Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
Info od prodejce:
Oolong Red Jade Gaba také známý jako Ruby GABA je taiwanský čaj jemné a plné chutí se sladkostí rozinek a ovocných plodů. Čaj byl obohacen o zdraví prospěšnou kyselinu gamma-aminomáselnou.
Země původu: Taiwan, Ming Jian, Nantou County
Sklizeň: březen 2020
GABA čaje jsou speciálně vyrobené čaje tak, aby obsahovaly vyšší množství látky GABA (kyselina gamma-aminomáselná), která je podle výzkumů velmi prospěšná zdraví. Každý čaj tuto látku běžně obsahuje v množství ~20-30mg/100g, pro možnost uvedení GABA v názvu však platí, že daný čaj musí obsahovat nejméně 150mg/100g čaje.
GABA je neproteinová aminokyselina, která se přirozeně vytváří v lidském těle. Mezi její účinky mimo jiné patří:
* zvyšuje koncentraci
* působí příznivě při zvýšené námaze a stresu
* snižuje krevní tlak a cholesterol
* zlepšuje krevní oběh a okysličení v mozku
* podporuje metabolismus mozkových buněk
* napomáhá při snižování nadváhy
* odbourává alkohol v krvi
Kultivar: Hong Yu, Ruby 18
Míra oxidace: 60-70%
Možnosti přípravy:
Klasická příprava:
Pro přípravu čaje použijeme 3-5 gramů čajových lístků, které zalijeme 225-250 ml převařené kvalitní vody o teplotě 90-95°C (195-205°F) a necháme 3-5min louhovat. Poté přeceďte. Takto můžežete připravit více nálevů.
Tradiční příprava:
Toto je jedna z mnoha tradičních příprav čaje. Čaj vložíme do malé konvičky či gaiwanu o oběmu cca 150ml a zalijeme vroucí vodou. Čaj slíváme přibližne po 30 vteřinách. S každým nálevem přidáváme čas.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Voní těžkou dřevito-karamelovo-máselnou složkou, pronikavé a příjemné aroma. Rolované listy, podle velikosti "kuliček" lze usuzovat, že se jedná o obrovské listy a vícelisté celky. Pevně rolováno, pravidelné pevné kuličky. Barva je hnědavá, šedavá, čokoládová, místy s kovovým odleskem. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Pronikavá a nesmírně zvláštní vůně, těžší ebenové dřeviny, pronikavá ovocnost s kořeněno-mselnou složkou, evokuje mi to přezrálé nashi s mangem v pozadí. Zajímavý nádech krému, jako kešu máslo. |
BARVA NÁLEVU | | Zajímavá jiskrná oranžovo-hnědavá barva nálevu. Mnoho prachu na dně misky. |
CHUŤ | | Chuť je kyselkavo-nahořklá. Velmi zajímavé grepovo-dřevité prvky s kešu máslem v pozadí. Lehounká kořeněnost, hořko-nakyslý charakter, exotická dřevitost ebenu. Nemírně ojedinělý charakter, nahořklé prvky nejsou hrubé, naopak tvoří sytou základnu, kyselkavé prvky podněcují střed a boky jazyka, "máselná" kešu složka působí na patře a na stěnách úst. Lehce kakaové problesky za dřevitostí. |
DOCHUŤ | | Po polknutí okamžité odlehčení nahořklé základny, projíždí jazykem a hrdlem kořeněné pronikavé, ale hladké, nuance, přechod prvky nashi, hrušky, náznaky sušené broskve. Později tóny hrušky měkounké hrušky máslovky, v pozadí jen lehká dřevitost a kešu máslo - lahodné. Fascinující jak prvky doslova stékají po stěnách úst, místy mi prvky připomínají dýňový olej, tak viskózní mi dochuť přijde! Svěží i přes tmavý charakter, lehce povzbudivý efekt a značně hřejivý účinek. Doba doznívání extrémní, zanechává na jazyku doslova olejný "povlak" po dřevinách a ovoci, vychutnávám si až k půl hodině a nechci si to čímkoliv kazit, super působení. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Obrovské několik centimetrů dlouhé listy. V menšině obrovské jednolisty až 10cm dlouhé, nejčastěji tips+2 listy na stonku, místy tips+3 listy. Tmavý hnědavý a křehký list, vizuálně ve skle skvělé, poměrně krátký čas rozvíjení. |
Vícenálev je pestřejší, hořkost je méně intenzivní a otevírá tak mnohem více prvků. Ve skleněné konvičce 100ml a proléváno 30s/15s/25s/40s/70s/110s/180s/250s+, každý nálev měl své dominantní prvky, první lehoučký a máselný, druhý a třetí byl dřevitější a kakaem, čtvrtý až šestý pestrý svěží ovocný, poslední dva kešu máslo, mírnější kořeníčko a ovocné lehké působení. Hodně univerzální čaj, ani na jednonálev nelze zkazit, není svíravý, na venkovní procházku, do města, v louhovačce - v zimě zcela ideální, zahřeje.
Cena: 287,-/50g
Prodejce: www.gringostea.cz