Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



2020 Japan Yabemura Koucha Benifuuki


Vložil Tomáš Klouda 6.12.2020, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
Yabemura Koucha Benifuuki 2020
Elegantní, plný čaj inspirovaný červenými čaji z Taiwanu. Tóný dřevin a přezrálého ovoce v chuti i vůni podepřené robustní a uhlaznou tříslovinou.
Původ: Yame, Fukuoka, Japonsko
Odrůda: Benifuuki
Sklizeň: Jaro 2020
Druh podle zpracování: Červený čaj
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je usedlá, dřevitá s lehkým nádechem dubového listí. List zcela tmavý, černý. Velikostně od 2mm až po 3cm, v celku jsou jak zlomk, tak nepoškozené mírně zpracované jednolisty. Listy ve formě drátků z asi 60%, zbytek je v podobě volněji rolovaných drátků, menší plátky volně.
NAHŘÁTÝ LIST První vůně po vložení listu do nahřáté degustační sady - hořko-nakyslá sytá dřevinka habru s kakaovo-kafrovým pozadím. Po delším napaření se přidává zlehka ovocná složka, po minutce již balanc sladkého ovocného tělo s dřevitým podtextem. Zajímavý šťavnatý dřevitý tón, prozrazující autentické čerstvé dřeviny - vytváří se mi v hlavě nejbližší asociace - přávě pořezaný habr.
BARVA NÁLEVU Karamelová, prakticky nulový obsah prachu/částic na dně misky.
CHUŤ Chuť je sladko-nakyslo-nahořklá. Je cítit čerstvá nesušená divoká lísková jádra, je cítit svěží dřevinku s mízou (habr), ovocné prvky exotického ovoce - hodně mi asociuje karambolu, svěží šťovík v lese. Co je zajímavé, tak pestrost každé chutě, naprostá stimulace, balanc sladké/hořké/kyselkavé a mírně kořeněné po dřevinkách a hřebíčku na patře. Fascinující je, že i testrová příprava dala takto pestré prvky, většinou objevuji detaily až ve vícenálevu, ale nálev vyloží karty a nabízí vše co má, ani v jednonálevu není celek zastřený, nic nepřehlušuje ostatní prvky.
DOCHUŤ Po polknutí na začátku dominují třísloviny, těžší dřevitá chuť se stopou čerstvé oxidační složky ve spojení s listnatými dřevinami. Po chvilce zhutněné, sladší ovocné prvky, až téměř do manga s pozůstatky kyselejších tónů. Podtext mě překvapil, tvoří jemnou ořechovou hladkou peřinu, jako jemný mandlový olej, po tom sklouzává při prodýchávání nosem každý hutnější prvek o to více znásobený na tomto jemném těle. Hladký, velmi chutný a extrémně pitelný čaj. Pocitově jakoby pH nálevu bylo pro žaludek přijatelnější. Tento černý čaj není ani příliš hřejivý, měl na mě neutrálně, nebo spíš lehce ochlazující účinek a uklidňující působení díky stabilitě a příjemnosti popíjení.
VYLOUHOVANÝ LIST Tužší, ne zcela tmamý list - pod drobnohledem jsou listy na povrchu nazelenalé s pravidelně prostoupenou hnědavou barvou. Převažují zlomky, ale jsou tu i hezké jednolisty. Výrazně pilovitý okraj listů, tužší struktura.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje

Vícenálev v kyusu 100ml/5g listu/vroucí voda - extrémně vydatné nálevy za mírného podtextu, hladký průběh za extrémní výraznosti chutí. V určitém směru mi připomíná mezičlánek mezi gruziňáky a taiwanci, není ani příliš cukerný ovocný, ani tak nakyslý dřevitý, něco mezi. Výdrž není nekonečná, je to černý čaj, který vychutnáme nejvíce při 5-6 nálevech. Bohatší a pestřejší nuance ve vícenálevu, prakticky nelze přelouhovat, což u opravdu temného čerňáku oceňuji. Zajímal by mě také posun v rámci času, z listu je znát živost čerstvé sklizně, pokud se chová trochu jako jiné "otevřené" listy čerňáků, mohl by být po půl roce ještě lepší.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 340 Kč / 50g

Prodejce: Meetea