Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Čajové listy Sencha Asagiri Fukamushi jsou v správný čas na začátku května vybrané a pak důkladně napařené, aby získali bohatou chuť. Aroma je velmi silná a barva čaje je tmavě nažloutlá - zelená barva. Čaj patří do klenotů čajů Enshumori.
Lokalita: Morimachi, Shizuoka, Japonsko
Sběr: na začátku května 2020
Kultivár: Yabukita
Napařovaní: 100s
PřípravA: Na přípravu tohoto čaje doporučujeme použít 6g čaje na 200 ml horké vody o teplotě 65-75 °C a nechte luhovat 30-40s. Druhý nálev dejte stejně horkou vodu a luhujte rovněž 30-40s (nejlepší čas je presně 30 vteřin u prvých dvoch nálevu. Při delším luhovaní se může stát, že čaj bude horký). U dalších nálevu zvyšte čas luhovaní o 15s.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je pronikavácitrusovo-květinová s usedlými travnatými aromatickými prvky - vonné luční šťavnaté trávy po dešti. Zajímavé je, jak moc list voní sladce s nakyslou vedlejší složkou. Vůně mi evokuje téměř sedmikrásky. List je převážně drobný, snad až příliš, malé vločky o velikosti do 1cmm, jen pár listů větších 1cm, častěji zlomky o velikosti 2-5mm. Barva je sytě tmavá zelená, často lesklý hladký povrch listů - odlesky na světle. Prach a miniaturní zlomky rády přilnou k porcelánu - k prezentační nádobě, nebo na povrchu sáčku při sypání - složitější vyklepávání. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Hlubší vonné esence, zpočátku řasa s americkými brambory (slupka brambor), později květinky a mocná travnato-masová složka. V pozadí je cítit syrové maso, hluboká umami. Květové složky připomínají kopretiny a aromatičtější chvojník s hořčinkou při dlouhém napaření. |
BARVA NÁLEVU | | Žlutavo-zelená, v druhém nálevu zelenější základna a kalnější nálev. Vůně je sytá, lehce připomíná popcorn, travinku v základu, lehce řasu, květové podtexty s kapkou citrusu. |
CHUŤ | | Sytá nahřklejší základna, extra plné traviny, mocné mořské řasy alá plátky nori řasy rozpouštějící se na jazyku - doslova! Připomíná mi to až zalité nudle z řas, jeden z nejtěžších travnatých zážitků ever zatím. Jakoby šťavnatá, dužnatá složka trav, mléko pampelišky, kapka "koření" jako v chvojníku čínském, nahořklost a jemnost kopretin v pozadí. Masová složka po syrovém hovězím steaku. Zde není žádný rybí prvek, ale hutné překypující složky, lehounká hořčinka. Překvapila mě intenzita a hloubka chutě! |
DOCHUŤ | | Po polknutí mnohem více svěží charakter, stále hutné hořké dojezdy bez svíravosti, ale s tóny mléka z pampelišky, ta šťavnatost, lehká hořčinka, lehčí prvky řas, náznaky citrusů, květové problesky, které se stále umocňují se zjemňující se dochutí. Kůra pomela, lehce limetka a kopretiny při travnatém podtextu. Ta intenzita je tak enormní, že cítím lehký tlak uvnitř hlavy na čele. Čaj působí značně ochlazujícím účinkem a neskutečně povzbudivým efektem. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | List sytě zelený, měkký, místy řapíky tužší, ale celek je takové drobné bahýnko. |
Čtyři nálevy, kyusu. První nálev žlutavější, druhý až reflexně zelený (žluto-zelený, kalný). Druhý nálev je o poznání méně hořký - kupodivu! - více rozvinuté květinové tóny, nyní před travnatostí, sytost nori řas, stále šťavnaté prvky stonku pampelišek. Opět tlak na čele v hlavě + hmatatelný pocit prokrvení na spáncích, intenzivní působení a jen lehounká hořčinka, silný a vydatný požitek, ale přitom hladký celek, nemohu tvrdit, že je čaj nestabilní, ale je...překypující! V dochuti kopretiny, řasy, citrusy. Třetí nálev je podstatně lehčí, nevévodí mu řasy, jen lehké travinky, výraznější hořčinka, výrazné citrusy, kandovaná kůra pomela, kopretiny, sedmikrásky, chvojník, prvky borůvčí, lehce popcorn v závěru, dochuť stále intenzivní, nakyslejší s pocitem sucha na patře. Čtvrtý nálev lehký, svěží, připomíná ordinernější senchy, alá Sencha Shinryoku - čtvrtý nálev je také jediný, kde necítím silnou stimulaci mozku.
Cena: 477,- / 100g
Prodejce: www.nagomitea.eu