Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Naprostý skvost. Hladká, oříškově smetanová umami. Zářivě zelená. Dotek dokonalosti.
Ceremoniální matcha od mistra Sakamota. Vyrobená z kultivaru Saemidori, který ještě umocňuje chuťový zážitek. Místo obvyklého tencha používá pan Sakamoto své Gyokuro, ze kterého je tato matcha pomalu na kamenném mlýnku se vší péčí a pečlivostí namleta na nejjemnější prášek.
Teprve na Matcha Sae jsem porozuměl "o čem matcha je" - dlouhá léta jsem měl matcha za perfektní povzbuzující nápoj a nezbytnou rekvizitu čajového obřadu. Až Matcha Sae mi otevřela oči a pochopil jsem, že u takovéhoto čaje není čajový obřad jen o tom, že já připravuji čaj. Já pomocí čajového obřadu připravuji hlavně sebe, abych Čaj byl schopný vychutnat a nechat plně působit.
Po prvním doušku této matcha doslova ucítíte záplavu zelené energie - a celou širokou paletu chutí, které jsou jemné, ale důrazné. Delikátní.
Farmář: Mistr Sakamoto se věnuje pěstování organického gyokura již od roku 1985. V Japonsku je vyhlášený expert, právem přezdívaný 'gyokuro guru' pro své obrovské znalosti a úspěchy. Jeho čaje, kdykoliv vyvrátí tvrzení, že bez umělých hnojiv nelze vypěstovat dobré gyokuro. Mimo jiné vynalezl a vyrábí vlastní druh organického hnojiva, propaguje organické zemědělství a snaží se pomoci farmářům, kteří na něj chtějí přejít. Celý jeho přístup je založený na komplexním pohledu na půdu, rostliny a lidské bytosti jako na součást jednoho celku.
Baleno přímo v Japonsku do originálního znovuzavíratelného obalu pro zachování maximální kvality.
Certifikováno JAS.
FOTO Usucha
Osobní popisek: 75°C, Usucha - 2g/70ml, Koicha - 4g/50ml. Koicha je přes větší dávku a menší objem vody sladší, dochuť mocná, sytější "chlorofil", krém a piniové ořechy. Usucha v chuti více nahořklá, umami, hrášek, paprika.
Suchý prášek: Matchu jsem po celou dobu uchovával v 2 zip sáčcích v mrazáku - jasně se mi potvrdilo, že i po tři měsíce příprav (10g na měsíc) si matcha drží svěžest, kvalitu a barvu, neoxiduje. V sáčku jemně mletý prášek místy v hrudkách - přes síto rozmělnění do mikro zrnek, které se v misce nádherně rozvoní. Vůně prášku je sladká s jemnou hořkostí v pozadí, připomíná mi piniové ořechy, makadamové krémové ořechy, šlehačkovou pěnu, doteky marcipánu, travnaté nuance - "zelenost", sytost podobná snad jen mladému ječmenu. Barva sytě zelená, až reflexní, jasně udává směr a standard, jak má japonská matcha vypadat!
Vůně: ořechovo-krémová, travnatost - "chlorofil" listů,
Barva: Světlejší žlutá, hustá pěna usuchy. Tmavě brčálově zelená, kašovitá struktura koichy.
Chuť: sladká ořechovo-krémová složka, travnatost tvoří lehce nahořklou texturu, pěna doslova šlehačkové jemná s doteky hrášku. Piniové ořechy, šťavnatý makadam. Vegetální sytá složka s doteky zelené papriky v pozadí. Hořko-sladký balanc. Chuť koicha je znásobená tažením husté struktury "nálevu" po ústech - absolutně impulzivní, vše zastiňující požitek. Usucha je lepší mohutně vsrknout, pěna se tak rozprostře po ústech a dává tak hořkou krémovost s mocnou umami, která později sládne od kořene jazyka po patro. Svěžest a intenzita chutě zaměstnají mozek na 100%, doslova si vynutí pozornost.
Dochuť: marcipán, ječné slady, umami, sytá sládnoucí travnatost. V dochuti usucha mocné makadamové ořechy s travnatou umami složkou, lehká mořská řasa. Koicha v dochuti k mandličkám, později piniovým ořechům, marcipán. Koicha je dechberoucí, opravdu zážitek - naprosto nutné důkladné protření přes sítko, aby byl celek bez hrudek a důkladné prošlehání - u koicha je šlehání jiné, pozvolnější, ale "hloubkové", až na dno misky. Osvěžující a naprosto povzbuzující, motivační, energizující, pozvedající náladu. Doba doznívání je silně přes půl hodiny u koichy, cca 20min u usuchy. Povypití nástřel, doslova hmatatelné prokrvování mozku.
Popis a příprava byla nejnáročnější za poslední měsíce, nutil jsem se zapnout pc a rušit dojem z popíjení digitálním faktorem. Zážitek, který nelze pochopit, dokud člověk nevyzkouší. Myšlenkový boost je enormní, člověk může dělat daně, psát verše, programovat - jen na fyzickou aktivitu je to trochu až moc velký nástřel, není to matchatea na shaker za studena do posilovny, efekt po vypití je zcela odlišný, logicky :-)
FOTO Koicha
Cena: 800,-/40g
Prodejce: rishe.eu