Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.



2020 Nepal Mai Pokhari oolong


Vložil Tomáš Klouda 21.2.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
Netradiční oolong za nepálu
V malé nepálské zahradě v oblasti Ilamu se zrodil tento neuvěřitelný oolong. Zcela mimo tradiční nepálskou produkci připomíná tmavší oolongy čínské, ale zachovává si svébytnost vlastní nepalským čajům. Každým z mnoha nálevů dokáže překvapit.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je těžší, evokující tmavé oolongy, nebo nepálské černé podzimní sběry. Dřevito-kořeněné vonné prvky s náznaky ořechů, lehoučká pražená stopka. Listy jsou převážně tmavé, černé, v celku však lze najít i nalezenalá, hnědavá, nebo zlatavá místa. Minimum zlomků, převahu tvoří jednolisty až 3,5cm dlouhé, častější jsou však 2cm kusy. Mírně kroucený list - háčky, drátky, vřetýnka. Na pohled zajímavé, nevšední vzhled na Nepál.
NAHŘÁTÝ LIST Zajímavé prvotní vůně - lehce pražené nuance se sladkou složkou květin, velmi vzdálená podobnost s Dan Congy, po delším napaření jsou cítit lískové ořechy, nádechy kakaa, hutnější květové prvky alá orchidej a doteky marakuji.
BARVA NÁLEVU Hnědavá až do karamelu. Pouze pár zlomečků, jinak jiskrný čistý nálev. Vůně nálevu živější, květová s ořechy v pozadí a lehoučkým kořením.
CHUŤ Sladko-kyselá základna, stabilní hladký průběh chutě. Přes mé očekávání není základna nijak těžká, je to svěží tmavší oolong, skvěle pitelný. V základu hraje sladkost, kterou zpodobním k marakujovému sirupu, v pozadí pak hrají lesní borůvky. Lehounká kyselkavost obohacuje celek, ale ne tak moc, aby to působilo až citrusově. Náznaky pražené složky v pozadí. Každý doušek dává pociťovat jiné kompozice, dojezdy z předchozího napití dokreslují další prožívání chutě, prolíná se tam kakao a lískový ořech v pozadí, vytrácí se marakuja a přetrvává borůvková chuť s náznaky květin. Pestré!
DOCHUŤ Po polknutí mírné "zhořknutí" v podobě zhutnění základny až ke kakau, postupné uvolňování na květinku, borůvku, skořicové problesky. Lehce vegetální nádech ve spojení s oxidačním pozůstatkem - projevy skořice a ořechů. Hutnější projevy, než v chuti samotné. Dochuť je dlouhá, velmi evokuje v závěru čínské tmavší polozelené čaje. Prohřívající účinky, jen mírně povzbudivý efekt. Sytější oolong, který je stále na svěží a pestré vlně, žádný přepražený, nebo příliš zoxidovaný kus - nemá co skrývat, nabízí veškerý potenciál, který list může přinést - jak z tmavší roviny chutí, tak z té lehčí. Doba dochutě dlouhá, ale max k 8 minutám.
VYLOUHOVANÝ LIST Tuhý podlouhlý list. Z 90% tmavý hnědavý a jen v 10% nazelenalý list. Mírně pilovitý okraj listů, výrazně žilkovaný list, krásné podlouhlé úžší lístky, pár listů má velikost k 5cm.

caje
caje
caje
caje
Na tento čaj mi seděl nejvíce porcelán, kamenina trochu potlačí ty kyselkavé ovocno-květové prvky, naopak zvýrazní ty hutnější roviny. Ani hrubší zacházení celku výrazněji neublíží, po testech jednonálevu (vyšší projev čokolády/kakaa a objevili se vyloženě dřevité prvky) i větší dávky/vyšší teploty byl výsledek pitelný a pestrý. Na jednonálev samozřejmě ztrácíme mnoho vrstev chutí, ale celkkový dojem je stále mocný.
caje
caje
caje
caje
100ml gaiwan/4g čaje - první nálev je vcelku rychle vylouhovaný, max bych volil 30s, ale optimum je 20-25s. Celkové louhování je postaveno na 20/30/45/60/100/180/250s+. Jen proléváno, proléváno a proléváno - jako nezmar, pořád sytá barva, pokles až při 180s. Různé projevy v každých nálevech, první nálev byl značně orchidejový s marakujou, druhý a třetí hutnější, ořechovo-skořicový pod pestrou paletou ovoce a květovými nádechy, čtvrtý nálev působil úžasně borůvkově, pátý nálev jsem již registroval drobný chuťový spád, poté již lehčí nálevy, opět se vracela karakuja, vegetální projevy alá Dan Cong v pozadí.
caje
caje
caje
caje
caje
Pestrý čaj, který lze připravit zcela ve vaší rovině chutí - porcelán a chladnější voda (85°C) vytáhne ovocnější a květovější prvky, vroucí voda a kamenina vám dá zase silnější hutnější základnu po kakau, dřevinách, koření, čokoládě. Takové čaje mám rád - nejsem fixován na druh čaje, ale z jednoho si transformuji chutě jak mám náladu :-) třeba chuť jednonálev louhovačka - vysokoprocentní čokoláda s typicky nepálským kořeněným a oxidačním podtónem, jako Nepál Af. Ovocné tóny až v dochuti, zakryté čokoládou. Těžký, jemně štiplavý nálev, postupně uvolňující se čokoláda pouští syté ovocné prvky po trop. ovoci
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 167,-/50g , 253,-/100g

Prodejce: Teastarter.cz