Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je těžší, bylinno-dřevitá. Listy jsou převážně několik cm dlouhé, převažují jednlisty, pouze místy zlomky. Tmavě zelený až šedavý list, pouze místy světlejší/žíhaný lístek |
NAHŘÁTÝ LIST | | Usedlejší celek, projevy slupek a jader červených hroznů a těžší květové složky připomínající tmavší oolongy Číny. |
BARVA NÁLEVU | | Tmavý hnědavý nálev, množství zlomků/prachu na dně misky. Vůně těžší, usedlá, po "tmavších", těžších květinách, lehce ořechový podtext. |
CHUŤ | | Základna není příliš plná, bylinný základ, lehký orchidejový náznak, výraznější pražené mandle. Kompozice vedlejších prvků mi značně připomíná bílé extrudované smažené krekry. Zajímavá a zatím nepoznaná souhra chutí. |
DOCHUŤ | | Po polknutí lehce nahořklá stopka na jazyku, působení květů, pozůstatek vegetáních složek v pozadí. Usedlá dochuť, jaksi utlumující, v průběhu doznívání těžší květové prvky s bylinno-vegetálním podtextem, a stále s chutí krekrů. Jakoby přesušený list, bez života a jiskry v chuti. Doznívání středně dlouhé, lehce hřejivý efekt a mírně povzbudivý účinek. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Velké, dlouhé a poměrně široké jednolisty, vesměs dominují hnědé listy, ale cca 1/3 obsahu je v podobě žíhaných zeleno/hnědavých listů. Struktura listu je křehká. |
Vícenálev se oproti degustační sadě projevuje o něco příjemněji, květové prvky jsou výraznější a připomínají tak slavné čínské oolongy, orchidejové prvky s náznaky ořechů. Přesto není výdrž z nejlepších, dle mého soudu byl list vystaven vyšší teplotě a je příliš vysušený (v listu má být určité procento zbytkové vody, tak tady je prostě méně, než by mělo být). Přesto se jedná o kus, který zaujme nevšení souhrou chutí, je to zajímavá zkušenost z netypické destinace.
Cena: ? vzorek na vyzkoušení.
Dovozce: Teastarter.cz