Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
HIMALÁJSKÉ JARO.
Exkluzivní první sklizeň z věhlasné nepálské zahrady.
Nepál HIMALAYAN SPRING FF 2020 je vynikající reprezentant horských čajů prvosklizňového typu. Přesto, že rozšiřovat nabídku mimo Japonsko, nebylo ani není v plánu, mě tento čaj ohromil natolik, že jsem si dovolil udělat výjimku. Květinová vůně s jasnou chutí a jiskřivou barvou.
HIMALAYAN SPRING FF 2020 byl sbírán za chladného slunečného rána 18. dubna 2020 - bez jednoho dne 20 let od založení Nepálské zahrady Jun Chiyabari. Jak jméno napovídá produkuje se pouze na jaře s vizí zachytit svěžest, vůni a sílu probouzející se přírody. Čajové lístky, zrovna probuzené po 4 měsících zimního spánku jsou šetrně sklizeny a s pečlivostí lidí, co milují svůj čaj, zpracovány tak aby vyniklo to nejlepší z jejich unikátního charakteru.
Čajová zahrada Jun Chiyabari se nachází v kopcích nad městečkem Hile v okrese Dhankuta. Rozdělená do pěti částí, ve výškách 1700-2100 metrů nad mořem, má rozlohu 96 hektarů. Od úplného začátku je Jun Chiyabari je důkladně promyšlený a naplánovaný projekt oranické zahrady - od nákupu půdy na specificky vytipovaných lokacích přes osázení vybranými kultivary, vyprojektování továrničky na čaj až po zaměstnání nejlepších lidí z čajové branže.
Základním kamenem filozofie Jun Chiyabari je respekt pro čaj, lidi i přírodu. Jejich cílem je jednoduše produkovat nejlepší možné čaje při zachování organických a přírodě přátelských postupů, hojně inspirovaným Masanobu Fukuokou
Jun Chiyabari v nepálštině znamená "měsícem zalitá čajová zahrada" a Jun (?) v japonštině znamená "čistý"
Příprava
Klasická:
1) Použijte 2 gramy čajových lístků na každých 100ml vody
2) 90 stupňů celsia teplou vodu
3) 3 minuty louhování (4 minuty pokud toužíte po silnějším čaji)
Cold Brew - na studeno:
1) Použijte 10 gramů čajových lístků na litr vody
2) Zalijte studenou vodou a nechte macerovat 12-15 hodin v lednici
3) Zceďte do karafy a servírujte ve vychlazených sklenicích na šampaňské
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Suchý list voní kořeněnou silnou vydatnou základnou, vyloženě mi tam hraje intenzivní muskatel, ostrá zelená paprika, náznaky cedru, květinek a bylin v pozadí. Překypující a stále svěží vonná základna i když se blíží rok od sběru. List je od pohledu precizní, mnoho drobných ochmýřených stříbřitých sexy tipsů, zelené plátky, šedavé a hnědavé mírně kroucená vřetýnka a háčky. Některé tipsy jsou centimetrové, některé mají až 2,5cm. Velikostně různorodé, stejně jako pestrobarevné - největší listy mají 3cm a nejmenší pod 1cm, poměrně málo zlomků. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Vůně až přes víčko, kořeněná vydatná základna, při poodsunutí víčka zaplní prostor silná květovo-kořeněno-bylinná vůně. Prvky muskatelu, náznaky zázvoru, obzvláště zpočátku prvky zelené ostré šťavnaté papriky, po delším napaření lehce makadam v pozadí, pískavice a doteky kakaového prášku a muškát. Extrémní vydatnost a přesně v mé chuťové/vonné vlně! :) |
BARVA NÁLEVU | | Sytý žlutavý až zlatavý nálev. Jen pár malých zlomků na dně misky. Vůně kořeněná, zázvorovo-muškátová, květinky, pískavice a doteky cedru. |
CHUŤ | | Sladko-kyselkavý základ, kořeněnost decentní, ale přesto výrazná, dodávající celku šmrnc, svižnější průběh. Chuť je pestrá, určitá nuance lesních jahůdek, výrazné prvky muskatelu, doteky řeckého sena v pozadí, na patře stopy květinek. Tohle je charakter, který jakoby jasně oddělil produkci Darjeelingu a Nepálu - toto má divočejší, drsnější, abych tak řekl horskou podobu. Každé usrknutí a převalování v ústech dává tušit nové chutě. Oceňuji, že i přes vydatné koření a tak mocnou základnu, není čaj vůbec štiplavý ani agresivní, či hrubý. |
DOCHUŤ | | Po polknutí mírně zhutnění, zázračné topování makadamu s muškátem a jahůdkami v pozadí. Problesky mletého zázvoru bez štiplavé složky, rozvíjející se sladkost, zmizela pískavice, vše šlo více do ovocna s kořeněným podtextem, květinky se projevují až v samém závěru s lesním ovocem v podtextu. Délka dochutě je dlouhá, k 15-ti minutám venku, kde osobně v zimě lépe cítím aftertaste. Působivá hra muškátu na patře, lehounce nahoořklá stopka na jazyku a mocné kyselkavo-ovocné působení na středu a přední části jazyka. Mírně pocit suchého patra. Úchvatný požitek dlouho po vypití, svěžest a hloubka, vzhled listu, to vše dělá dobrou vizitku (nic jiného jsem ani od této zahrady nečekal, většinou vše bývá bomba). I přes FF na mě působí lehce hřejivým efektem a poměrně povzbudivým účinkem. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Převážně zelený, jen místy nahnědlá list. Měkká, křehká struktura listu, tipsy tužší. Velké širší jednolisty s drobně pilovitým okrajem a nepříliš výrazným žilkováním na listu. Převažují veliké tipsy, listy jsou širší, i ty malé jsou "bachratější". |
Vícenálev v kamenině vytáhne více kořeněné složky, naopak gaiwan ty květovo-ovocné nuance. Čaj není anáročný ani na jednonálev, v louhovačce na venkovní výšlap/bobovačku s dětmi stačí špetička na dno a výsledek je opět úchvatný, kořeníčko a dřevinka sytější, tím hřejivější je účinek - což je v zimě žádoucí. Univerzální kus pro složitejší, sofistikovanější a delší popíjení (gaiwan 3g - 6 nálevů - tipsy šťavnaté a dávají dlouho dobré nálevy) i na jednoduché krátké jednonálevy.
Cena: 295,-/50g
Prodejce: rishe.eu