V celku je i mnoho zlomků a menších jehlic, nicméně jsou zde zelené překrásné jehlice i přes 3cm, celek působí velmi dobře.
NAHŘÁTÝ LIST Rád bych napsal, že předehřev nedělám, jako pravý znalec, nicméně já si ten čichový požitek nedokáži odpustit...nahřáté ploché shibo uvolňuje omamnou vůni syté zeleniny, nahořklá nuance připomíná zpočátku nejvíce kapustu, později špenát, řasu a zelenou papriku.
VŮNĚ NÁLEVU Pronikavá, vegetální, hořko-sladká, podmanivá.
BARVA NÁLEVU Od žlutavé na začátku, po jasně sytou až zářivou zelenou v pozdějších nálevech. Místy kalnější nálevy. Nádherné sledovat první nálev, jak bobtnají listy zalité vodou.
CHUŤ Od prvního usrknutí se snoubí sladkost s lehkým nahořklým pozadím a nakyslou stopkou. Doušek se sveze a jen přemýšlíte, co tam vše cítíte. Tak tedy travnatý akcent je nepopiratelný, zeleninová svěží a intenzivní složka, projevy od cukety, papriky (první nálev intenzivně), okurky (pozdější nálevy) po kapustu (silnější nálevy). Problesky pečené dužiny máslové dýně vč. "moučné" krémové složky, později i sladká kukuřice. Velmi intenzivní požitek, místy výrazné umami, snoubí se s ostatními chuťovými složkami až k řase. Druhý nálev silné umami, třetí a čtvrtý otevírají nové rozměry v květinovějším podtextu.
DOCHUŤ Po polknutí nahořklá, stoupající a sládnoucí zpět na kořenu jazyka a na patře přitom travnatý výrazněji nahořklý dojezd. Kontrast velmi výrazných chutí sladká/hořká, později se opět přidává lehce kyselkavý tón. Kapustové listy, řasa, přecházející na cuketku, traviny až na nasládlý jemný dojezd takřka po marpipánu. Pozdější nálevy nejsou zpočátku tak omračující intenzitou, ale stejně pestré a dlouhotrvající. Doba doznívání je enormní, 45 minut od vypití prodýchávám na patře a na kořenu jazyka stále patrné vegetální prvky. Velmi ochlazující účinek, efektní motivující a energizující stav po vypití.
VYLOUHOVANÝ LIST Velmi křehké, sytě zelené plátky listů. Vhodné na pojídání, nebo k zapečení do palačinkového těsta.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
Osobní popisek: První nálev chce louhovat delší dobu, než listy nabobtnají, nasáknou vodou. Poté fungují okamžité nálevy a počet je snad i vyšší, než uvedený prodejcem. Kyusu mi dávalo surovější prvky, více do zeleniny po celou dobu přípravy, ale zase více umami. Platí, že teplejší voda (byť jen 60°C) otevírá sytější vegetálnější prvky. 50°C dává znát květinovější charakter spojený s kyselkavostí a celkově až hýčkající kulaté nálevy. Je to jako u každého takto pestrého čaje - v podstatě každý nálev překvapí něčím novým, nepatrný rozdíl v dávce, době louhu, nebo teplotě ovlivní vše. Toto není čaj na bezduché popíjení, nálevy dokáží vtáhnout a zcela pohltit do teď a tady, vypnout myšlenky.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 480,-/50g

Janova čajovna

Rishe