Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Info od prodejce:
Sencha Irokamai Chumushi je náš nejlepší produkt, pokud jde o barvu, vůni a chuť, s mírným množstvím horské vůně. Irokamai je klenotem čajů Enshumori. Čaj je zpracován z čerstvých mladých výhonků z nejkvalitnějších čajových lístků s mladými výhonky, které jsou ručně sbírané kolem poloviny dubna a pak na konci dubna až začátkem května v horské oblasti v severní části Morimachi (Shizuoka). Irokamai je vytvořená spojením dvou kultivarů: Yabukita, která dodává velmi čerstvou mladou vůni, sladkost, čistou zelenou barvu a Saemidori, která dodává silnou aromu a bohatou chuť.
Lokalita: Morimachi, Shizuoka, Japonsko
Sběr: 30.4. - 5.5. 2020
Kultivár: Yabukita (ručne sbírana), Saemidori
Napařovaní: 60 - 100 (závisi od stavu/kondice čaje)
PřípravA:
Na přípravu tohoto čaje doporučujeme použít 6g čaje na 200 ml horké vody o teplotě 65-75 °C a nechte luhovat 30-40s. Druhý nálev dejte stejně horkou vodu a luhujte rovněž 30-40s (nejlepší čas je presně 30 vteřin u prvých dvoch nálevu. Při delším luhovaní se může stát, že čaj bude horký). U dalších nálevu zvyšte čas luhovaní o 15s.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je sytá, zajímavá, připomíná řebříček, travinky, marcipán, sušené meruňky, stopy sušeného mléka - poměrně sladké projevy a stopy "kořeněných" ovocných prvků. Zajímavá a nevšední vonné prvky. Poměrně drobný list, mnoho prachu. Přavažují tenké jehličky o velikosti 2-2,3mm ale dominují kousky do 1mm. Barevně nestálé, není to čistá zelená, ale taková směs tmavě a světle zelené, místy žlutavé nádechy. Jen v pokojové teplotě se list v násypce rozvoní ještě intenzivněji. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zpočátku krémové projevy, velmi rychle náběh na lehce slanou složku, umami tóny, traviny, náznaky řas a mléka. |
BARVA NÁLEVU | | Refexní žlutavá, druhý a třetí více do zelena. Prvná nálev s jemným kalem, druhý nejkalnější, další již čisté. Vůně ovocno-máselno-slano-travnatá. |
CHUŤ | | Výrazně slaná složka v prvním nálevu, silné umami a traviny, náznak sladkého hrášku, smetanovo-máslové pozadí. Charakter mi lehce připomíná senchu Kinpo, ale tento kus má v sobě živější prvky a pestřejší základnu. Chuť samotná je překypující. Trochu negativní může být lehce kyselkavý problesk, který mi věrně evokuje potoční travinu se sytě zelenenými ostrými listy. Naopak velmi milá je krémová chuť v pozadí. Hořkost střední, slaná složka s dalšími doušky již ne tak výrazná, v dalších nálevech pak minimální. Všestranně impulzivní nálevy, doslova zaujmou každou část dutiny ústní :-) V druhém nálevu náznaky syrového nasládlého masa pangasia. Třetí nálev silný, výraznější hořčinka. Mezi plejádou chutí zaznamenávám výrazně šťávu z čerstvého řebříčku. |
DOCHUŤ | | Po polknutí je požitek nejlepší - dochuť - z poměrně syté hořké umami chuti vzlíná během chviličky sladkost z krku, přes kořen jazyka až na patro - tóny meruněk, potočních travin, řas, masa, velmi výrazné mléčné prvky v prvním nálevu, problesky připomínající až oolongovité světlé kousky z Taiwanu, značně vegetální, pestré, pronikavé. Nádherná je barva (zelená) a chuť druhého nálevu. Travnatější projevy, méně kyselejší a takřka nulová slaná složka, hořkost výraznější, ale celkový dojem skvělý. Doba dochutě enormní. I při nižší teplotě trochu agresivnější celek, ale v dochuti se rozplývá. Ve srovnání s Tenryu je tento kus sice bohatší, ale i drsnější, druhý nálev je už myslím projevy spíš v kategorii hluboce napařovaného čaje. Závěr dochutě je v prvním nálevu do mléčna, v druhém do travnata, v třetím bylinno-travnatá koncovka. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | 70% listu tvoří drobné zlomky a kousky, ale v celku jsou úzké křehké listy svěží zelené barvy, dokonce malinké úzké mladé tipsíky. Jen v málokterých japonských čajích jsem viděl takto nepoškozené, celé kusy listů. |
První nálev jemný, procítěný, zcela bez hořkosti, druhý kalnější, více hořčinky s travinkami, třetí lehce svíravý, více tříslovin, ale nejsilnější, pronikavý, nejbohatší. Čtvrtý nálev bych srovnal na pomezí prvního a druhého a pátý je jen čistě travinkový, jemný, dojezdový. Naprosto jednoznačné, syté a transparentní prvky, mnohem jednodušší na "prožívání" a definici chutí. Prostě je to tak bohaté, že každý tam ucítí to své :-) Co do praktičnosti - řekl bych, že je to zrovna poměrně náročný čaj na přípravu, šel by lehce zkazit, vyšší teplota, nebo dávka by dala podstatně hrubší složky, již nyní je některá pasáž chuti/dochuti s hořčinou, přepálení by doslova "řezalo".
Mám tu i trochu negativní postřeh. Přičichl jsem k vylouhovanému listu po prvním nálevu a připomínalo mi to amoniak, kyselý až těkavý dojem.
678 Kč / 50g
www.nagomitea.eu