Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce:
Čajový mistr Edward Yang se učil řemeslo od svého otce, který dělal čaj v Barmě. Poté se přestěhovali na sever thajska a čaj začali dělat v oblasti Mae Suai, Chiang Rai. Sběr listí probíhá ze 100+ let starých stromů a každý z čajů má trochu jiný výrobní proces a velice osobitou chuť.
- Maocha - zavadnutí 3 hodiny, rolování, ohřátí na pánvi, sušení na slunci
- Bílý čaj - po sběru se 4-5 dní suší v továrně
- Lehce oxidovaný černý čaj - zavadnutí 24 hodin, rolování a hned poté sušení na slunci.
- Černý čaj - zavadnutí 24 hodin, rolování, oxidace a sušení v sušičce.
Všechny tyto 4 čaje jsou po 25g obsahem ochutnávacího balíčku.
Suchý list voní kořeněnou základnou, oxidačním prvkem a sladkou ovocnou vedlejší složkou. Vůně mi připomíná domácí kiwi marmeládu, kuličky černého pepře, dřevité ušlechtilé prvky. Barva listu je tmavá, kovově lesklé části listů, zlatavo-nastříbřelé tipsy, pouze vyjímečně hněavý list. Mírně kroucený, objemný celek, vizuálně skvělé. Velikost listu je kolem 5-7cm, maxima jsou až k 10-12cm!!
Nahřátý list: Vůně zpočátku bylinno-dřevitá s kořeněnou vedlejší složkou, sytá hutná základna s náznakem čokolády. Po delším napaření sládnutí, betelový ořech, kakaové kvalitní boby, pomalu nastupující sladkost, nádech čokolády s jahodovým krémem, karambola, závěrem lehké vegetální oxidační nuance.
Vůně: Uhrančivá, ovocno-vegetální, kapka koření, kus citrusu, nádech medíku.
Barva: tmavá, sytá, oranžová, jiskrná, bez jediného smítka.
Chuť: Stabilní základna, od prvního usrknutí mě čaj dostává, těžké prvky černoty se tu prolínají se svěžími ovocnými pestrými tóny, doslova zaplněná celá ústa. Grep, pomelo, citron, lehké tříslovinky na stěnách úst, ta základna je silná, ale svíravost tam je stopová. Doteky pečeného jablka, kiwi marmeláda, karambola, náznaky růžového vína. Kořeněný podtext mohutně stimulující patro a kořen jazyka, příjemná dřevitost působí hlavně v závěru chutě.
Dochuť: Po polknutí lehká peckovice meruňky/broskve, sládnutí, více kořeněný jazyk, krk a patro, pocit sucha v ústech. Červené hrozny s peckami se vynořují po chvilce působení, silný nálev stoupající do hlavy, v ústech mi hraje mléčná ochucená čokoláda, kapka medoviny, v závěru kapka citrusu s nektarinkou, dřevitost mírná a třísloviny příjemnější, než na startu, celkově komplexní a zajímavý průběh dozvuku. Délka doznívání působivá, přes 15 minut.
Osobní popisek: Vícenálev otevírá nekonečné množství chutí, mezi 2-4 nálevem lze dle časů louhování a teploty vody nacházet od štiplavějšího koření muškátového koření nebo pepře, až po medový meloun, physalis (ten mi hrál ve většině nálevů při vyšší teplotě), nebo až ke karambole, mléčné čokoládě, nektarinkám, kiwi marmeládě za lehkých dřevitých nuancí. Osobně mi sedí i přes to, že se jedná o černý čaj, nižší teplota a to 85-90°C. Nálevy jsou živé, je tam prostor k dalšímu zrání, není to dooxidované do konce, tak se v chuti projevují svěží a živé složky, které zvedají ze židle - jak povzbuzením, tak charakterem. Charakterem jakoby někdo střihl poctivého gruzínce s taiwanským čerňákem. Ta ovocnost s "přirozenou vegetální stopou" a dřevitými prvky tvoří naprostý originál.
Vylouhovaný list - obrovské listy hnědo-červené "zářivé" barvy. Mírně pilovité okraje, relativně tuhý list, výrazné žilkování, široký i dlouhý list. Tipsy krásné, velké, vitální.
Cena: degustační balíček
Prodejce: Teastarter.cz