Bílý čaj
Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.
Info od prodejce:
Lancang Yesheng Baicha 2020
Lehký dezertní bílý čaj s jemnou, nasládlou chutí a vůní mandarinek, angreštu a vanilky a dlouhou chladivou dochutí.
Jarní sklizeň z čistých, nekultivovaných divokých zahrad v okrese Lancang v jihočínské provincii Yunnan (Yun = "oblak", Nan = "jih"), odtud také jeho název. Těžší, tmavší variací je jeho sourozenec Oblak, sypaný, sklizený a zpracovaný ze stejných zahrad loni na podzim.
Původ: Lancang, provincie Yunnan, Čína
Odrůda: Dayezhong – Velkolistý čajovník
Sklizeň: Jaro 2020
Druh podle zpracování: Bílý čaj
X | | POZNÁMKY |
LIST | | K mému překvapení se jedná o zalisovaný bílý čaj. Vůně je nasládlá, charakteristická pro bílý čaj, vegetální s lehkým bylinno-kořeněným podtónem, angrešt v popisu od prodejce sedí. Pestrobarevný materiál, objemné jednolisty, stříbrné tipsy, barevně převládá tmavší odstín, od šedé, po hnědou, olivově zelenou až k stříbřité. Povrchy zalisovaných kousků v balíčku se až "kožovitě" lesknou na hladkých plochách, středně pevně zalisovaný kus, lze snadno oddělovat, ale nedoporučuji více štěpit - velké listy jsou vizuálně skvělé. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Krásné bylinno-vanilkové nuance, po delším napaření mírně dřevité "šťavnaté" podtexty s lehounkým zeleným angreštem. |
BARVA NÁLEVU | | Žlutavý nálev s přijatelným počtem zlomků. Jiskrná barva, na bílý čaj velmi uhrančivá. |
CHUŤ | | Chuť je abslutně kulatá, slaďounká, evokuje mi balanc mezi bylinnou tipsovou prachovou jemností a ovocnou vedlejší složkou. Kyselinka naznačuje slaďounké mandarinky - ty malé sladší šťavnaté a křehčí měsíčky mandarinek, žáný vodový, nebo kyselkavý plod. V chuti samotné je vedle bylinného těla cítit lehká vanilka. Po poválení doušku v ústech se usazuje výtečný mandarinkový odér s vanilkovo-sedmikráskovou stopkou vzadu na jazyku a na patře. Jemná kyselinka stimuluje boky a střed jazyka, zbytek je sladký. |
DOCHUŤ | | Po polknutí cítím výrazněji sedmikrásky a vanilku, mandarinky se přidávají po chvilce a nabírají na síle. Mandarinka dochází topu po 1-2 minutách, doslova jakoby stékala šťáva mandarinky po jazyku. V chuti samotné nebyl angrešt cítít, zde v delším rozpětí pomalu nastupuje jak odeznívají mandarinky. Na závěr návrat k bylinno-vanilkovým složkám (až 10 min). Značně chladivý účinek, lehce povzbudivý efekt. Živá a zajímavá kompozice. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Listy tuhé, "kožovitějšího" povrchu, než např. Pai mu tan, obsah listů je různý, od menších mladých, po větší tužší, tipsy většinou malé velmi úhledné. Barevně od zelené, po hnědou a žíhanou. |
Skutečně zajímavý je vícenálev. Tento čaj je držák! Na zahradě jsem 4g prolil přes litr a ještě jej dodělával doma. Pokud necháte zalisovaný kus, velmi pomalu se uvolňuje, doporučoval bych první oplach listu a nechat jej trochu rozjet, jinak budete mít první dva nálevy slabší. Pak ale nastupuje stabilní síla a pestrost tohoto čaje, se studenější vodou (80-85°C) bude kousek dávat více vanilky, zchladlé nálevy dávaly vynikající vanilkový primár s bylinným podtextem. Teplejší voda z tohoto čaje neudělá svíravý trhák, ale zvýrazní kyselkavost a intenzitu mandarinek. Ty jsou obzvláště v dojezdu sladké, jako konzervované nakládané měsíčky mandarinky a v dochuti je doba doznívání až dvakrát delší, než v přípravě v degustační sadě. Jediná nevýhoda je, že v chladnějším prostředí, ať už v bytě, nebo venku, se budete klepat zimou. Tento čaj bych si vychutnal více v srpnu, nebo na jaře, ale v zimě mi dal co proto, byl jsem o to více prohřehlý, že pocitově moc nezahřál - i doma ve 23°C mnou projela husí kůže.
Cena: 220 Kč/50g
Prodejce: Meetea