Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Info od prodejce:
“Shizu 7132” je velmi unikátní a vzácný japonský čajový kultivar, který má jemnou vůni po třešni. Fukamushi Sencha je hluboce napařený čaj, má náznak ovocné vůně, ale tato malá charakteristika dělá čaj výjimečným.
Existuje několik „zelených čajů Sakura“, které jsou nyní k dispozici na trhu, zejména na jaře. Většina z nich je smíchaná třešňovými větvičkami nebo okvětními lístky s čajem, aby se dosáhlo vůně třešně.
Tato Sencha Sakura je spracovaná z single kultivaru „Shizu 7132“, který má přirozeně jedinečnou elegantní vůni Sakury. Jedná se o jedinečných čaj, který nabízíme, a doporučujeme vám ho vyzkoušet – pro chuť jara.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Po otevření intenzivní vůně, zpodobnil bych to ke kombinaci květů a řas, hloubka fukamushi vůně a jemnost květů, od boku bych řekl, že se jedná o pomerančový květ, nicméně v minulosti jsem měl senchu ovoněnou sakurou, proto je to velmi hezké zpodobnění a o to hezčí, že zde jde o aroma listů přirozeně získané. Sytě zelený drobný list, převažují vločky a drobné kousky, větších jehliček nad 1 cm je odhadem 10 až max 15%. Některé větší jehličky mírně zažloutlé. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zpočátku zajímavé mléčné nuance, napěněné mléko, později se tato složka zhutňuje v řasy a jemné květové doteky, zůstavá však v pozadí náznak "příkrmu", mléčná krémová složka, kterou si pamatuji od dětí. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Vůně je jemná květovo-mléčná, lehká travnatost/řasa. |
BARVA NÁLEVU | | První nálev je tvávově zelený s odstínem žluté, takřka bez kalu či prachu, jiskrný. Druhý a třetí nálev sytě zelený, kalný. Čtvrtý nálev je něco mezi, méně kalný, ale světlejší, s barvou trávy. |
CHUŤ | | Chuť začíná na naprůměrněji hořkém startu, ten ale zaleje patro a rozvíjí se sakura, mocná sakura, lehký mléčný dotek, který je zakrytý květovým charakterem, vegetální prvky dotváří šťavnatost sakury, jakoby se louhoval právě utržený list. Velmi aromatický, esenciální požitek, doslova étericky vzlínající složky při převalování doušku v ústech. Druhý nálev zakalený a je sladší, méně hořký, zdá se mi stabilní a jemně procítěný po sakuře s mléčnou nuancí v pozadí, nepatrně "mastná" stopa na jazyku, jako po rýžových krekrech. Třetí nálev zcela kalý, sytě zelený, více do řas, ale v pozadí je jemný květový akcent stále velmi znatelný po sakuře, sytost zde připomíná opět až vonokvětku, místy jasmín. V tomto nejsilnějším nálevu se stopovou svíravostí je mléko znát jen nádechem, sytostí a základovou sladkostí připomíná matcha bonbon. Čtvrtý nálev jemnější, lehký, trochu mi připomíná genmaichu s hnědou rýží, mastná nuance pražené rýže s dojezdem sakury. |
DOCHUŤ | | Dochuť je případě prvního nálevu mocná, po polknutí extrémní prostoupení celých úst, výrazná hořká se o to znatelněji mění v sladkou, sakura místy připomíná vonokvětku, velmi znatelné sušené ochucené mléko. Travnaté prvky pouze v začátku, poté jen jako ozdoba. Na fukamushi je chuť sice v základu sytá, ale celkový dojem je obdivuhodně svěží a květové tóny působí lehce. Mohutný dojezd druhého nálevu, šťavnatá, téměř čistě sladká sakura, náznak vanilkového krémového milk shaku, travnaté nuance v pozadí. Třetí nálev je o něco kratší co do doby doznívání, ale o to intenzivnější, doslova pumpuje energii, po vypití enormní povzbuzení, syté prvky řas, sakury, mírně svíravé prvky zelených tuhých listů ovocných stromů. Tóny sladkostí, matcha mléčná čokoláda, nebo bonbon, závěrem jako matcha shake. Poslední čtvrtý nálev lehký, výrazný spád sytosti a doby doznívání, zbytek sladkostí (matcha bonbon), pražená hnědá rýže, stopy sakury. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Mokrý list křehký, v kyusu zbyde hrudka "blátíčka, sladký list jsme zkoušeli zapéct do lívance - velmi zajímavé! |
Osobní popisek: Příprava 70°C, 4 nálevy e zvláštním louhováním 40/10/25/60. První nálev chce delší dobu pro sytější výsledek, druhý a třetí nálev jenaopak potíž nepřelouhovat, teplejší voda nebo delší louhování již nepřináší ovoce. Přes hloubku chutí jde o procítěný kousek, prostoupený květovými lehčími prvky, je to ideální volba k slunnému dni, kdy zbožňujeme hloubku hluboko napařené senchy, ale zároveň chceme ještě vzpomínku, dotek, jara. Čaj mě bavil je trochu náročnější na přípravu, od druhého nálevu jenutná opatrnost a prakticky okamžité slévání, ale splnil veškeré mé očekávání. V této cenové hladině je i přes starší sklizeň ve skvělé kondici. To je stav, kdy mám chuť na Japonsko a přesto nemám čas, chuť dělat vše obřadně, mohu list dát bez výčitek do louhovačky a dostanu skvělý výsledek.
Cena: 155,-/50g
Peodejce: Nagomitea