Bílý čaj
Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.
2021 Taiwan Red Jade White tea
Info od prodejce:
Taiwan, Duben, 2021
Region Taiwan
Rok 2021
Datum sklizně Duben
Zpracování Bílý
Oxidovaný bílý čaj z taiwanského kultivaru T-18. Naprostá pecka
Vzhled listů: Tmavě hnědé, nazelenalé větší listy, částečně pravidelně svinuté po délce, částečně s nepravidelně upravenými listy
Vůně suchého listu: Kakao, skořice, mandle, sladké koření, hruška, stopy kafru, suché tmavé dřevo
Vůně vlhkého listu: Kafr, mandle, suché tmavé dřevo, pryskyřice, jemná mineralita
Vzhled nálevů: Světlý med
Chuťový profil: Mandle, kafr, kaštany, rozinky, mléko, chladivý efekt v ústech, dlouhotrvající aftertaste se stopami kávy, jasmínu a exotických květin
Fyzický účinek: Chladí v ústech, osvěžuje dech, zvyšuje koncentraci
Příprava v malém:
Teplota vody: 85 - 100°C
Gramy na 100 ml: 3g
Délka prvního nálevu: 30s
Délka dalších nálevů: +10s
Počet nálevů: 5+
Příprava ve velkém:
Teplota vody: 95 - 100°C
Gramy na 100 ml: 2g
Délka louhování prvního nálevu: 90s
Délka louhování dalších nálevů: +60
Počet nálevů: 2
Něco o tomto čaji a jeho původu:
Red jade White tea z Taiwanu ocení zejména ti, kteří hledají něco netypického. Už samotný název nás mate - jde o červený nebo bílý čaj? Vyrábí se totiž z kultivaru čajovníku T-18, který byl speciálně vypěstován na červené čaje. Tentokrát se z něj však na začátku února roku 2021 rozhodli udělat čaj bílý, a to ještě výrazně oxidovaný. Každý nálev v sobě nese kvalitu jak červeného, tak bílého čaje, sbíraného navíc na konci zimy, a dohromady vytváří něco zcela neznámého a překvapivého. Mezi nekonečným množstvím nálevů z něj navíc vychází intenzivní vůně orientálních parfémů. Proto i náš interní název Parfumář.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně bohatá, pestrá, opékané hrušky s karamelizovaným cukrem a skořicí a badyánem...lehké dřevité stopy, náznak pryskyřice - akátové prvky. Vzhledově originální, na první pohled připomíná Bai Hao, nebo čínské oolongy. Dlouhý nelámaný list, velikostně až k 5-6cm, pouze mírně kroucené listy, jinak volné, objemné listy. Barva je převážně tmavá šedo-hnědavá, jen ojediněle tmavý zelený list. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zpočátku krásné vůně domácího mřížkového hruškového koláče se skořicí vč sladkosti těsta, postupně se přidávají těžší prvky koření, dřevin a hutnější složky květin alá orchidej, lehounce muškátový oříšek. Vůně pronikavá, přilnavá - některé vůně jen tak přeběhnou, tyto jakoby zůstávaly. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Vůně mi připomíná kaktusové plody, těžší květiny, kvetoucí akát, melasu, jemně minerální odér, jako solná lampa. |
BARVA NÁLEVU | | Zlatavá, tmavší, jiskrný nálev bez jakýchkoliv zlomků, či prachu. |
CHUŤ | | První ustrknutí nabízí zajímavý kontrast těžších prvků a těch procítěných - tak je to oolong, nebo bílý? Přítomná je stále svěžest, živost čerstvého listí, kořeněná energická textura, ale zároveň mírně dřevité nuance s nepatrnou nahořklostí zhutňují celek. Čaj tak působí ve dvou rovinách, zároveň překypuje plností a kolébá v pestrosti procítěných prvků. Karamelizovaná hruška, med, melasa, velmi intenzivní je kaktusový plod, pouze jemné květové prvky. Těžší podtext jde k sušeným mandlím ve slupce a akátu. |
DOCHUŤ | | Dochuť je dlouhá, po polknutí lehce vyšší intenzita nahořklé složky, cítím kvalitní kakao, které rychle odeznívá a opět otevírá lehčí složky, kaktus, avokádo, skořice a badyán. Výraznější květové prvky v závěru dochutě, akát a jasmín bez agresivní přemrštěné podoby + melasa. Poměrně značně zahřívající účinek, středně povzbudivý efekt. Další nálevy otevírají v chuťovém profilu např betelový oříšek, čerstvé jedlé kaštany, karamel, mahagon, místy působí silně jasmín, ve třetím nálevu stopy mandlového likérku. V třetím nálevu cítím jemně chladivé tóny po mentolu na jazyku a na patře. Celkem na 3 g/100ml uděláme 5-6 nálevů, přičemž posledňáky jsou již samozřejmě omezenější, ale příjemné. Lahodné, překvapivé, unikátní. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Vícelisté nelámané celky, nebo jednolisty, barva je zeleno-nahnědlá, nebo téměř žíhaná, popř pravidelné přechody odstínů na listech :-) struktura listu křehká, podlouhlé listy s jemně pilovitými okraji. Tipsy dlouhé, protáhlé mladé listy. |
Osobní popisek: Univerzální čaj, známka nejvyšší kvality, prakticky nelze zničit, ano bude např lehce svíravější, ale vždy chutný. Osvědčila se mi teplejší voda, 90-95°C, nižší teplota neotevírá takové možnosti, koření a pestrost, při chladnější vodě jsem cítil chuťový profil lehce omezen. Úchvatná přehlídka listů ve skle, neporušený list tančí při slévání v nádobce - takový základ je gaiwan, kde vidíte jak veliký list, tak pestrou barvu celku. Porcelán, nebo sklo se mi osvědčili nejvíce, zkusil jsem kameninu od p.Jurníčka a tam se chuť zdála být plošší, nicméně kořeněnost se trochu zakulatila.
Cena: 363 Kč / 50g (579,-/100g)
Prodejce:
Teastarter