Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
Info od prodejce:
Vzorek
2020 Korea Jeju Island Organic Shu Pu-erh
Suchý list: Vůně je nasládlá, spíše usedlá, lehce minerální, s lehkou dřevinkou. List je velmi drobný, nicméně úhledný. Největší list nacházím do 1cm, těch malých je nejvetší četnost ve velikosti okolo 1-2mm. Barva je sytě tmavá, bez výstřelků se jedná o čistě tmavý černý list. V celku jsem nalezl pouze jeden - jen 1 kousek - malé větvičky. Dokonalá čistota.
Nahřátý list: Prakticky okamžité těžké projevy nahřátého listu v podobě pražených buráků, opražené kukuřice, pražené buráky, vč té sladko-dřevité sluky arašídů, zajímavá mineralita se stopami aktivního uhlí.
Vůně: Těžká kafrovo-uhelná, silně minerální s rozhodně nevšední dřevinkou, dominuje sladkost s lehkou nahořklostí.
Barva: Od počátku tmavá hnědavo-červená barva, později takřka do černa a v závěru k rudé. Malé množství zlomků na dně misky - drobný list-
Chuť: Od prvního doušku velmi zajímavý projev. Nacházím zde nuance kokosové přilnavé složky, slupky z buráků, prvky dřevěného uhlí/aktivního uhlí, výrazněji pražené výběrové lískové ořechy, tučné výrazné para ořechy - tak přilnavé chutě jsou! Sladkost se zde propojuje zcela hladce s lehkou dřevitou nahořklostí a zcela unikátní praženou složkou. Druhý a třetí nálev oplývá delikátností čokoládových pralinek - jako nejjemnější krém protknutý kokosem, kakaem, praženými lískovými jádry para ořechy za jemné sladké mléčné (kokosovo mléčné, tučné) viskozní složky - to je souhrn, to je pestrost druhého a třetího nálevu. Další nálevy mi otevírají nové zážitky, domácí granola, opražené musli, opražená slunečnicová jádra (ta jsem zaregistroval nyní vydatněji zatímco kokos je na ústupu) a stále ta přítopmnost dřevěného uhlí/aktivního uhlí. Není zde fádní jednotvárnost, těžké a přitom kulaté nálevy doslova přitahují k dalšímu doušku. Zastavuji se na šestém nálevu v shibu. Prázdnější mandlovo-čokoládový základ se sladkou základnou a až zde v pozdějších nálevech poznávám jakousi zemitost, která ovšem do teď nebyla výrazněji patrná - ostatní pestrost odváděla od tohoto zcela pozornost, překrývala tento aspekt.
Dochuť: Po polknutí lehce praženější projevy, je zde cítit pražené kousky kokosu, lehce para ořechy, aktivní uhlí, později extra nugát a v závěru zpátky přechod na arašídy. To vše s velmi zajímavou stopkou, jako bych to pil z "kamenné misky", jakási mineralita tu sehrává velmi stabilní, unikátní roli. U dalších dvou nálevů je hloubka chutě ještě mocnější, je to jako rozplývání kousku prémiové čokolády s náplní na patře. Vydatnost a šířka těžkých hutných tónů je zde opravdu obdivuhodná! Spojení kafru, hořko-sladké základny a ořechovo-kokosové až pražené a v podtextu minerální chutě, to je unikátní zážitek, který jsem u shu nikdy nezažil. Ovšem, ořechy se dají vyhledat v mnoha shu klasických kusech. Ale ta pestrost a kompozice! Další nálevy jsou velmi pitelné, kokos ze přesunul do pozadí, mineralita jako taková se po vypití prohloubila, lahodné tóny granoly, v dochuti cítím plátky/hranoly pražených mandliček a lehké čokoládové prvky. Samá dochuť je jako mandlový/kokosový olej, ořechová másla v kokosovém základu! Poslední nálevy lehčí, krémově mandlové s poprvé výraznější zemitostí. Doba doznívání není tak dlouhá, jako u jiných shu, řádově kolem 5-ti minut, ale to samotné boom po polknutí je uhrančivé a nezapomenutelné.
Vylouhovaný list: sytý černý list, malé drobné tenké lístky mladých listů, měkké drobné části.
Osobní popisek: Velmi rychlé extrakce, tzn. mimo prvního o něco delšího nálevu se jedná o okamžité slévání. Popis v 80ml kameninovém shibu. Druhou část vzorku jsem připravoval v yixingu - zahlazená pražené složky, více čokoládovo-ořechový projev. Jedinečný a zcela nezapomenutelný zážitek, který otevírá nové hranice pro shu. Co do kompozice velmi lahodné a takovýto kus by měl mé preference v budoucnu. V podstatě nulová zemitost, až v samém závěru jí registruji, je to tak vhodná alternativa pro ty, kterým klasické shu pro zemitost až tak nevoní :-)
Cena: ? vzorek
Prodejce:
Meetea