Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



2020 Nepal Dilma


Vložil Tomáš Klouda 15.4.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
Tmavý nepálský čaj z bio organické zahrady.
Větší, nepravidelně zpracované listy jsou výrazně více oxidované než je u nepálských čajů zvykem. Čaj je svým zahřívajícím charakterem, který podtrhuje výrazně pečené vůně a chuť, genialním společníkem na studené a tmavé dny právě probíhající zimy.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Suchý list voní příjemnou dřevito-ořechovou vůní, je cítit sušené mandle se slupkou, listnaté dřeviny a doteky koření. Velmi tmavý list, šedo-černý, pouze místy narezlé hnědavé rozvinutější listy - cca 2 na dávku. Místy prosvítají i tipsy, ale je to pouze 3-4 zlatavé tipsy na dávku. Převažují mírně kroucené listy, menší množství tenkých listů v podobě drátků,zlomků minimum, občas nějaká větší větvička (1/dávka).
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Nahřátý list: první vůně je v rovině čokolády, voní i přes víčko, při prvním regulerním přičichnutí po cca 30s v nahřáté nádobce plný aromatický vjem nugátu, přidávají se ovocno-ořechové prvky, náznaky skořice.
Vůně: těžší projevy, čokoláda, nugát, pečenější kaštany, náznak lískových pražených ořechů (jako v Německé kvalitní čokoládě, kdy ji otec dovážel kamionem - tmavé vnitřky jádra. Kapka koření - badyán, skořice - náznaky perníku ve spojení s čokoládou.
Barva: rudá, tmavá. Jen minimální množství zlomků, v podstatě čistý nálev.
Chuť: stabilní hořko-sladká základna, kontrast nugátu, lískových pražených ořechů a ovocných problesků, jemný jablečný odstín, doteky přezrálé broskve. Těžká složka naprosto dominuje celku, nugát a ořechy vévodí, ovoce uhlazují, stabilizují, dodávají pestrost. I přes již z chutě hřejivý a těžký charakter je hořkost příjemná a sladkost na jazyku/zubech téměř "trnoucí".
Dochuť: Po polknutí hrají na kořenu jazyka a na patře nugát a kakao. Odlehčení a prvky nugátu, mandlového oleje, badyán, později mléčná čokoláda, výrazné lískové pražené ořechy, ovocné složky spíše v pozadí. V samém závěru podstatně sladší tělo a ovocnější projevy, lehce oxidační projevy a dřevinky na samém závěru. Aftertaste je dlouhý, těžké prvky se unavují po více než desíti minutkách, cca od páté minutky ale nastupují výrazně cukerné předehry ovoce. Nesmírně hřejivý účinek po vypití - pro chladná rána - doslova se mi po něm zahřívají uši.
Osobní popisek: Myslím, že čaj bude po uležení ještě sladší, lepší, již nyní je překypující, ale je spíše pro milovníky kakaa, nugátu, ořechů, hutných nálevů působících jako decka červeného. Vícenálev neúnavný, lehčí, sladší, ovocnější, jednonálev dává uhrančivé, hřejivé a plné projevy, těžko bych to tipoval na Nepál - projevy jsou hmatatelné, zpodobnitelné spíše u čínských červeňáků. Vynikající kousek, dodává mi teplo do žil, po jarní brigádě, hodinách na zahradní kolonii mi doslova vlil život do žil, navrátil prstům cit.
caje
caje
caje
caje
caje
Vylouhovaný list je zajímavý, ne zcela dooxidovaný, některé lístky jsou zelenější, na tak překypující chuť bych čekal plně tmavé listy. Struktura tužší, mnoho nepoškozených jednolistů, které jsou mírně smačkané. Podlouhlé úžší listy, často tmavě zelené, méně výrazné žilkování, nepatrně a drobně pilovitý okraj listů. Vzhledově mi některé listy hodně připomínaly Dan Congy.
caje
caje
caje
caje
Cena: 165,-/50g, 249,-/100g

Prodejce: Teastarter.cz