Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



2020 Nepal La mandala SFTGFOP - 1


Vložil Tomáš Klouda 25.3.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
Nepal La mandala SFTGFOP - 1
Klasický prvosklizňový Nepál v tom nejkvalitnějším provedení.
Lehký, jemný, poměrně dost zelený čaj z oblasti Ilamu, který vám nabízí klasický nepálský zážitek v perfektním provedení.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je výrazná, kořeněná, bylinná, dřevitá. Zajímavá kompozice, která mi evokuje technické sušené konopí, dřevinku - jilm, pak lehce muškát. List poměrně pestrý, světlejší a objemný. Největší kousky za sucha mají 4-5cm, nejčastější jsou plátky, jednolisty a vícelisté celky o velikosti 1-1,5cm, menší množství zlomků. Barevně pestré - zelená světlá i tmavá, šedá, stříbřitá, hnědavá. Malé drobné tipsy, větší jednolisty i zlomky.
NAHŘÁTÝ LIST Zpočátku zajímavě vegetální projevy s náznaky karamelu, později cítím mandle se slupkou, dřevité prvky dubové kůry a dřeviny jilmu. Při delším napaření lehké doteky muškátu a tělo zhutňuje až do lískooříškové čokolády.
BARVA NÁLEVU Žlutavá tmavší barva nálevu, pouze pár zlomků na dně misky. Vůně plná, lehce kořeněná, hroznovo-ořechová.
CHUŤ Základna je sladko-nakyslá, po hroznovém startu (bílé nalité hrozny) se po pár poválení doušků v ústech přidávají decentní kořeněné prvky muškátu a skořice, vzadu na jazyku ořechové nuance - lískový ořech. Na patře a na stěnách úst pocit hroznové šťávy, lehké trpkosti hroznových slupek, pocit po peckovici na kořenu jazyku - realisický požitek sladkých zelených hroznů. Ořechové pozadí s dotekem dřevin.
DOCHUŤ Po polknutí rozjetí pravé show. Pestrost, rozšafnost aftertastu doslova vyráží dech, typicky himálájský charakter - ozdůbky v podobě koření - muskatel, skořice, stopově hřebíček, lehce betelový ořech. Po polknutí výrazné složky pecek z hroznů na kořenu jazyka, sládnutí - a se sládnutím cukerná hroznovitá složka, problesky tmavých a zelených hroznů, až po pár minutkách doslova jako rozkousnutá bobule bílého vína, cukerné sladké a přitom ovocně kořeněné nuance. V zimě je to doslova euforické připomenutí podzimních čerstvých hroznů vína, když dojíždějí vlny dochutě, tak máte pocit, jako když držíte orosené zelené hrozny v dlaních. V pozadí hrají lehké ořechové prvky, ale vše ustupuje této primární vymazlené složce. Neutrální až mírně hřejivý účinek, mírné povzbuzení, ale značný psychický boost.
VYLOUHOVANÝ LIST Podlouhlé úzké lístečky, výrazně žilkovaný list, výrazně pilovité okraje listů. Pouze pár hnědavých listů, jinak svěží zelená barva. Měkká struktura listu - i tipsíky - malé podlouhlé špičky - jsou měkčí.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
Vícenálev je extra, zaujal čtyřčlennou porotu při návštěvě. V gaiwanu 5 pestrých a vydatných nálevů, teplota 85-90°C (zelenější list), 3g/100ml. Šestý nálev již spád, ale stále příjemně pitelný celek. Chuť koresponduje s popisem jednonálevu, ale mnohem širším rozmachem a působením. Každý nálev má jiné primární projevy, bohaté a plné tělo. Preferuji kratší nálevy, jemnější zacházení, svíravější nálevy ruší hroznové projevy, celek jde více do koření, dřevin, ořechů. Poslední nálevy vegetálnější v základně, na zkoušku i extra dlouhé louhování - pořád z toho šlo vyždímat sladký vegetálnější nálev. Ať tak či onak - silný, či slabší nálev - vyleze v misce překvapení. Z listu jsem moudrý nebyl, nečekal jsem nic - odnesl jsem si vše. Nezávisle všichni čtyři u degustace jen překvapeně nakrčili čela a rozeřeli oči - what? Komplexní čaj, který lze připravit díky své pestrosti v mnoha rovinách, ale v žádné mě nezklamal. Cenu hodnotím velmi příznivě, na to, jak mě čaj bavil jsem tuto cenovku vůbec netušil, čekal jsem skoro dvojnásobek.
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 132,-/50g , 195,-/100g

Prodejce: Teastarter.cz