Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Mecha (??) je získáván při zpracování zelených čajů Gyokuro a Sencha a to jako druhotný produkt stejně jako Kukicha nebo Konacha. Listy jsou velmi drobne a snadne se louhuji. Mecha ma silne zelenou barvu a intezívní sladkou chuť. Nevydrží tolik nálevu jak Sencha, ale zato intezita chute a vůne si získa nejedného zákazníka
ZPŮSOB PŘÍPRAVY:
Optimálně 6 g na 200 ml vody. Teplota by měla být v rozmezí 60–80 °C maximálně. První a druhý nálev louhujte 30–40 sekund, pro další nálevy prodlužujeme louhování o 10–20 sekund.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je pronikavá, s tóny jemných travin a peprmintu a umami v pozadí, sladko-nahořklá základna, sladká dominuje, lehoučký nakyslý podtón. Sytě zelený drobný prach, mikro částečky, nejčastěji je jedná o prach a o 1-2mm malé částečky. Větší lístky mají až 5mm. Sytě zelená barva. Prach se i za suchého stavu přichytává na nádobí - prezentační misku. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Jedna z nejsytějších zelených, travnatých vůní, jaké jsem kdy cítil. Zpočátku pouze těžké traviny, poté nasládlé umami po rybím syrovém mase bez rybiny, slabě pražená kukuřice, v závěru po delším nahřátí nádechy vonokvětky. |
BARVA NÁLEVU | | Zeleno-žlutavá, později zelená. První nálev jemně kalný, druhý výrazně kalný. Vůně silně travnatá s mentolovo-peprmintovým pozadím a stopami po květině. |
CHUŤ | | První nálev 30s je skoro moc, hutná masivní travnatá složka, sladký základ, jen lehounká nahořklost s minimální hořčinkou, enormní umami, jak plát lososa na špenátu, traviny husté až příliš intenzivní - i když hladké - tak mohutné, až to proniká k chřípí. Lehce minerální stopka po soli. |
DOCHUŤ | | Po polknutí výrazná hořkost, ale bez hrubosti, ta se jakoby tetelí na kořenu jazyku a přechází z krku do sladka, opravdové sladkosti lučních trav, nasládlého masa ryb, exkluzivní "lepší" projevy mořských řas. Výraznější hořkost, ale v závěru po odlehčení jde chuť více do kukuřično-hruškových (máslovka) nuancí. TAK sytou zeleň jsem zažil pouze jednou v životě u polozelenéh čaje z Taiwanu, když mě to tak napadá, je tady v dochuti hořčinka, která určitý kořeněný aspekt toho čaje vzdáleně připomíná. Délka dochutě enormní, už jen pro tento fakt mám tento čaj rád, vadí mi ty zlomky, vadí mi určitá nestabilita prvků v chuti a ostřejší projevy v dochuti, ale když vyjdu ven s doznívající složkou Mechy - cítím jí dlouho, dlouho, když už jsem daleko a stále si užívám nejen čaje, ale i lepší nálady. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Drobné zlomky, ne úplně prach, ale křehká jednolitá spojená kupka u sítka, velmi drobné, horší čištění. Sytě zelená barva částí listu. |
Za sebe bych doporučil přelévání spíše vodou kolem 65°C, ani padesátkou nic nezkazíte a kratší infuze, drobný list dává hned vydatné chutě, dokonce by teoreticky šlo přelévat přes filtr jako překapávaný čaj, ta intenzita a charakter čaje k tomuto testu vybízí. Vícenálev dá až 4 nálevy, přičemž doby louhování jsou 15-20/30/60/120+ zlom je v třetím/čtvrtém nálevu, tam jde vše dolů, druhý nálev se taktéž vylouhuje extrémně rychle, možno ubrat čas i na něm a zvýraznit si tak třetí nálev. Druhý nálev nejkalnější, zelený. Jednonálev svěží, skvělé i na macerování v louhovačce. Forma listu je praktická a univerzální. Za nižší peníz je pochopitelná nestabilita a výstřelky chutí, ale pořád to dá skvelý výkon za zlomkovou cenu.
Cena: 304,-/ 100g
Prodejce: www.nagomitea.eu