Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Hluboce napařovaná a více pečená sencha. Zakázková výroba pro Rishe Tea.
Umělecké dílo od proslulé Tamiko Kinezuki, vytvořené speciálně pro Rishe Tea. Hluboce napařovaná (fukamushi) a výrazně pečená (hiire) sencha, vypěstovaná na rodinné farmě v Shizuoce... Ideální čaj na zimní období.
Hiire sencha je druh, který se na českém trhu do teď prakticky nevyskytoval
X | | POZNÁMKY |
LIST | | List velmi drobný, malé vločky, pouze pár větších listů, jemný, syté tmavě zelené barvy. Vydatná svěží vůně s travnatou základnou a dotekem květin. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Prvotní vůně v nahřátém nádobí se projevují travnatě se sytým "železitým" domácím špenátem. Při delším napaření tóny hutných řas s travnatou složkou orobince. |
BARVA NÁLEVU | | Sytý reflexní zeleno-žlutavý nálev, první nálev lehce kalný, druhý více, poté zase méně. První nálev žlutavější, jako reflexní vesta :) druhý již zelenější. |
CHUŤ | | 3 plnohonotné nálevy - 30s/60s/120s, 70°C - čtvrtý nálev stále sytý, primárně travnatý, ale nálev je již povrchnější, travnatý. První nálev jemný, travnato-smetanová vůně. Chuť je stabilní, vyvážená, dominantní sladkost, travinka, špenát, řasa, náznak květinek. Příjemná stimulace každé chuťové buňky, menší stupeň hořkosti, poměrně znatelná umami - řasa - jako řasy nori. Přitom v některé senche je slaná stopka, ale tady není ani náznak. Vyvážená a komplexní fukamushi. Není to hrubší sytá rána, celek je pestrý a chuťová paleta hravá. druhý nálev značně kalný, zelený, lehká hořčinka, živé a energizující tělo, lehounká svíravost, ale extrémně plné tělo, hořčinka na patře a vzadu na jazyku, pro eliminaci tohoto prvku by bylo třeba ještě chladnější vodu. Ale mě to nevadí, mám tuto hloubku a rozměr fukamushi moc rád, tvoří tak mocný podklad, že intenzita příjemně střílí až do mozku, jako při nakopávajícím efektu čpavku v posilovně - ovšem v dobrém :-D oči nakoby se doslova více rozevřely. Sytá základna travin, řas, steak tuňáka, náznak špenátu a kyselkavá ostřejší složka jako šťáva/pyl kopretiny. Třetí nálev postrádá hořčinku, méně výrazné tóny řas, hořko-sladký travnatý základ, lehký sekaný špenátový podtext, sytý, nasládlejší celek a lehce květové působení v podtextu. |
DOCHUŤ | | Dochuť po prvním nálevu je stabilní, sládnoucí chuť, balanc hořké na počátku po polknutí, vydatné prvky řasy nori, náznaky špenátu, později prky orobince. V samém závěru lehce masité problesky za travnatou složkou. Druhý nálev s pocitem suchého patra, po polknutí více nahořklá základna, rychle se zlehčuje a ze šťáv z pampelišek/kopretin/rozpouštějících se plátků nori řasy se dlouhé minuty uvolňují jemnější a jemnější sféry. Tento pocit - kontrasty, proměny, sytost - mě odzbrojil. Prvky steaku tuňáka, mořská řasa, v závěru lehce orobinec, hořčičné semínko, mash z čerstvého sladkého hrášku v pozadí. Mentolový efekt, ne chuť - ale pocit na jazyku. Desítky minut dozvuku. Třetí nálev otevírá jemnější, vytříbené nuance, pozůstatky řasy, travnatá složka, prvky uzeného velejemného špeku v pozadí, náznaky mentolového účinku. Mnohem sladší, hladší, krémovější podtext, desítky minut doznívání. Čtvrtý nálev je ordinérnější, ale stále svěží, travnatý, sladší a stojí za přípravu, stále po vypití dává slušný výkon. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | List zcela měkký, zlomky většinové a tvoří bahýnko, pár větších zlomků listů. Tmavší sytá zelená barva. |
Jednonálev louhovačka 75°C. Vůně těžká, sytá, po řasách s náznaky špenátu. Chuť je lehce umami, ale dominuje sladká již v chuti, kopřivovo-řasové nuance, prvky syté krémové hrachové polévky. Po polknutí sladké projevy, zcela minimální hořkost a stabilní zakladna. Travnato-bylinno-hrachový soubor chutí, stopy řasy, místy projevy lehčích chutí - květin. Na fukamushi ne až tak dlouhá dochuť, ale absolutně vybalancovaný komplex chutí. V závěru travnaté projevy s masitými problesky, připomíná to tóny vyuzeného jemného špeku jako krém/šunkové pěny. Test na jednonálev ukázal stabilitu a univerzálnost tohoto kusu. Kapky ze dna jako syté listy pampelišek/mléka z nich. Výraznější hořčinka.
Cena: 325,-/50g
Prodejce: Rishe.eu