Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Jde o obzvláště výjimečný čaj, jenž získal 4 roky po sobě národní platinovou cenu NihonCha Award (2014-2017). V Paříži získal v prosinci 2019 zlatou cenu Japanese tea selection. Asi nejlépe jej popíšeme výrokem jednoho z účastníků naší degustace, který si při ochutnávce posteskl: „Nechci aby tento den skončil.“
List
Lístky pochází z jarní sklizně 2020 (Ichibancha nebo také First Flush) z kultivaru Okumidori. Již na první pohled pochopíte, že tento čaj nepatří mezi průměrné. Má lesklé, velmi tmavě zelené „jehličí“ s nasládlou vůní hořké čokolády..
Nálev
Obzvláště první nálev má nezvykle světlou barvu. S dalšími nálevy postupně tmavne do žlutě-zelených odstínů. Chuť a vůně je charakteristicky nasládlá, s výrazným umami u prvních nálevů. Později přechází do svírajvějších travnatých poloh s tónem hořké čokolády.
Získaná ocenění
Platinová cena na Nihoncha Award 2014
Platinová cena na Nihoncha Award 2015
Platinová cena na Nihoncha Award 2016
Platinová cena a jedna z nejlepších ocenění cechu na Nihoncha Award 2017
Cena poroty na Nihoncha Award 2018
První cena na japonském výběru čaje v Paříži 2019
Zvláštní cena v C’est Bon Le Japon Japanese Tea Selection Paris 2019
Návrh na přípravu:
U tohoto čaje určitě „nepřepalte“ teplotu a začněte spíše níže. Můžete vyzkoušet třeba tento postup:
Do konvičky vlijte 150 ml svařené vody a následně ji přelijte do další nádoby k ochlazení. Po přelití vody dejte do konvičky 6g čaje a přivoňte si k rozehřáté vůni. Počkejte až voda zchladne na 50 °C a zalijte lístky. S nálevem nepohybujte a nechte louhovat 90 vteřin. Poté sceďte.
2. nálev: zvyšte teplotu o +5 °C, zalijte a do 30 vteřin sceďte.
3. nálev: zvyšte teplotu o dalších +5 °C, zalijte a po 40 vteřinách sceďte.
4. nálev: zvyšte teplotu o dalších +5 °C, zalijte a po cca 70-90 vteřinách sceďte. Zde už můžete nálev rozpohybovat pro intenzivnější chuť.
Popř. můžete zkusit i pátý nálev, který budete muset nechat louhovat déle. Použijte vodu o cca 70 °C.
Balení:
100 g čaje v originálním sáčku se zipem přímo od producenta.
Rozměry balení: 230 x 120 x 20 mm
Expirace: 1 rok. Skladujte v suchu a temnu.
Původ čaje
Výrobce: Igeta Tea Factory co., Ltd.
Země původu: Japonsko (prefektura Miyazaki)
Sklizeň Ichibancha 2020
Region Japonský čaj
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je intenzivní, komplexní hladká vůně máselno-travnatá, evokuje mladý sladký hrášek na másle. Již vůně navodí extra chuť na nálev samotný! Sytě tmavě zelené jehličky a zlomky. Délka jehliček 1-3,5cm. V obsahu je relativně hodně zlomků, nicméně v senche to bývá zrovna tak, vzhled celku vypadá skvěle. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zpočátku syté travnato-řasové složky. Při delším napaření se přidává hrášek/kukuřička na másle (grilovaný klas s máslem), hořko-sladká vůně, výrazné máselné podtexty, při ještě delším napaření prostupují složky až k umami, doteky syrového masa. /TD> |
BARVA NÁLEVU | | Barva je v prvním nálevu sytě žlutá s trošinkou prachu na dně misky. Druhý nálev dává reflexní zeleno-žlutý sytější nálev, stále minimum prachu na dně misky, čirý nálev. Třetí nálev již zelenější - od pohledu mi evokuje taiwanské světlé polozeleňáky - vůně travnatá, vegetální, živá. |
CHUŤ | | První nálev při 70°C a 30s louhování voní složkou po hovězím raw steaku, lehké doteky hrášku. Chuťově dává první nálev zajímavou slano-sladkou základnu se stopovou hořkostí až v závěru chutě. Chuť samotná je zajímavá, připomíná delikátní mořské plody, lehce slané masité krevety, kukuřičný klas se solí a s kapkou másla, mladý hrášek - měkké malé kuličky v lusku. Absolutně kulatý nálev, slaná položka je mírnější při doporučené přípravě 55°C na první nálev, naopak při vyšší teplotě - 80°C není základna ostrá, ani svíravá, pouze se otevírá mírně vegetální podtext. Druhý nálev 75°C a 50s louhování nabízí méně slanou základnu, naopak výraznější vegetální složku, chutná nahořklá složka travin a řas, v pozadí lehce projevy syrového hovězího. Dokonalá změna charakteru, cítím zde odrostlejší/zralejší hrách, stopově bylinné šťavnaté aromatické nuance. Třetí nálev je zaléván stále 80°C, louhování 90-100s, chuťově opět jiný, hladký, do krémova, připomíná mi složení miňonek, lehce květové projevy, vegetální příjemná živá základna, hořkost minimální, velmi podobné k projevům vysokohorských polozeleňáků z Taiwanu. Čtvrtý nálev zkouším louhovat na 85°C, na 2,5 minutky (zkoušel jsem i pátý s 5min a 95°C a stále ok...) chuťově usedlejší, nulová hořkost, čistá bílá čokoláda s doteky travin. Lahodné, chutné, jako pohlazení. |
DOCHUŤ | | Po polknutí je první nálev více nahořklý, hraje zde ted slano-hořká složka, která po cca 10-15sekundách postupně přechází v sládnoucí složky - hmatatelná pozvolná transformace základny, vzlínání sladké od kořene jazyku, přes patro i samotnou plochu jazyka. Fascinující přechody, změny v průcběhu dochutě, slaná složka je výrazná, jakobych si gurmánsky vychutnával slávky na másle, krevety a proužky kalamárů. Mírně hráškové projevy, působení mořských řas, enormní umami složka. Dochuť u druhého nálevu tvoří pronikavou travnatou nahořklejší bombu - bombu jenž se po polknutí rozprskne po ústech a zanechává za sebou těžší travnato-řasové působení. Po minutce se celek odlehčuje, cítím zase hrášek na másle, lehčí nuance syrového hovězího, bylinné syté projevy listů s již ne máselným, ale krémovým dotekem, jako bílá čokoláda, obzvláště v závěru po mocné dlouhé dochuti je cítit dotek travin a bílá hladká čokoláda jakoby rozpouštějící se na jazyku. Dozvuk třetího nálevu přináší prvky travin, květin a pochutin, cítím zde krémové polevy, značně mi v hlavě hrají dokola miňonky. Dojíždějící travnaté lehce kořeněné prvky mi připomínají svěží sytý Lu Gu z Taiwanu, hravá a přitom plná chuť využívající kontrast travin, kořeněného podtextu a krémových nuancí. Lahodné! Hravé! Délka dochutě se mi zdá plus mínus stejná jako v druhém nálevu - nebere konce :-D svěží na léto, popíjím a popisuji po ráno po tropické noci a extra požitek. Čtvrtý nálev se při polknutí projevuje extrémní jemností, krémové prvky, jako povlak po rozpuštění bílé čokolády, nebo šlehačky. Kratší dochuť, okolo 8 minut, ale extrémně lahodné projevy. Čtvrtý nálev mi připomíná kopřivové nuance. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Mokrý list je sytě zelený, krásné plátky mladých listů, tužší struktura - měkké, ale ne mazlavé listy - stejně jsou ale dobré na pojídání jen tak :-) |
Cena: 655,-/100g
Prodejce: Teastarter.cz