Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Naše novinka z japonských černých čajů. Wakocha znamená japonský černý čaj. Tenhle černý čaj se spracúvava z kultivaru Benifuki z oblasti Kakegawa v prefektuře Shizuoka. Příjemná a jemná chuť doplnuje ovocná sladkosť.
Balení: 50g
Oblast: Kakegawa, Shizuoka, Japonsko
Sběr: Květen - Červen
Kultivar: Benifuki
ZPŮSOB PŘÍPRAVY:
Optimálně 3 g na 200 ml vody. Teplota by měla být 100 °C. První nálev louhujte 2 minúty. Další nálevy můžou být v rozmezí 30-60 sekund (dle chute a intezity).
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně usedlá, dřevitá, nasládlá, vůně sušeného dříví buku, sušený lískový oříšek. Malinké zlomky a plátky, místy rolovaný větší list. Velikostně převládají zlomky o velikosti do max 5x5/5x3mm, pár listů okolo 1cm, ojediněle větší list nad 2cm. Oranžová vlákýnka stonků, místy dřevité hnědavé větvičky, černo-šedý list a plátky listů. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Hutná ořechová vůně, jako začernalé slupky vlaškého ořechu, bukové dříví, sušený lískový oříšek. Těžká, velmi hutná silněji oxidační složka. Po delším napaření lehké sládnutí a obilné/sladové podtexty. |
BARVA NÁLEVU | | Tmavá rudo-hnědavá, poměrně velké množství zlomků na dně misky. Vůně dřevitá po bukovém dřevu, naklíčené žito, vanilka, slad, lískové ořechy. Nasládlý základ se jemně nahořklým pozadím. |
CHUŤ | | Základna na počátku stabilní, primárně sladká do ovocna, kontrast dřevin a lískového sušeného ořechu s lehce ostřejším podtextem. V pozadí doteky obilnin. Ovocná složka připomíná li-či. V pozadí mi později vadí dřevitá složka s tříslovinkou, ne že by to bylo hrubé, ale k tomu ovoci se to příliš nehodí, zvláštní kombinace, kdyby zůstal sladký primár nezastřen zbytkem, bylo by to stabilnější. Iniciace většiny míst v ústech, nicméně postrádám balanc, nálev trochu řeže v krku po vypití pár doušků. |
DOCHUŤ | | Po polknutí lehká oxidační složka na kořenu jazyka se sladkou základnou ovoce. Nepatrně štiplavý podtext s náznaky skořice. Li-či není již tak jednoznačné, je tam cítit vegetálnější prvek, jako vařený brambor ve slupce v kontrastu s dřevinkou listnatých stromů - zde na pokraji buku a dubu, prolíná se zde sladkost, kyselkavost a lehká svíravost. Na můj vkus trochu chaoticky rozstřelen záběr chutí, příliš oxidovaná těžká složka v kontrastu s lehčími projevy dává rozháraný celek. Doba doznívání není nejhorší, cítím k 8minutám od vypití, návrat k liči a závěr bramborovo-dřevitý se stopami žita. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Sekané listy, mnoho stonků, pouze pár větších kousků listů. Na černý čaj poměrně křehká struktura. Zcela hnědavý tmavý list, pouze jediný malinký pláteček má nazelenalou barvu. |
Vícenálev 3g/100ml shibo. 3 nálevy, typická sladkost japonských čerňáků, ale chybí mi tam hloubka, pestrost, něco zajímavějšího. Základní charakter je patrný, ale příliš mi nesedl jiný nálev, než druhý, ten byl nejintenzivnější, přijatelně plný, chutě korespondovali s popisem v testru. kompozicí mě čaj nezaujal, přiznám se, že jsem přestal vnímat, odepsal jsem pozdější nálevy a pouze pil, slabé ordinerní projevy od třetího nálevu. Vzorek byl příliš malý na další testy, jednonálev bude zveřejněn v tea battle společně s konkurenčním kusem Ale dle doporučení 3g/200ml vícenálev rozhodně neobstojí, udělám pro oba stejné podmínky. Tento kus je jediným ze série vzorků, který mě vyloženě zklamal a mám největší výhrady v porovnání s ostatními čerňáky z JP, nachutnal jsem jich během jednoho roku více, tak mohu nezávisle srovnávat.
Cena: 295,- / 50g
Prodejce: www.nagomitea.eu