Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

2023 Darjeeling Gopaldhara Mystic Second Flush


Vložil Tomáš Klouda 3.3.2024, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
Darjeeling Gopaldhara Mystic
Druhá sklizeň z věhlasné zahrady Gopaldhara. Tento čaj pochází z mladých keříků kultivaru Yabukita přivezených z dalekého Japonska a pěstovaných v nadmořské výšce kolem 1100 metrů. Čaje z těchto keříků jsou ceněny pro svou aromatičnost a chuťovou rozmanitost v průběhu všech sezón.
Zcela oxidovaný, pravidelně rolovaný suchý list tmavě hnědo černé barvy a sladce kořeněného aroma. Tmavě hnědý nálev hutné kulaté bohaté chuti s tóny nakládaného peckového ovoce, pastového medu, stopou skořice a dlouhým sladce dřevitým dozvukem.

Příprava čaje Darjeeling
Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 85–90 ?C, louhujte 2–3 minuty. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody.

Zahrada Gopaldhara
leží nedaleko městečka Mirik, na dohled od hranic s Nepálem. Je jednou z nejvýše položených zahrad v Darjeelingu. Čajové keříky zde rostou až do výšky přes 2100 metrů nad mořem.

Forma: Černý čaj celolistový
Oblast: Indie - Darjeeling
Zahrada: Gopaldhara
Sklizeň: Letní sklizeň
Rok: 2023
Lot: DJ 126/ 2023
Země původu: Indie - Darjeeling
caje
caje
caje
caje
caje
Suchý list: vůně listu je sytá, nasládlá, těžší. Okamžitě se mi vybaví, jako v popisku pastovaný jemný med, stopy nugátu, dřevinky a lehké koření. List je hodně tmavý, hnědo-šedo-černé mírně svinované listy, ojediněle stříbřitý drobný tips. Velikost listů nejčastěji okolo 1-2cm.
Nahřátý list: aromatický, až étericky hutný, přímo načančaná bohatá vůně, silná skořice, pastovaný med je jakoby smísen s dřevitostí a kořením, náznak muškátu, závěrem jemný nugát a liči od pecky. Čichám až téměř do zchladnutí, uhrančivé!
Vůně nálevu: mohutně skořicový odér, tmavá čokoláda, celek mi evokuje perníkové koření. Lehounká ovocnost evokuje naložené rozinky v lepším rumu.
Barva nálevu: Tmavší oranžová až hnědavá. Takřka nulové množství prachu na dně misky, jiskrný a čistý nálev.
Chuť: první doušek mi přišel až takřka ovoněný, tak intenzivní, mocná chuť je. Kombinace medu, broskve/liči od pecky, pestrého koření, zcela v pozadí nepatrně dřevitost, která se s ostatními prvky ukazuje spíše jako čokoláda/nugát. Omamně výrazné, éterické, voňavé projevy, opět nacházím perníkové složky, silně skořice, pecka liči, závěrem lahodný pastovaný med. Stěny úst, patro, jazyk, vše je pod vlnou násobných chutí. Nesmírná svěžest, plnost a intenzita.
Dochuť: po polknutí tóny skořice, muškátu, po vteřince ovocnější projevy, zde spíše broskev, slabě nugát v pozadí, perníkové koření není tak výrazné, ale sladké velké sultánky v alkoholu (jemná kořeněnost trestě), med, to vše se zde v doznívání hlásí o slovo. Při prodýchávání nosem se od kořene jazyka, až po patro ucházejí o slovo nahořklejší, ale absolutně ne svíravé prvky. Těžší a hřejivé komplexy, zanechává silně hřejivou stopu a desítky minut svěžesti a pestrosti v ústech.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
Osobní popisek: první příprava na ledu mi přišla až příliš aromatická, opravdu, jako dodané aroma. Doma mi sedla vysoká teplota (z termosky venku byla nižší), otevírají se hutnější a ne tak načančané složky, silné prožitky, těžké ovocné, medové prvky s extra vybalancovaným kořením. Vyloženě čaj na chladné počasí, dokonale zahřeje. absolutně uspokojivý zážitek, poměr cena výkon shledávám skvělý. Síle, aromatičnosti a pestrosti tohoto čaje se vyrovnávají snad jen nějaké tmavší oolongy, energizující, překypující zážitek z popíjení. Z vylouhovaného listí cítím stále perník a čokoládu :-)

caje
caje
caje
caje
Cena: 209,-/50g

Prodejce: Klasek tea