Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



2020 Japan Matcha SAE


Vložil Tomáš Klouda 31.3.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Naprostý skvost. Hladká, oříškově smetanová umami. Zářivě zelená. Dotek dokonalosti.
Ceremoniální matcha od mistra Sakamota. Vyrobená z kultivaru Saemidori, který ještě umocňuje chuťový zážitek. Místo obvyklého tencha používá pan Sakamoto své Gyokuro, ze kterého je tato matcha pomalu na kamenném mlýnku se vší péčí a pečlivostí namleta na nejjemnější prášek.
Teprve na Matcha Sae jsem porozuměl "o čem matcha je" - dlouhá léta jsem měl matcha za perfektní povzbuzující nápoj a nezbytnou rekvizitu čajového obřadu. Až Matcha Sae mi otevřela oči a pochopil jsem, že u takovéhoto čaje není čajový obřad jen o tom, že já připravuji čaj. Já pomocí čajového obřadu připravuji hlavně sebe, abych Čaj byl schopný vychutnat a nechat plně působit.
Po prvním doušku této matcha doslova ucítíte záplavu zelené energie - a celou širokou paletu chutí, které jsou jemné, ale důrazné. Delikátní.
Farmář: Mistr Sakamoto se věnuje pěstování organického gyokura již od roku 1985. V Japonsku je vyhlášený expert, právem přezdívaný 'gyokuro guru' pro své obrovské znalosti a úspěchy. Jeho čaje, kdykoliv vyvrátí tvrzení, že bez umělých hnojiv nelze vypěstovat dobré gyokuro. Mimo jiné vynalezl a vyrábí vlastní druh organického hnojiva, propaguje organické zemědělství a snaží se pomoci farmářům, kteří na něj chtějí přejít. Celý jeho přístup je založený na komplexním pohledu na půdu, rostliny a lidské bytosti jako na součást jednoho celku.
Baleno přímo v Japonsku do originálního znovuzavíratelného obalu pro zachování maximální kvality.
Certifikováno JAS.

FOTO Usucha
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje


caje
caje
caje
caje
caje
caje


caje
caje
caje
caje


Osobní popisek: 75°C, Usucha - 2g/70ml, Koicha - 4g/50ml. Koicha je přes větší dávku a menší objem vody sladší, dochuť mocná, sytější "chlorofil", krém a piniové ořechy. Usucha v chuti více nahořklá, umami, hrášek, paprika.
Suchý prášek: Matchu jsem po celou dobu uchovával v 2 zip sáčcích v mrazáku - jasně se mi potvrdilo, že i po tři měsíce příprav (10g na měsíc) si matcha drží svěžest, kvalitu a barvu, neoxiduje. V sáčku jemně mletý prášek místy v hrudkách - přes síto rozmělnění do mikro zrnek, které se v misce nádherně rozvoní. Vůně prášku je sladká s jemnou hořkostí v pozadí, připomíná mi piniové ořechy, makadamové krémové ořechy, šlehačkovou pěnu, doteky marcipánu, travnaté nuance - "zelenost", sytost podobná snad jen mladému ječmenu. Barva sytě zelená, až reflexní, jasně udává směr a standard, jak má japonská matcha vypadat!
Vůně: ořechovo-krémová, travnatost - "chlorofil" listů,
Barva: Světlejší žlutá, hustá pěna usuchy. Tmavě brčálově zelená, kašovitá struktura koichy.
Chuť: sladká ořechovo-krémová složka, travnatost tvoří lehce nahořklou texturu, pěna doslova šlehačkové jemná s doteky hrášku. Piniové ořechy, šťavnatý makadam. Vegetální sytá složka s doteky zelené papriky v pozadí. Hořko-sladký balanc. Chuť koicha je znásobená tažením husté struktury "nálevu" po ústech - absolutně impulzivní, vše zastiňující požitek. Usucha je lepší mohutně vsrknout, pěna se tak rozprostře po ústech a dává tak hořkou krémovost s mocnou umami, která později sládne od kořene jazyka po patro. Svěžest a intenzita chutě zaměstnají mozek na 100%, doslova si vynutí pozornost.
Dochuť: marcipán, ječné slady, umami, sytá sládnoucí travnatost. V dochuti usucha mocné makadamové ořechy s travnatou umami složkou, lehká mořská řasa. Koicha v dochuti k mandličkám, později piniovým ořechům, marcipán. Koicha je dechberoucí, opravdu zážitek - naprosto nutné důkladné protření přes sítko, aby byl celek bez hrudek a důkladné prošlehání - u koicha je šlehání jiné, pozvolnější, ale "hloubkové", až na dno misky. Osvěžující a naprosto povzbuzující, motivační, energizující, pozvedající náladu. Doba doznívání je silně přes půl hodiny u koichy, cca 20min u usuchy. Povypití nástřel, doslova hmatatelné prokrvování mozku.
Popis a příprava byla nejnáročnější za poslední měsíce, nutil jsem se zapnout pc a rušit dojem z popíjení digitálním faktorem. Zážitek, který nelze pochopit, dokud člověk nevyzkouší. Myšlenkový boost je enormní, člověk může dělat daně, psát verše, programovat - jen na fyzickou aktivitu je to trochu až moc velký nástřel, není to matchatea na shaker za studena do posilovny, efekt po vypití je zcela odlišný, logicky :-)

FOTO Koicha
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje


caje
caje
caje


Cena: 800,-/40g

Prodejce: rishe.eu