Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

2021 Sencha Hatsutsumi Fukamushi


Vložil Tomáš Klouda 10.2.2024, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Bezprostředně po otevření sáčku mi vůně připomíná citronovou polevu s tóny nori řas a se stopou másla. List odsypaný v prezentační nádobce voní již více těžce, řasy a špenátové podtóny, slabý vedlejší projev citrusu. List je sytě tmavý, zelený, pouze ojediněle světlejší zelené zlomky. Tlustší nepravidelné jehličky,zploštělé, ale silné. Místy až 2,5cm dlouhá jehlička, převažují však zlomky pod 1cm, nejčastěji 5mm.
NAHŘÁTÝ LIST Ihned po vložení listu do kyusu se na mě vyvalila máslová hutná složka, přepuštěné syté máslo. Po chvilce těžknutí, velmi zelené vegetální tóny, hlavou mi hraje zpodobnění ke kvalitní domácí kapustě a nepatrné prvky řas. Kombinace předehřátého listu mi výslovně připomíná, po minutce propaření, podušenou kapustu na másle.
VŮNĚ NÁLEVU Vůně je silně po řasách, jako decentně opražené řasy s nepatrnou krémovou máslovou stopkou, lahodná vůně.
BARVA NÁLEVU Zelená, až reflexní, zářivá. Jemně zakalený nálev, ale žádné zlomky, či prach.
CHUŤ První doušek nabízí lehce minerální, hořko-sladko-slaný, komplex základních chutí. Základna je plná, těžší, ale sladěná, hořkost mi nepatrně vyčnívá, ale není to nic, co by kazilo požitek. Silné projevy řas nori, kapusty, výrazně umami, ta "masovo-zeleninová" pátá chuť je opravdu hmatatelná, učebnicová. Dohromady opravdu dává chuťové vjemy příbuzné k rybám v sushi, či řasám, místy hodně ke kapustě. Při vsrkávání nálevu jsem nejednou cítil i mořský minerální nádech s prvky řas.
DOCHUŤ Po polknutí je komplex mírně pozměněný, cítím opražené plátky řas vč. stopy soli. Po polknutí domunije hořká a to poměrně dlouhá - žádná těžká agresivní, nebo nepříjemná hořká, ale táhlá, vše zaplňující, uhlazená sladkostí a mineralitou. Po pár vteřinách odlehčení, pozvolné sládnutí a zde se otevírá nabídka nových chutí: gaba kyselinka, přepuštěné máslo, řasy, stopově citrus (poleva), závěrem opět kapusta. Dlouhá doba doznívání, množství transformací základu, stabilita, pitelnost, povzbudivý účinek. Znatelně ochlazující efekt po vypití.
VYLOUHOVANÝ LIST List světlejší zelené barvy, křehká struktura listu, malé úzké nejmladší lístečky, místy stonky.

caje
caje
caje
caje
caje
Osobní popisek: První nálev lahodný, přepuštěné máslo, mineralita, řasy, kapusta. Druhý nálev více travnatý, nahořklejší až přilnavý, viskozní, s tóny řas, citronové polevy a gaba. Třetí nálev je zakalenější, světlejší zelený s odstínem žluté, kapusta, marcipán, řasa, maso, lehce opět máselná složka. Zalévám 75-80°C, vyšší teplota mi nevadí, mám obzvláště v zimě rád sytější hořkou základnu, a zde se při vyšší teplotě otevírají skutečně zajímavé tóny. V závislosti na teplotě a době louhování jsem dostal z nálevů nepřeberné množství pestrých a mnohdy nových chutí. Je to silný a pestrý čaj, který si mohu vychutnat pokaždé jinak, nebo vsadit na jistotu a připravit jej tak, jak ho mám rád, ale s přesným opakováním postupu a podmínek. Fascinuje mě cenovka - neskutečný výkon a požitek v porovnání s cenou!
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 139,- / 50g

Prodejce: Nagomitea