Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.



2020 Thajsko Mae Suai, Chiang Rai bílý


Vložil Tomáš Klouda 25.4.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
Čajový mistr Edward Yang se učil řemeslo od svého otce, který dělal čaj v Barmě. Poté se přestěhovali na sever thajska a čaj začali dělat v oblasti Mae Suai, Chiang Rai. Sběr listí probíhá ze 100+ let starých stromů a každý z čajů má trochu jiný výrobní proces a velice osobitou chuť.
- Maocha - zavadnutí 3 hodiny, rolování, ohřátí na pánvi, sušení na slunci
- Bílý čaj - po sběru se 4-5 dní suší v továrně
- Lehce oxidovaný černý čaj - zavadnutí 24 hodin, rolování a hned poté sušení na slunci.
- Černý čaj - zavadnutí 24 hodin, rolování, oxidace a sušení v sušičce. Všechny tyto 4 čaje jsou po 25g obsahem ochutnávacího balíčku.
caje
caje
caje
caje
Suchý list voní vynikající vůní vanilky, celek dává téměř pocit vaječného likéru! Náznak anýzu a bylinných prvků, nasládlá aromatická vůně. Objemný list, zcela přírodní, rozvinutý list, pouze usušený materiál. Převažují jednolisty, ale bohatě jsou v celku obsaženy i vrcholové nejmladší trojlístky, respektive tips+dva listy. Vzhled připomíná čínskou obdobu Pai Mu Tan ve vyšší sortě. Stříbřitě chmýřené tipsy, pár větších odrostlejších tipsů s kovovým odstínem, jednolisty větší zelené, do žluta místy i tmavší až do hněda.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Nahřátý list: zpočátku příjemná vegetální bylinná složka s dřevitými projevy, sladko-nakyslá "šťavnatá" základna. Po delším napaření jde celek do celeru, vanilky a opět s kapkou vaječňáku s vanilkou.
Vůně: bylinná, lehce kořeněná, velmi progresivní a podmanivá, nevšední. Lehké doteky kořenové zeleniny.
Barva: Tmavě žlutavá s menším obsahem zlomků na dně misky.
Chuť: Výrazná a pestrá chuť. Hlavou mi hrají asociace, vanilka,sušené sladší fíky vč těch kořeněných zrníček, lehce celerové stopy, doteky bylinného sirupu/likérku. Značně sladká základna, mírně nahořklý podtext na patře a na kořenu jazyka. Doušek mocně stimuluje celá ústa, tak plný bílý čaj jsem dlouho nezažil, skoro se to podobá stařeným běloušům.
Dochuť: Po polknutí proniká velmi sladký fíkový sirup, vanilkové nuance a "vaječný" podtext, později slabé doteky celeru, slabé medové odlesky za sirupem, ale postupem času v dochuti zesiluje. Na závěr se sirup mění v mírnější cukerné projevy a v doprovodu s prvky v pozadí celek působí jako syté velké turecké datle s doteky vegetky. Dlouhý a viskozní aftertaste, chutě se táhnou po patře a vzlínají mocně z krku po polknutí.
Osobní popisek: Vícenálev hravý, tak mocného sirupu a datlí jsem zde nedosáhl i celerová složka je menší, převažují tóny vanilky, používal jsem o 10°C chladnější vodu, než v testru, celkově byly nálevy víc jarní, vystoupil tam více likérek, vanilka, byliny a počet nálevů byl - dlouhý, list na mě působil nezkrotně. Výborně pitelný kus, vydatná základna. Při vyšší teplotě značně hřejivé efekty, při lehčích nálevech a studenější vodě neutral, nebo jen mírně hřejivý efekt. Míra povzbuzení značná!
caje
caje
caje
caje
caje
Vylouhovaný list tuhý, žíhaný, jen místy zcela hnědý list, naopak jen místy, nebo pouze tipsy jsou sytě zelené. Velé jednolisty, nelámaný celek, vícelisté celky i šťavnaté tipsy tvoří nádhernou podívanou.
caje
caje
caje
caje
Cena: degustační balíček

Prodejce: Teastarter.cz