Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2022 Vietnam Thai Nguyen první sklizeň
Info od prodejce:
Thai Nguyen první sklizeň [50g]
První sklizeň, 2022, Vietnamský čaj
Perfektní čerstvý zelený čaj.
Vzhled listů: Velmi lesklé, tenké, útlé, drátkovité lístky, podlouhle svinuté, barvy jehličí.
Vůně suchého listu: Smetana, teplé mléko, cukr, zelenina - hrášek, cuketa, čerstvá tráva, vlašské ořechy.
Vůně vlhkého listu: Horké mléko, čerstvá tráva, vlašské ořechy, cukr, cuketa.
Vzhled nálevů: Barva limetkové šťávy. V nálevu je patrné čajové chmýří.
Chuťový profil: Smetana, citron, tráva, jahody, špenát, bílý chléb, rýže, chuť umami, jemná nahořklost. Dlouho doznívající trávově mléčný aftertaste.
Fyzický účinek: Rozhodně nedoporučujeme pít na lačno. Po jídle pomáhá s trávením. Ve větším množství dokáže až roztřást. Pokud se chcete snadno “zčajovat”, je tento čaj skvělá volba.
Příprava v malém:
Teplota vody: 70 °C - 80°C
Gramy na 100 ml: 3g
Délka prvního nálevu: 20s
Délka dalších nálevů: +5s
Počet nálevů: 3+
Příprava ve velkém:
Teplota vody: 70 °C - 80 °C
Gramy na 100 ml: 2g
Doba louhování: 2 minuty
Další návrhy na přípravu: Macerace
Něco o tomto čaji a jeho původu:
Tento rok poprvé zkoušíme známou vietnamskou oblast Thai Nguyen.
V souvislosti s čaji z Vietnamu je Thai Nguyen jedna z prvních provincií, která se vybaví mnoha čajomilcům. Před rokem 1882 byl čaj pěstován malými vietnamskými farmáři v okolí vysokých hor. V roce 1882 s příchodem vědců z Francie se produkce čaje pozvedla. Vznikly tak velké čajové plantáže s moderní technikou. Tato struktura se pomalu proměňovala až do současnosti, kdy se mnoho soukromých čajových zahrad sdružuje v akciových společnostech.V provincii Thai Nguyen má na kvalitu čaje vliv počasí a terén. Většinou se čajové oblasti nacházejí v údolích a na kopcích obklopených vysokými horami. Tyto hory chrání před extrémním počasím a průměrná roční teplota je 22 °C. Čajové zahrady jsou zavlažovány z řeky Cong a jezera Nui Coc.
Zpracování Zelený
Region Vietnamský čaj
Rok 2022
Sklizeň První sklizeň
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je svěží, evokuje mi japonské čerstvé čaje, travinka v základu, lehká květovo-ovocná nuance, dužina bílých sladkých hroznů bez slupky, nuance nezralého zeleného vlašského ořechu, lehký nádech tulipánu. Tmavě zelené tenoučké drátky. Precizní zpracování, vzhled evokuje prestižní čínské čaje. Velikostně jsou drátky kolem 2cm. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Vůně senchy...dominuje jemná ušlechtilá nasládlá travnatost, našlehaná pěna z mléka, slupka cukety, při delším napaření pohankové plátky (ve stylu rýžového chlebíčku) a nugátovo-lískooříškový krém...úchvatné. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Mokrý list voní po prvním nálevu téměř jako genmaicha, jen s více mléčnými prvky. Nesmírně zajímavé. Z nálevu je cítit cukerná složka, jahodová pěna, mléko, vařená rýže v mléce. |
BARVA NÁLEVU | | Sytější žlutavá barva, zcela bez zlomků, či prachu, čirý jiskrný nálev. |
CHUŤ | | Pro popis jsem volil gaiwan a chladnější vodu - 75°C. Fascinující je působení prvního nálevu - lehce slaná složka s travnatostí jako dušený špenát, absolutní hladké tělo - mléčné prvky evokují hebkost vanilkového/mandlového mléka, cítím zde prvky kváskové střídky pšenično-žitného chleba, ovesnou kaši s plátky mandlí. Na vychutnání jsem musel na balkon, příliš vysoká teplota doma (23,5°C) mi dávalo pocit stísněnosti a omezenosti vychutnání. V ranních hodinách a teplotě venku kolem 12°C povaluji doušek, zavírám oči a prodýchávám přes nos hladké a přitom tak plné a pestré tóny. Umami je zde patrná, spojená spíše k zeleninové složce, náznak sladkých mořských řas. Celek je hořko-sladký, ale hořkost je specificky usedlá, traviny nejsou ostré, vše vybalancované. Pohlazení... |
DOCHUŤ | | Po polknutí cítím více zeleninové prvky, cuketka, travinky, rychlý nástup na mléčné tóny, ovesná kaše s vanilou, šlehaný bílek - sníh, rýže v mléce, lehce později pohankové plátky. Dlouhé minuty smetanovo-mléčné tóny, viskozní složka na stěnách úst jako tvarohová náplň ovocnéh řezu. Druhý nálev má sytější travnaté prvky a hlubší smetanové tóny, jako tučná smetana nahoře na mléku, viskozní působení v ústech, rýžové prvky, zapečený nákyp s lehkým ovocným nádechem. Dochuť je velmi dlouhá, jistě přes 10 minut, i přes jemnou mléčnou dojíždějící chuť se v ústech nese krémovost a po stěnách "stékající" tvarohové smetanové tóny. Místy hráškové svěží prvky, další nálevy otevírají mnoho nuancí, v podstatě každý stupeň a délka louhování ovlivní podobu těch chutí, při takové pestrosti se není čemu divit. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Drobounké úzké nelámané lístky, špičaté mini tipsíky, list křehký, měkký jako u japonských čajů, netuším, jak tento čaj vyráběli, ale poklona - vzhled, chuť - super. |
Osobní popisek: Teplejší voda otevírá výraznější, ale stále stabilní a sladěnou hořkost. V gaiwanu snese list minimálně 5 nálevů. Zde mě baví působení ostřejší travnaté složky, s hořkostí jako u fukamushi senchy, hlubší umami tóny, mléko trochu potlačeno, výraznější květovo-ovocné prvky, malinová pěna, místy jahodové složky. V dalších nálevech se obrací paleta chutí a list se projevuje spíše jako čísnké zelené čaje, hladké, jemné, stabilní s nasládlostí a květinkami (magnolie, tulipán), nepatrná spíše mandlová krémová stopka. Hravý a nesmírně chutný zelený čaj. První ochutnání bylo vyloženě překvapením pro umami složku a pro tak sladěné chuťové prvky. Jenže kdo se po tomhle má vrátit na low grade z večerek? :-) Zajímala by mě životnost u tohoto čaje, jestli bude degradovat tak rychle jako japonské čaje, nebo si udrží svěžest o něco déle, v dubnu/květnu si čaj neskutečně užívám, ta čerstvost z listu doslova tryská.
Cena: 214,-/50g
Prodejce:
Teastarter