Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



2020 Nepal Jun Chiabari HIMALAYAN SPRING FF


Vložil Tomáš Klouda 14.2.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
HIMALÁJSKÉ JARO.
Exkluzivní první sklizeň z věhlasné nepálské zahrady.
Nepál HIMALAYAN SPRING FF 2020 je vynikající reprezentant horských čajů prvosklizňového typu. Přesto, že rozšiřovat nabídku mimo Japonsko, nebylo ani není v plánu, mě tento čaj ohromil natolik, že jsem si dovolil udělat výjimku. Květinová vůně s jasnou chutí a jiskřivou barvou.
HIMALAYAN SPRING FF 2020 byl sbírán za chladného slunečného rána 18. dubna 2020 - bez jednoho dne 20 let od založení Nepálské zahrady Jun Chiyabari. Jak jméno napovídá produkuje se pouze na jaře s vizí zachytit svěžest, vůni a sílu probouzející se přírody. Čajové lístky, zrovna probuzené po 4 měsících zimního spánku jsou šetrně sklizeny a s pečlivostí lidí, co milují svůj čaj, zpracovány tak aby vyniklo to nejlepší z jejich unikátního charakteru.

Čajová zahrada Jun Chiyabari se nachází v kopcích nad městečkem Hile v okrese Dhankuta. Rozdělená do pěti částí, ve výškách 1700-2100 metrů nad mořem, má rozlohu 96 hektarů. Od úplného začátku je Jun Chiyabari je důkladně promyšlený a naplánovaný projekt oranické zahrady - od nákupu půdy na specificky vytipovaných lokacích přes osázení vybranými kultivary, vyprojektování továrničky na čaj až po zaměstnání nejlepších lidí z čajové branže.
Základním kamenem filozofie Jun Chiyabari je respekt pro čaj, lidi i přírodu. Jejich cílem je jednoduše produkovat nejlepší možné čaje při zachování organických a přírodě přátelských postupů, hojně inspirovaným Masanobu Fukuokou
Jun Chiyabari v nepálštině znamená "měsícem zalitá čajová zahrada" a Jun (?) v japonštině znamená "čistý"
Příprava
Klasická:
1) Použijte 2 gramy čajových lístků na každých 100ml vody
2) 90 stupňů celsia teplou vodu
3) 3 minuty louhování (4 minuty pokud toužíte po silnějším čaji)
Cold Brew - na studeno:
1) Použijte 10 gramů čajových lístků na litr vody
2) Zalijte studenou vodou a nechte macerovat 12-15 hodin v lednici
3) Zceďte do karafy a servírujte ve vychlazených sklenicích na šampaňské
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Suchý list voní kořeněnou silnou vydatnou základnou, vyloženě mi tam hraje intenzivní muskatel, ostrá zelená paprika, náznaky cedru, květinek a bylin v pozadí. Překypující a stále svěží vonná základna i když se blíží rok od sběru. List je od pohledu precizní, mnoho drobných ochmýřených stříbřitých sexy tipsů, zelené plátky, šedavé a hnědavé mírně kroucená vřetýnka a háčky. Některé tipsy jsou centimetrové, některé mají až 2,5cm. Velikostně různorodé, stejně jako pestrobarevné - největší listy mají 3cm a nejmenší pod 1cm, poměrně málo zlomků.
NAHŘÁTÝ LIST Vůně až přes víčko, kořeněná vydatná základna, při poodsunutí víčka zaplní prostor silná květovo-kořeněno-bylinná vůně. Prvky muskatelu, náznaky zázvoru, obzvláště zpočátku prvky zelené ostré šťavnaté papriky, po delším napaření lehce makadam v pozadí, pískavice a doteky kakaového prášku a muškát. Extrémní vydatnost a přesně v mé chuťové/vonné vlně! :)
BARVA NÁLEVU Sytý žlutavý až zlatavý nálev. Jen pár malých zlomků na dně misky. Vůně kořeněná, zázvorovo-muškátová, květinky, pískavice a doteky cedru.
CHUŤ Sladko-kyselkavý základ, kořeněnost decentní, ale přesto výrazná, dodávající celku šmrnc, svižnější průběh. Chuť je pestrá, určitá nuance lesních jahůdek, výrazné prvky muskatelu, doteky řeckého sena v pozadí, na patře stopy květinek. Tohle je charakter, který jakoby jasně oddělil produkci Darjeelingu a Nepálu - toto má divočejší, drsnější, abych tak řekl horskou podobu. Každé usrknutí a převalování v ústech dává tušit nové chutě. Oceňuji, že i přes vydatné koření a tak mocnou základnu, není čaj vůbec štiplavý ani agresivní, či hrubý.
DOCHUŤ Po polknutí mírně zhutnění, zázračné topování makadamu s muškátem a jahůdkami v pozadí. Problesky mletého zázvoru bez štiplavé složky, rozvíjející se sladkost, zmizela pískavice, vše šlo více do ovocna s kořeněným podtextem, květinky se projevují až v samém závěru s lesním ovocem v podtextu. Délka dochutě je dlouhá, k 15-ti minutám venku, kde osobně v zimě lépe cítím aftertaste. Působivá hra muškátu na patře, lehounce nahoořklá stopka na jazyku a mocné kyselkavo-ovocné působení na středu a přední části jazyka. Mírně pocit suchého patra. Úchvatný požitek dlouho po vypití, svěžest a hloubka, vzhled listu, to vše dělá dobrou vizitku (nic jiného jsem ani od této zahrady nečekal, většinou vše bývá bomba). I přes FF na mě působí lehce hřejivým efektem a poměrně povzbudivým účinkem.
VYLOUHOVANÝ LIST Převážně zelený, jen místy nahnědlá list. Měkká, křehká struktura listu, tipsy tužší. Velké širší jednolisty s drobně pilovitým okrajem a nepříliš výrazným žilkováním na listu. Převažují veliké tipsy, listy jsou širší, i ty malé jsou "bachratější".

caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Vícenálev v kamenině vytáhne více kořeněné složky, naopak gaiwan ty květovo-ovocné nuance. Čaj není anáročný ani na jednonálev, v louhovačce na venkovní výšlap/bobovačku s dětmi stačí špetička na dno a výsledek je opět úchvatný, kořeníčko a dřevinka sytější, tím hřejivější je účinek - což je v zimě žádoucí. Univerzální kus pro složitejší, sofistikovanější a delší popíjení (gaiwan 3g - 6 nálevů - tipsy šťavnaté a dávají dlouho dobré nálevy) i na jednoduché krátké jednonálevy.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 295,-/50g

Prodejce: rishe.eu