Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
Místo: Son Lá, Vietnam
Období sběru: duben/květen 2020
Typ čaje: Méně oxidovaný rollovaný oolong
Zpracování: ruční sběr, mechanické zpracování
Kultivar Jin Xuan je znám především na Tchaiwanu. Přezdívá se mu také “mléčný oolong” pro jeho typickou mléčnou vůni a zakulacenou chuť. Toto však platí, i když je tento kultivar pěstován ve Vietnamu. Precizně zpracovaný světlý rollovaný oolong. Mléčná vůně v kombinaci s florálními tóny se nejvíce projeví po zahřátí lístků v nádobě. Chuť je příjemná, ucelená s dominujícími florálními, smetanovými a stopičkou až medově nasládlých citrusových tónů s hořčinkou v pozadí. Dominantní tóny se dále rozvíjí v dozvuku.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je jemná, květinová, evokuje spíše letní, nakyslejší květiny, liliovité nuance. List je rolován do kuliček/smotků, velikostně spíše menší až středně velké, na některých je stonek nedovinutý, trčící ven z kuličky. Barva je tmavě zelená, pouze místy světlejší. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Intenzivní vegetální základna, zelená složka po květinách, travinách a stopově po mléce. Při delším napaření sladkost a mléčná složka roste, přechází až v tóny salka za vegetální základny. |
BARVA NÁLEVU | | Světlounká žlutavá, jasná, čistá barva. Pouze na dně misky drobný prach. Vůně kkvětová s lehkou nakyslou složkou, co připomíná limetku a lehký mléčný dotek. |
CHUŤ | | Hladká chuť, jemný sladko-kyselkavý charakter, prvky lilie, limetky a krémovo-mléčné složky. Vegetální podtext, prohlubující se při převalování doušku, lehce kořeněné nuance (což je pro Thajsko a Vietnam poměrně typické). Ukolébávající něžné hladké složky, přitom intenzivní s vynikajícím požitkem. Poměrně značně ochlazující efekt, spíše uklidňující působení. |
DOCHUŤ | | Po polknutí se rozvinou vegetální prvky, na moment ovládnou primární část, po pár sekundách odstupují a jazyk proplétají květovo-mléčné prvky, doslova smetanový hladký film, který nutí k vyšší produkci slin. Dochuť se zdá být méně nakyslý, limetka v tomto bodě minimální. Lehce kořeněné prvky spolu s vegetání základnou. Mléčné prvky ve spojení s limetkou a květinami tvoří v závěru dojem marcipánové doznívající tečky za všemi popsanými hladkými tóny. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Převažují veliké jednolisty, místy vícelistý celek. Listy místy nakousané, smačkané od rolování. Veliké široké listy s jemným pilovitým okrajem. Barva listu tmavší zelená. |
Ve vícenálevu se druhý až čtvrtý nálev chová divočeji, více kořeněné, svižné, lehce štiplavé prvky, ne snad hrubé, ale podstatně vydatnější, pestřejší a hravější. I s takto jemnými čaji se dá vyhrát a vyloudit mu "ďáblíka v nálevu" :-)
Cena: 30 g/146 Kč
Prodejce: sicaj.cz