Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.



2020 Vietnam Jin Xuan Oolong


Vložil Tomáš Klouda 18.10.2020, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
Místo: Son Lá, Vietnam
Období sběru: duben/květen 2020
Typ čaje: Méně oxidovaný rollovaný oolong
Zpracování: ruční sběr, mechanické zpracování
Kultivar Jin Xuan je znám především na Tchaiwanu. Přezdívá se mu také “mléčný oolong” pro jeho typickou mléčnou vůni a zakulacenou chuť. Toto však platí, i když je tento kultivar pěstován ve Vietnamu. Precizně zpracovaný světlý rollovaný oolong. Mléčná vůně v kombinaci s florálními tóny se nejvíce projeví po zahřátí lístků v nádobě. Chuť je příjemná, ucelená s dominujícími florálními, smetanovými a stopičkou až medově nasládlých citrusových tónů s hořčinkou v pozadí. Dominantní tóny se dále rozvíjí v dozvuku.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je jemná, květinová, evokuje spíše letní, nakyslejší květiny, liliovité nuance. List je rolován do kuliček/smotků, velikostně spíše menší až středně velké, na některých je stonek nedovinutý, trčící ven z kuličky. Barva je tmavě zelená, pouze místy světlejší.
NAHŘÁTÝ LIST Intenzivní vegetální základna, zelená složka po květinách, travinách a stopově po mléce. Při delším napaření sladkost a mléčná složka roste, přechází až v tóny salka za vegetální základny.
BARVA NÁLEVU Světlounká žlutavá, jasná, čistá barva. Pouze na dně misky drobný prach. Vůně kkvětová s lehkou nakyslou složkou, co připomíná limetku a lehký mléčný dotek.
CHUŤ Hladká chuť, jemný sladko-kyselkavý charakter, prvky lilie, limetky a krémovo-mléčné složky. Vegetální podtext, prohlubující se při převalování doušku, lehce kořeněné nuance (což je pro Thajsko a Vietnam poměrně typické). Ukolébávající něžné hladké složky, přitom intenzivní s vynikajícím požitkem. Poměrně značně ochlazující efekt, spíše uklidňující působení.
DOCHUŤ Po polknutí se rozvinou vegetální prvky, na moment ovládnou primární část, po pár sekundách odstupují a jazyk proplétají květovo-mléčné prvky, doslova smetanový hladký film, který nutí k vyšší produkci slin. Dochuť se zdá být méně nakyslý, limetka v tomto bodě minimální. Lehce kořeněné prvky spolu s vegetání základnou. Mléčné prvky ve spojení s limetkou a květinami tvoří v závěru dojem marcipánové doznívající tečky za všemi popsanými hladkými tóny.
VYLOUHOVANÝ LIST Převažují veliké jednolisty, místy vícelistý celek. Listy místy nakousané, smačkané od rolování. Veliké široké listy s jemným pilovitým okrajem. Barva listu tmavší zelená.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje

Ve vícenálevu se druhý až čtvrtý nálev chová divočeji, více kořeněné, svižné, lehce štiplavé prvky, ne snad hrubé, ale podstatně vydatnější, pestřejší a hravější. I s takto jemnými čaji se dá vyhrát a vyloudit mu "ďáblíka v nálevu" :-)
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 30 g/146 Kč

Prodejce: sicaj.cz