Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Nepal La mandala SFTGFOP - 1
Klasický prvosklizňový Nepál v tom nejkvalitnějším provedení.
Lehký, jemný, poměrně dost zelený čaj z oblasti Ilamu, který vám nabízí klasický nepálský zážitek v perfektním provedení.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je výrazná, kořeněná, bylinná, dřevitá. Zajímavá kompozice, která mi evokuje technické sušené konopí, dřevinku - jilm, pak lehce muškát. List poměrně pestrý, světlejší a objemný. Největší kousky za sucha mají 4-5cm, nejčastější jsou plátky, jednolisty a vícelisté celky o velikosti 1-1,5cm, menší množství zlomků. Barevně pestré - zelená světlá i tmavá, šedá, stříbřitá, hnědavá. Malé drobné tipsy, větší jednolisty i zlomky. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zpočátku zajímavě vegetální projevy s náznaky karamelu, později cítím mandle se slupkou, dřevité prvky dubové kůry a dřeviny jilmu. Při delším napaření lehké doteky muškátu a tělo zhutňuje až do lískooříškové čokolády. |
BARVA NÁLEVU | | Žlutavá tmavší barva nálevu, pouze pár zlomků na dně misky. Vůně plná, lehce kořeněná, hroznovo-ořechová. |
CHUŤ | | Základna je sladko-nakyslá, po hroznovém startu (bílé nalité hrozny) se po pár poválení doušků v ústech přidávají decentní kořeněné prvky muškátu a skořice, vzadu na jazyku ořechové nuance - lískový ořech. Na patře a na stěnách úst pocit hroznové šťávy, lehké trpkosti hroznových slupek, pocit po peckovici na kořenu jazyku - realisický požitek sladkých zelených hroznů. Ořechové pozadí s dotekem dřevin. |
DOCHUŤ | | Po polknutí rozjetí pravé show. Pestrost, rozšafnost aftertastu doslova vyráží dech, typicky himálájský charakter - ozdůbky v podobě koření - muskatel, skořice, stopově hřebíček, lehce betelový ořech. Po polknutí výrazné složky pecek z hroznů na kořenu jazyka, sládnutí - a se sládnutím cukerná hroznovitá složka, problesky tmavých a zelených hroznů, až po pár minutkách doslova jako rozkousnutá bobule bílého vína, cukerné sladké a přitom ovocně kořeněné nuance. V zimě je to doslova euforické připomenutí podzimních čerstvých hroznů vína, když dojíždějí vlny dochutě, tak máte pocit, jako když držíte orosené zelené hrozny v dlaních. V pozadí hrají lehké ořechové prvky, ale vše ustupuje této primární vymazlené složce. Neutrální až mírně hřejivý účinek, mírné povzbuzení, ale značný psychický boost. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Podlouhlé úzké lístečky, výrazně žilkovaný list, výrazně pilovité okraje listů. Pouze pár hnědavých listů, jinak svěží zelená barva. Měkká struktura listu - i tipsíky - malé podlouhlé špičky - jsou měkčí. |
Vícenálev je extra, zaujal čtyřčlennou porotu při návštěvě. V gaiwanu 5 pestrých a vydatných nálevů, teplota 85-90°C (zelenější list), 3g/100ml. Šestý nálev již spád, ale stále příjemně pitelný celek. Chuť koresponduje s popisem jednonálevu, ale mnohem širším rozmachem a působením. Každý nálev má jiné primární projevy, bohaté a plné tělo. Preferuji kratší nálevy, jemnější zacházení, svíravější nálevy ruší hroznové projevy, celek jde více do koření, dřevin, ořechů. Poslední nálevy vegetálnější v základně, na zkoušku i extra dlouhé louhování - pořád z toho šlo vyždímat sladký vegetálnější nálev. Ať tak či onak - silný, či slabší nálev - vyleze v misce překvapení. Z listu jsem moudrý nebyl, nečekal jsem nic - odnesl jsem si vše. Nezávisle všichni čtyři u degustace jen překvapeně nakrčili čela a rozeřeli oči - what? Komplexní čaj, který lze připravit díky své pestrosti v mnoha rovinách, ale v žádné mě nezklamal. Cenu hodnotím velmi příznivě, na to, jak mě čaj bavil jsem tuto cenovku vůbec netušil, čekal jsem skoro dvojnásobek.
Cena: 132,-/50g , 195,-/100g
Prodejce: Teastarter.cz