Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



2020 Japan SENCHA TENRYU SUIKEI ASAMUSHI


Vložil Tomáš Klouda 14.1.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
Skvěla Sencha, která pochází z Tenryu v prefektuře Shizuoka. Je ručné sbíraná a krátce napařovaná (Asamushi). Tamojší lidi říkají, že díky vode Tenryu ma tenhle čaj skvělou chuť. Svoji kvalitou se radi na druhé místo v našem eshopu, hned za náš klenot Irokamai.
Balení: 50g
Oblast: Tenryu, Shizuoka, Japonsko
Sběr: Květen
Kultivar: Yabukita
ZPŮSOB PŘÍPRAVY:
Optimálně 6 g na 200 ml vody. Teplota by měla být v rozmezí 60–80 °C maximálně. První a druhý nálev louhujte 50–60 sekund, pro další nálevy prodlužujeme louhování o 10–20 sekund.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je pronikavá, svěží, příjmně lehce vegetální s citrusovo-ananasovým podtextem a lehoučkou marcipánovou stopkou. "Načančaný" list už od samého přičichnutí. Vzhledově precizně zpracované jehličky, skvělé třídění. V obsahu jsou také 3-4mm malinké kousky, ale převažují delší sytě zelené jehličky kolem 1,5cm, absolutní většina má přes 1cm délky. Od pohledu skvělé, jak od krásných jehlic, po barvu přidám-li k celku vůni - jde o senchu skvělé kvality.
NAHŘÁTÝ LIST List nevkládám do úplně rozpáleného kyusu, nahřátí zcela vroucí vodou a poté napaření listu je skoro lehké "napražení", chce to chvilinku počkat. Počáteční prvky připomínají smetanové složky, výrazně krémové nuance s lehkou travnatou složkou. Po delším napaření se travnatost zvyšuje až na nahořklou základnu s lehkým máselným podtextem a příjemným citrusovým nádechem. Místy náznaky hráškového problesku a burizonu.
BARVA NÁLEVU První nálev světlejší, žlutavý. Jen malinké množství prachu na dně misky. Vůně hráškovo-travnatá s máselným podtextem - mladý sladký hrášek na másle - extáze. Druhý a třetí nálev sytější, zelenější, ale stále s odstínem žluté - taková reflexní žlutá.
CHUŤ Decentně nahořklý start, překypující travinky, po pár převálení doušku v ústech lehce slaná složka a vysoká úroveň chuti umami. Vysoká intenzita chutě, velmi komplexní projevy. Celá ústa se noří do travnatosti, lehkých problesků burizonů, kapky mořské soli, a hlavně do krémového éterického působení na stěnách úst a na středu jazyku. Má to vše, jak hořkost, tak slanost i sladkost a kyselkavost. Všestranně projevující se nálev.
DOCHUŤ Po polknutí je cítit hrášek, syté travinky, hořkost v základu. Po minutce lehce slané prvky při uvolňující se hořkosti a nakonec vzlínající mohutná sladkost s umami, které spíše vnímám u dobrých fukamushi - máselno-smetanové prvky za travinkami. V samém závěru projevy burozonů a citrusů s dojíždějící stále základovou travinkou. Dochuť je dlouhá, předlouhá, svěžest na patře a na kořenu jazyka vydrží při ideálních podmínkách silně přes půl hodiny.
VYLOUHOVANÝ LIST Úzký, podlouhlý list s pilovitými okraji, křehká struktura, vynikající vylouhovaný k pojídání/zapečený s palačinkami.

caje
caje
caje
caje
Vzorek měl poměrně malý objem, tak jsem jej uchovával v mrazáku ve dvou uzavíratelných obalech. Od prvního kontaktu s čajem, po focení a popis, si tak zachoval svěžest. Ten pocit, že něco náchylného leží a degraduje, není zrovna ok :-D
caje
caje
caje
Čaj má vynikající nálevy. První je lehčí, smetanovo-máselný, druhý sytější travnatý s hráškovými prvky a silnou umami, třetí mi přijde nejvíce nahořklý v základně, ale projevují se tam silně citrusy a burizony. Čtvrtý je lehký, osvěžující, směrující zpět k svěžesti travin a smetánky. Popis např druhého nálevu by bylo na mnohem delší psaní, vnímám v dlouhé fázi projevu lehkou hořčinku, mentol, stopy bylinného projevu, syté mořské řasy, které uhlazuje nasládlý krém. V třetím nálevu ze studánkové vody mi například vyšel asi v prostředku doby dochutě sytý sladký marcipán - reálně, pocitově tu sladkou hmotu vložit do úst a nechat rozpouštět.
caje
caje
caje
caje
Radost takovéto čaje fotit a připravovat si venku, působení je na čerstvém vzduchu o to výraznější, čaj doslova prostoupí každou myšlenku a pocit, zastře okolí a zprostředkuje tak myšlenky výhradně na teď a tady.
caje
caje
caje
caje
caje
528,- / 50g

Prodejce: www.nagomitea.eu