Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
Info od prodejce:
Mengku Gushu 2020
Hluboký, šťavnatý zrající čaj s mohutnou, vyváženou hořkou, sladkou i trpkou chutí, vůní citrusů a květů a dochutí starých stromů.
Původ: Pohoří Mengku, Yunnan, Čína
Odrůda: Dayezhong - Velkolistý čajovník, staré stromy
Doba sklizně: Jaro 2020
Druh podle zpracování: Zrající čaj (Sheng Puer)
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně značně vegetální, lehce nakyslého podtextu, travinky, nádech pendreku, limetky v pozadí. Jemně lisované kousky, velkolistý, nelámaný materiál, velmi štědrý poměr tipsů. Barva listí šedo-hnědo-zelená, stříbřitě ochmýřené tipsy. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Travnaté tělo s medovou cukernou složkou po květovém jarním pastovaném medu za jemné citrusové vedlejší složky. |
BARVA NÁLEVU | | Sytě žlutá, jen drobný prach a pár zlomků v nálevu. |
CHUŤ | | I přes sílu tohoto kusu v degustační sadě je celek stabilní, bez svíravosti. Dominuje vegetální chuť, lehce tabákovo-pendreková složka, citrusové pozadí (velmi znatelná limetka a prvky červeného pomeranče), pouze lehké nádechy medu. Základna je hořko-sladká, evokuje mi spíše kvalitní zelený čaj s přídavkem tabáčku, což zde teprve odděluje hranici zelený/sheng. Mocná základna, chuťově zajímavé a překypující. |
DOCHUŤ | | Po polknutí mohutné vzlínání z hrdla, lehce svíravé prvky na kořenu jazyka, ale okamžité sládnutí, mnohem pestřejší citrusové složky, každá vteřinka při prodýchávání nosem odráží jiný citrusový odstín, hodně mi dominantní kombinace připomíná pomelo a později červený pomeranč. Při silnějších nálevech stoupá kouřový podtext, ten působí skoro jako u yerba maté Pajarita, tak vegetální a kouřový odstín tam je v dochuti, dominuje však travnato-citrusový tón a při lehčím prolévání v yixingu/gaiwanu se tohoto nedočkáme. Poměrně ochlazující efekt a značně povzbudivý účinek. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Poměrně křehký, velmi výrazně žilkovaný list, dlouhé sytě zelené odrostlejší listy i vícelisté nejmladší trojice :-) |
Vícenálev v gaiwanu při poměru 5g/100ml dával stabilní a chutné nálevy, poslední jsem proléval až doma, asi 12-tý nálev, s dobou louhování kolem 10 minut a vyšel ještě sytý hladký travnatý nálev s hladkým průběhem a ještě uspokojivou dochutí - jako prestižní zeleňák. Třetí až pátý nálev nejhlubší, nejmocnější mohutné vzestupy dochutě po polknutí, desítky minut procítění. Stále mi však v hlavě hraje - Mengku je jedna mých nejoblíbenějších oblastí, ale cítím tam stejně hodně tabáček, u mladého kusu jemně štiplavou ostrost zelených čajů - není to hrubé, ale zatěžuje to víc a chutě jsou lehčí, než jak bych si i teď na zimu přál - tak proč volba mladého čaje a ne usazenějšího? Mladé shengy mám radši s odlišným charakterem, abych měl důvod proč nepít starší, osobně mi více seděl sladší a hladší Bao Shan ze stejného zdroje. Tento bych raději viděl v hutnějších tónech, kdy se vegetálnost po letech již usadí. V domácích podmínkách připravena poslední dávka v yixingu na "lepší" méně kouřové shengy - chuť se poměrně ustálila, vegetálnost byla méně pronikavá, ovocnost plnější a rozvinutější. Při správné přípravě se tedy čaj chová precizně, ale při nevhodné volbě nádobí, nebo nedůsledném slévání se výsledky stávají poměrně okoukané, snad proto, že mám Mengku napito a už mě to nezvedá ze židle, snad pro méně časté popíjení mladších kusů, neužil jsem si jej tak, jak bych čekal, nesladil jsem se s tím čajem, popíjím jej jako travnatější sheng, ale příliš bez emocí.
Vícenálev v yixingu se projevuje už jen v napařování listu je sladší a vznešenější, mezi vegetálním tělem a lehkým tabáčkem lze vnímat lehce kyselkavou šťavnatou zahradní malinu ??
Oplachovací nultý nálev.
Vůně prvního nálevu značně vegetální, evokuje mi Hui long zelený čaj s ovocným podtextem, limeta, nakyslejší ovoce. Stabilní hladká základna, žádný kouř, jen náznaky tabáčku, pouze lehoučká nahořklost vzadu na jazyku. Sladký základ po ovoci, zatím bez výraznějších podkladů, ale již jen zde kulatější výsledek.
Druhý až čtvrtý nálev vydává silné pestré palety chutí. I přes značně zlepšené projevy při této přípravě bych netipl tak mladý kousek, má v sobě tu starostromovou hutnost, dřevitost, hladký vydatný tabák alá Virginie se sytou sladkou chutí a to v kombinaci s vegetálním prapůvodem, jenž se tak hezky transformuje v průběhu času. Právě ta "starostromová" složka mě mátla a neseděla mi tam - tento charakter, usedlejší a stabilnější lze najít u desetiletých kusů, co mám doma, ale tady na to nemusíte čekat ?? dochutě jsou hluboké hraje mi tam sytý zelený angrešt se sladkým viržinkem a vegetálním podtextem. Doslova dochuť měnící se pod jazykem, hořkost vystupuje ve sladkost, působové ovocné projevy při až esenciálně olejných pocitech na stěnách úst. Výdrž výborná, nad 7. nálev už přechází do vegetální základny a ta působivá starostromová dřevito-tabáková hořko-sladkost se vytrácí. Poslední nálevy hebké, doslova mi evokují Hui Long. Při lehkých nálevech - rychlém prolévání - se projevuje výraznější kyselinka a intenzivnější projevy svěží limetky. Světle žluté nálevy.
Cena: 460 Kč / 50g
Prodejce: Meetea