Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.



2020 Taiwan Four Seasons Oolong


Vložil Tomáš Klouda 17.11.2020, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
Kvalitní tchajwanský oolong zeleného typu vhodný pro každodenní popíjení, pojmenovaný podle kultivaru ze kterého se vyrábí.
Sklizeň: duben 2020
Země původu: Taiwan, Ming Jian, Nantou County
Vzhledem ke svým vlastnostem je možné tento kultivar sklízet celoročně ve všech sezónách - odtud název "Four Seasons" (4 roční období). Lehce fermentovaný, do drobnějších kuliček svinutý list, dobré kvality a výrazně květové vůně. Nálev svěží, lehčí, květově zelinkavé, příjemné chuti.
Kultivar: Si Ji Chun
Míra oxidace: 10-15%

Možnosti přípravy:
Klasická příprava:
Pro přípravu čaje použijeme 3-5 gramů čajových lístků, které zalijeme 225-250 ml převařené kvalitní vody o teplotě 85-90°C (185-195°F)
a necháme 3-5min louhovat. Poté přeceďte. Takto můžežete připravit více nálevů.
Tradiční příprava:
Toto je jedna z mnoha tradičních příprav čaje. Čaj vložíme do malé konvičky či gaiwanu o oběmu cca 150ml a zalijeme vroucí vodou. Čaj slíváme přibližne po 30 vteřinách. S každým nálevem přidáváme čas.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je květinková, bohatá, jemnější, lehké procítěné květy - tulipány, vonokvětka, hvězdnice a slabě po bezu, pozadí krémové. Svinované granulky světle i tmavě zelené barvy, místy u stonku nažloutlé "provázky". Kuličky jsou různé velikosti, vícelisté celky mají velikou granulku, jednolisty menší a zlomky kostrbaté, bez stonku.
NAHŘÁTÝ LIST Květinové, lehce kořeněné vůně, po delším napaření i grepovo-pomelové složky dužiny, krémový podtext.
BARVA NÁLEVU Sytý žlutavý nálev, poměrně mnoho prachu na dně misky. Vůně nálevu citrusovo-květinová.
CHUŤ Chuť plná, květinová, je zde velmi cítit vonokvětka, bez, šeřík, lehce tulipán. Pozadí mírně nakyslé, evokující dužinu pomela, stopa grepu. Sladko-nakyslý základ, kapička hořko-kořeněného. Pestrý a svižnější průběh chutě, na jazyku leží lehké koření, ze stran působí kyselinka citrusů, na patře hrají květiny. Povalování v ústech a prodýchávání nosem přináší aromatické požitky, jakoby se z nosu stala aroma lampa - mocné květiny, jako esenciální oleje.
DOCHUŤ Po polknutí lehounce "olejnatá" éterická složka po květinách, pronikavá složka šeříku na počátku dochutě, velmi mocné. Později usazení, mírnější citrus, působí jak vůně kůry. Co mě potěšilo, byl smetanový podtext, podtrhující celkový dojem, jak kdyby všechny zmíněné prvky a náznaky přenesené z chutě před polknutím zanesla stopa krému. Sládnoucí základna s nakyslým pozadím, místy mi kompozice připomíná nějaký svěží letní dortík za podpory okolních květin.
VYLOUHOVANÝ LIST Pár vícelistých celků, mnoho velikých jednolistů, velmi málo zlomků. Veliké, dlouhé a siroké listy s výrazným pilovitým okrajem, tuhý a "smačkaný" list. Místy nahnědlá, více zoxidovaná nakousaná místa na listu.

caje
caje
caje
caje
Osobně bych nepřipravoval list na jednonálev, lze tam vyždímat i hrubší, vystřelující prvky, nebo příliš intenzivní květiny, které zakrývají ostatní nuance. Vícenálev je ale skvělý a přináší komplexní požitek. Výdrž není extrémní, ale 5 nálevů lze připravit, přičemž 3 budou bez výhrad špičkové, pak již dochází k pomalému odeznívání. Lze připravit samozřejmě více nálevů, podle toho, jakou intenzitu chutě máte radši - lehčí nálevy odnášejí šeřík a grep, zůstává však pomelo, vonokvětka a tulipán s krémovým pozadím.
caje
caje
caje
caje
Cena: 125,-/50g

Prodejce: www.gringostea.cz