Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.



2020 Taiwan Si Ji Chun


Vložil Tomáš Klouda 16.5.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
Náš Si Ji Chun byl sklizen z horské čajové zahrady ve výšce 500 m.n.m. v oblasti Nantou na Taiwanu. Má elegantní přírodní květinovou okouzlující vůni, kterou je známý, jako jeden z nejvíce aromatických čajů lahodících jak začátečníkům, tak zkušeným pijákům.
Nadmořská výška: přibližně 500 m.n.m.
Aroma: elegantní přírodní květinová okouzlující vůně
Chuť: sladká, hladká a příjemná chuť orchideje
Způsob sběru: strojní sklizeň
Stupeň oxidace: 15 ~ 20%
Sběr: Zima 2020
Lokalita:Ming Jian, Taiwan
Příprava:
Na konvičku 2 - 3 dl použijte 5 g čaje. Zalijte vodou o teplotě 90 – 100 °C. Nejprve opláchněte zhruba 10 vteřin, vylijte a pak zalijte vodou znova a nechte louhovat - ideálně 1 minutu. Další nálev je kratší, kolem 20 vteřin a postupně přidávejte 5 - 15 vteřin.
caje
caje
caje
caje
caje
nadobi    Suchý list voní sytou květinovo-vegetání vůní, výrazné prvky šeříku, vonokvětky a jarního zeleného rákosu. List rolován do více, či méně pravidelných kuliček, nebo nugetek. Barva převážně tmavě zelené, místy světlejší, žlutavé konce u stonku. Jen málo menších granulek, převažují větší, rozměrem 1-1,5cm.
caje
caje
caje
caje
nadobi     Nahřátý list: zpočátku lehké vegetální projevy spojené se sytou zelení, jarní cibulky bez štiplavosti, jako hořko-sladké javorové prvky míz, přidává se vonokvětka a nakonec sytý šeřík, kapička "falešného jasmínu". Intenzivní vůně po delším napaření, vyloženě jarní záležitost plná něžných načančaných prvků.
Vůně: Vůně nálevu hořko-sladká, vonokvětka, šeřík, kopretina, slabé "sliznaté zelené tóny jarní cibulky".
Barva: žlutavá barva s trochou prachu na dně misky.
Chuť: Intenzivní sladko-nakyslá chuť, stopička hořkosti vzadu na jazyku. Sytá zelená základna s hořkostí šťávy pampelišek, květové prvky nejvíce evokují tmavý šeřík a vonokvětku. Intenzivní projevy, na patře i stěnách úst, pronikavé impulzy na celé ploše jazyka, lehce nakyslé prvky s problesky citronu.
Dochuť: Po polknutí dominuje nahořklá stopka po stonku pampelišek, medový meloun, šeřík nejdříve tmavý, později společně s vonokvětkou dominuje bílý šeřík. Svěží a dlouhotrvající dozvuk, celek je v jednonálevu působivý. Mírně ochlazující účinek, spíše uklidňující efekt a tóny stimulující, uklidňující psychiku.
Osobní popisek: Vícenálev hodnotím na střed, není to ani extra výdrž, ani vyčpelý kus, střední výdrž a působení v dalších nálevech. MAx pět nálevů a poslední je jaksi vodový. záleží samozřejmě na poměru dávka/objem/teplota, ale na 5g/100ml/90°C hodnotím jako střed, samozřejmě - už jsem pil lepší, ale i podstatně a častěji horší. Test na vroucí vodu, nálev je vegetálnější, nahořklejší, ale výborně pitelný, skvělé na cyklovýlety do louhovačky, osvěžující!
caje
caje
caje
caje
Vylouhovaný list smačkaný, sytě zelený, zahnědlý na okrajích. Vyhlodané kraje listů od hmyzu - cíleně. Z celku tvoří 60-70% jednolisty, některé i lámané, zbytek vícelisté celky tips + 2/3 listy.
caje
caje
caje
caje
nadobi     Cena: 113,-/50g

Prodejce: www.nagomitea.eu