Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Mistrovská sorta kukicha nejvyšší kvality - výborná chuť, sladká vůně a příjemné povzbuzení.
Původně se jednalo o sekundární produkt při výrobě čaje Gyokuro, ale nyní obliba Kukicha Gyokuro dalece přesáhla. Název lze volně přeložit jako "stonkový" nebo "řapíkový" čaj - což Kukicha přesně je - stonky smíchané s malým množstvím lístků. Výsledná chuť je příjemně sladká a oblíbená i u lidí, kteří obvykle zelené japonské čaje nepijí. Naopak znalci japonských čajů ocení jemné chuťové nuance, kterých dosáhnete lehkou změnou teploty.
Kukicha obsahuje velké množství zdraví prospěšných antioxidantů a velmi malé množství teinu - díky tomu ji bez obav mohou pít i lidé, kteří se potřebují teinu vyhnout, případně se obávají, že by večer nemohli usnout. V řapících navíc Kukicha najdeme vysoké koncentrace (srovnatelné s matcha) prospěšného L-theaninu.
(L-theanin je aminokyselina jež v mozku způsobuje stav hluboké relaxace bez utlumení.)
Shrnuto do několika bodů:
Lahodná a svěží chuť
Zcela přírodní povzbuzení pro tělo i mysl
Obsahuje široké spektrum zdraví prospěšných látek
Vysoký obsah L-theaninu (způsobuje relaxaci aniž by uspával - nízký obsah teinu)
v nekompromisní kvalitě (Japonská certifikace JAS)
v zimě zahřeje
V létě snadno připravíte na studeno
Oblast: Shizuoka
Dodavatel: Pan Morishita
Příprava
Tradičně 5-7g čaje na 300-400ml vody.
1. Nálev: Zalijeme vodou o teplotě 80°C Po minutě louhování slijeme do poslední kapky.
2. Nálev zalijeme vodou mírně teplejší 85°C a taktéž louhujeme minutu.
Doporučím použít měkkou filtrovanou vodu.
Bez obav si můžete pohrát i s množstvím čaje - platí, že čím kvalitnější čaj, tím lze připravit silnější nálev bez chuťových defektů.
Baleno v Japonsku.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně pronikavá, vegetální s květinovým podtextem, travnato-zeleninová základna, sladká květová složka připomínající jasmín a nepatrně fialky - jemná květová složka připomíná vcelku marcipán. Stonky béžové 0,5-1,5cm dlouhé. List tmavě zelený a drobný, velké množství prachu, nejčastější je velikost plátků a malých jehliček o velikosti 0,6-1cm. Poměr list:stonky je odhadem 60:40. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Prvotní dojem je silný, travnatý, špenát, kosatce, náznaky po středně opečeném toastu, při delším napaření usedlejší traviny, náznak marcipánu, květinový podtext, složka květákové placičky. |
BARVA NÁLEVU | | Žlutavá jiskrná barva nálevu, jen minimum prachu na dně misky. Vůně je, travnatá, mořská jemnější řasa, květinkové pozadí, náznaky fialek. |
CHUŤ | | Chuť vyvážená, kyselkavá, nahořklá i sladká, jemnější řasa Arame, travinka, poměrně pronikavé umami v kontrastu s jemnějšími prvky - kůra citronu, květinové nádechy po jasmínu. |
DOCHUŤ | | Po polknutí mohutná travnatost, rychlé sládnutí, přes řasu Arame a právě posekanou tmavou trávu, přechází k prvkům doslova jako rozpouštěný marcipán na jazyku s citronovou polevou, intenzivní jasmín. Dochuť postupně evokuje luční traviny, citronovou trávu, citronovou polevu, to vše s jasmínem v pozadí. Pouze lehké povzbuzení, mírně ochlazující účinek. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Tuhé zeleno-béžové stonky, sytě zelené plátečky, zlomky listů. Výrazná zelená naprosto vyniká mezi stonky, vzhledově krásné, super i v louhovačce, kdy stonky tančí po hladině, nebo plavají nahoru a dolu podle nasáknutí vodou. |
Doporučených 80°C je ideální, ani jmené usedlé složky, ani ostřejší travnaté prvky, takto je celek chuťově nejbohatší a přitom stabilní, lze samozřejmě i za studena macerovat, ale tužší stonky tak nevydají vše. Jednotlivé nálevy mi nabízí různé intenzity popsaných prvků, v prvním nálevu mě odzbrojí intenzivní jasmín a citrusové nuance, v druhém nálevu dominuje travnatost a hluboká umami s řasou, v třetím cítím lehce opečený toast do křupava s cukerným až marcipánem a květinami v pozadí. Čtvrtý nálev je pak již lehký. Zajímavý a vydatný čaj, již podle tmavé barvy listu a vůně šlo předpokládat mocné dojmy.
Cena: 49,-/10g degustační balení
Prodejce: rishe.eu