Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce:
Čajový mistr Edward Yang se učil řemeslo od svého otce, který dělal čaj v Barmě. Poté se přestěhovali na sever thajska a čaj začali dělat v oblasti Mae Suai, Chiang Rai. Sběr listí probíhá ze 100+ let starých stromů a každý z čajů má trochu jiný výrobní proces a velice osobitou chuť.
- Maocha - zavadnutí 3 hodiny, rolování, ohřátí na pánvi, sušení na slunci
- Bílý čaj - po sběru se 4-5 dní suší v továrně
- Lehce oxidovaný černý čaj - zavadnutí 24 hodin, rolování a hned poté sušení na slunci.
- Černý čaj - zavadnutí 24 hodin, rolování, oxidace a sušení v sušičce.
Všechny tyto 4 čaje jsou po 25g obsahem ochutnávacího balíčku.
Suchý list voní zajímavou těžší nasládlou povidlovou složkou, sušené švestky, náznak mléčné čokolády a kapka dřevin v pozadí. Nelámaný nádherný list, mírně rolovaný, mnoho zlatavých tipsů, mnoho vícelistých celků, jednolisty dlouhé - až přes 10cm, častěji 5-8cm! Barva pestrá, nejčastější odstín je tmavý černo-šedý, místy nahnědlá u plošších listů, pak stříbřitá a nazlátlá barva tipsů.
Nahřátý list: těžká vysokoprocentní čokoládová vůně s ořechovým podtextem, lískové a pekanové ořechy, nahořklá základna. Při delším napaření sladší nuance po nugátu, karamelu a povidlu.
Vůně: vůně těžší, více do ovocna, základna kyselkavá s mírnou nahořklostí. Dominuje domácí povidlo, meruňková sladší marmeláda, melasa, karamel.
Barva: Tmavší hnědavá s odstínem oranžové. Zcela bez zlomků, či prachu.
Chuť: Příjemná a komplexní chuť. Zkladna je do nugátu s ovocnými projevy, sušená švěstka/povidlo, v pozadí pekanové ořechy. Líbí se mi, že zde není žádná fádní dřevitost, vše se tváří ušlechtile, zakulacené složky při jakékoliv přípravě. V závěru dochutě kapka melasy a pastovaného medu.
Dochuť: Po polknutí jsou cítit různé druhy čokolády - hořká/mléčná/s lískovými ořechy, brzy přechod na sytý reálistický nugát, postupné uvolňování a sládnutí, rozvoj na povidla, pekanové ořechy s karamelem, až v samém závěru lehounce medové/melasové problesky. Stabilní, sytý a nevšední celek. Významně zahřívající účinek, poměrně povzbudivý efekt.
Osobní popisek: Vícenálev je pestrý, více do povidel, prostupují mnohem více nakyslé ovocné prvky, první nálevy jsou čokoládové a nugátové, pozdější do marmelád a melasy, stabilní, chutné. Velká výdrž, krátké prolévání s postupným prodlužováním času dá na 100ml shibo 7-8 nálevů. Čaj je evidentně ruční práce, není zcela dooxidovaný, v průběhu jednoho roku od sběru by měl sládnout a posouvat se. Skvělé doplnění znalostí a rozhledu mezi thajskými čaji, staré čajovníky mají opodstatněný potenciál, nevystupují žádné ostřejší prvky a čaj v podstatěnelze přelouhovat.
Vylouhovaný list hnědé barvy, tužší struktura list. Zcela nelámaný list, vůně vylouh. listu je stále kakaová/čokoládová. Tipsy jsou velké i malé drobné, nejčastěji vrchlový trojlístek, jednolisty dlouhé 5+cm. Krásná vizuáka jak v gaiwanu, tak ve skle.
Cena: degustační balíček
Prodejce: Teastarter.cz