Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
Info od prodejce:
Místo: Severní Vietnam, Moc Chau
Období sběru: duben/květen 2020
Typ čaje: výrazněji oxidovaný oolong
Zpracování: sběr ruční, mechanické zpracování
Velmi příjemný poměrně výrazně oxidovaný a pečený vietnamský oolong. I když jsou na našem trhu často z Vietnamu známé především čaje základní kvality, obecně se to o vietnamských čajích říci nedá. Tento čaj je velmi líbivý s potenciálem potěšit jak čajové začátečníky, tak pokročilé “čajaře” a pootevřít dveře k ne zcela obvyklým čajům.
Zahřáté lístky mají výrazně nasládlou vůni s tóny kokosu, kakaa a sušeného ovoce, zejména švestek a jablek. Po spaření dominují tóny švestek a rybízu stále doprovázena tóny vanilky se stopou karamelu. Sladší tóny více vystupují s pozdějšími nálevy. Chuť více méně koresponduje s vůní zahřátého listí s převahou sladkých tónů, plným tělem s těžšími květovými tóny a příjemně mírným kyselkavým dozvukem. Když se lístky čaje úplně rozvinou, můžeme si všimnout, že čaj je opravdu rovnoměrně pečený a oxidovaný.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně usedlejší, ale těžká, nasládlá, s dřevito mandlovým tělem. List zarolovaný do podoby malinkatých granulek, jen pár zlomků v celku, jinak pravidelné, stejně velké granulky o pár milimetrech. Velmi tmavé, černé kuličky s nahnědlými občasnými úseky. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Prvotní dojem je úžasný, plná sladká základna s lehce nakyslou vedlejší složkou, plné květovo-švestkové projevy, které sahají až k povidlům díky své sladkosti. Květinová aromatická část stoupá při delším propaření listů, v tomto si pamatuji shodu s listem z roku 2017, jako magnolie. |
BARVA NÁLEVU | | Tmavší, hnědavá, do karamelu. Bez kalu, či prachu, čistý nálev. Jěště se musím zmínit o vůni - nesmírně bohaté a intenzivní aroma květin a švestek, velmi lákavé ještě před ochutnáním! |
CHUŤ | | Sladko-nakyslá základová chuť, lahodné ovocno-květové projevy, celku dominuje švestka, jako švestka/ domácí povidla s hřebíčkem. Vedlejší květinové prvky aromatické, při prodýchávání nosem skutku pestré a překypující požitek. Nejvíc mi připomíná opět magnolie s lehkým dotekem vanilky. Chuťově stimulována je celá dutina ústní, při povalování doušku v ústech je cítit mimo kořeně jazyka - protože zde hořká není ani stopově - rozložené, stabilní a důmyslné projevování každého prvku na svém místě, je zde kyselkavá chuť i sladká, je zde koření, vanilka, ovoce, květiny. Charakterem sedne přesně k aktuálnímu ročnímu období, skvěle se pije. |
DOCHUŤ | | Po polknutí jsou projevy usměrněny nejdříve do jablečno-švestkovo-hřebíčkové chutě, ale po chvilce se vše rozvětvuje do ještě pestřejších prvků, nejdříve vnímám zralé nakyslejší švestky, poté povidla s hřebíčkem, po cca 2 minutách vnímám výrazně rozinky a vanilku při prodýchávání nosem, to vše za decentní podpory květin v pozadí, až nakonec v závěru dochutě přejdou samotné květiny do primáru a tvoří tak lehčí a aromatickou stopku. Na začátku jsem cítil lehce oxidační složku v podobě dřevinek, schované za hřebíčkem. Pestré, hravé, nevšední. Značně zahřívající účinek po vypití, jen lehce povzbudivý efekt. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Změnu oproti 2017 vidím i v listu, dominují zde malé mladé jednolisty, jen málo vícelistých celků. Nicméně zpracování mi přijde preciznější, smačkané rovnoměrně tmavé listy s jednotnou velikostí. |
Oproti roku 2017, kdy jsem měl tento čaj poprvé, je i list na pohled tmavší, stejně tak chutě mi připadají nové, odlišné, oproti 2017 - ve skle cítím mnohem více domácí povidla a je tu nově i vanilka. Déle louhovaný nálev v louhovačce otevírá výraznější oxidační složky, jakousi sladko-kořeněnou dřevitost, ale nenarušuje to celkovou hladkost nálevu, při jednonálevu o to výraznější primární prvky jsou.
Cena: 30 g/188 Kč
Prodejce: sicaj.cz