Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Místo: Severní Vietnam, Ha Giang
Období sběru: květen 2020
Typ čaje: červený čaj s výrazným podílem tipsů
Zpracování: sběr ruční, mechanické zpracování
Krásný červený čaj s výrazným podílem zlatých tipsů. Čaj je plný a intenzivní s poměrně dlouhým dozvukem. Ve vůni i chuti se objevují tóny hořké čokolády a ovoce (především jablek, ale i mírná navinulost). V čaji bývají cítit také nasládlé dřevité tóny a mírná nauzenost. Každoročně se jedná o jeden z našich velmi oblíbených čajů a ročník 2020 není výjimkou. Doufáme, že vás osloví také tak!
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je pronikavá, kořeněno-dřevitá s ovocnými prvky. List v podobě zlomků a dlouhých drátků, velké množství zlatavých tipsů, žíhané zlato-černé ochmýřené listy. Na pohled velmi zajímavé. Tipsy menší, drobně kroucené drátky/háčky, větší listy jako rovnější drátky, silnější v průměru. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Vůně je na začátku napaření nepatrně kouřová s těžší ušlechtilou dřevitostí, jemné prvky para ořechu a sytost tmavé čokolády. Později po delším napaření listu se přidávají čím dál sladší ovocné prvky. |
BARVA NÁLEVU | | Zlatavo-oranžová barva nálevu. Pouze pár částeček prachu na dně misky. |
CHUŤ | | Chuť ve své základně připomíná šmrncnutý sheng, zajímavé kouřové tóny až k tabákovitosti, hořko-sladký základ, ovocné syté prvky po meruňkách a jablkách. Ta odlišnost od shengů je v nápadně sytější čokoládové složce, která dává jasně najevo, že se jedná o černý čaj. Plný chuťový zážitek, který nepřehlušuje žádná svíravá složka, nahořklejší prvky tu jsou, ale sednou báječně k dřevitému kouřovému tónu. Lehce jsou cítit sušená jablka, cítím náznak meruněk a sytou dominantní čokoládu. Sladkost je primární, hořkost příjemně doplňující, podobně jako je čokoláda mistrně doplňována ovocnými prvky. |
DOCHUŤ | | Po poknutí syté čokoládové chutné tóny. Jako vysokoprocentní čokoláda s kapičkou mléčné čokolády. Po odlehčení v podtextu působí zbytky kouřovosti, což dává větší dojem tabákovitosti - opravdu jako usedlejší sheng Xiaguan! - a ovocné jablečno-meruňkové tóny. Čokoláda je cítit značně dlouho dobu po vypití, odhadem až k 15-ti minutám, testuji v listopadu a mrazivá rána dodávají k vychutnání ještě podtrženější účinek. Výrzně povzbudivý účinek, mírně hřejivý efekt. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Tmavý hnědvý list, větší odrostlejší jednolisty, tipsy také větších rozměrů a průměru. Masivní tuhé listy. |
Silné výluhy z horké vody ze samovaru daly hrubší, mírně svíravé nálevy, ale ta pestrost v podzimním večeru - enormně povzbudivé a tak příjemně hřejivé! Viz foto - ten čaj sedl k této atmosféře zcela dokonale.
Vícenálev jsem si užíval v porcelánu, 100ml gaiwan a 4g listu, procítěnější, řízenější výsledky, každý nálev měl své primární projevy a chutě se tak měnily, že si člověk čaj opravdu užil. Žádný typický černý čaj, co drtí, je hrubý, má jen temné projevy. Je to hravý elegán, který se odvděčí za péči s ním.
Cena: 30 g/188 Kč
Prodejce: Sicaj.cz