Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Info od prodejce:
Zelený čaj Kukicha je vyrobený z řapíku velmi kvalitného čaje Sencha. Pro svoji hezkou sladkost, príjemnou praženost v chuti a nízky obsah kofeinu je Kukicha ideálny čaj na celodenní pití. Je vhodný i pro seniory a deti.
Balení: 100g
Oblast: Shizuoka, Japonsko
Sběr: Květen
Kultivar: Yabukita
ZPŮSOB PŘÍPRAVY:
Optimálně 6 g na 150 ml vody. Teplota by měla být v rozmezí 70–80 °C maximálně. První a druhý nálev louhujte 40 sekund, pro další nálevy prodlužujeme louhování o 10–20 sekund.
Suchý list voní svěží travnatou složkou, jako jarní první čerstvě posečená tráva po ránu, lehce květový nádech po lučním kvítí a maceškách. Poměrně velké množství prachu, Listy velmi drobné, lámané, tmavě zelené, stonky nazelenalé, ale častěji béžové. Délka stonků až 3,5cm, naopak zlomky listů mají max 1cm a to ještě vyjímečně, nejčastěji jsou v podobě "flakes", vloček.
Nahřátý list: z počátku napaření vůně pronikavá, mnohem sytější travnatá než za sucha, při delším napaření stonky vydávají lehký máselný odér, později již skoro jako máslový popcorn za lehké travinky v pozadí.
Vůně: hořko-kyselkavá základna, poměrně pestrá vůně, kde se snoubí citrus, lehce máselná složka a traviny.
Barva: mírně zakalená žluto-zelená (druhý nálev kalnější)
Chuť: start je silně umami, kyselkavo-nahořklé prvky, mírně "železitý" prvek na jazyku. Travnatost je velmi podobná sladkovodním řasám, lehké doteky hovězího libového masa, traviny pestré, ale nepřebíjejí květové problesky s kapkou limetky. Ta hra chutí mi evokuje spoustu věcí - limetkovou viet omáčku, pražené korejské řasy, nádechy květin a v neposlední řadě travinky. Pestrost, intenzita a zároveň stabilita jsou svatou trojicí k skvělému požitku, vůbec jsem to neočekával, drobný list mě příliš nemotivoval k vyšším nárokům.
Dochuť: po polknutí je pocit řas znásoben, umami zpočátku tak mocná, že mi stékají sliny po stěnách úst - takový ten pocit, když vidíte flákotu masa (popř kus lilku :-D ) a sbíhají se všechny sliny co můžete v té vteřině vyplodit. Po chvilce stoupající sladkost, limetka je cítit až v závěru a stopově, v celkové dochuti hrají květiny topovku, střídání se zeleninovými projevy, travinkou, až po nasládlé máslové nádechy. Ve třech nálevech se vystřídala hlavní výraznost všech zmíněných chutí, druhý je pochopitelně nejsytější, nejtěžší, poslední zase lehký, svěží, "jarní".
Osobní popisek: Jednoznačně se mi osvědčila voda pod 80°, ideal 70. Probouzí se pak mnohem jemnější nuance, vyšší teplota otevírá lehkou svíravost a moc přebíjející travinu/řasu. Je to náročnější kus na přípravu, ale když si s ním vyhrajete, odmění vás vytříbeným zážitkem. První kontakt při focení jsem až tak nadšen nebyl, FF mi sedělo více, ale jiný styl přípravy dal své plody. Při nižší teplotě uděláte pokaždé originální nálevy, jen změnou pár sekund ve slévání.
Vylouhovaný list drobný sytě zelený, stonky tužší světlé béžovo-žluté.
304,-/100g
Prodejce: www.nagomitea.eu