Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



2020 Japan KUKICHA FF MURAKAMI


Vložil Tomáš Klouda 1.3.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
Mistrovská sorta kukicha nejvyšší kvality - výborná chuť, sladká vůně a příjemné povzbuzení.
Původně se jednalo o sekundární produkt při výrobě čaje Gyokuro, ale nyní obliba Kukicha Gyokuro dalece přesáhla. Název lze volně přeložit jako "stonkový" nebo "řapíkový" čaj - což Kukicha přesně je - stonky smíchané s malým množstvím lístků. Výsledná chuť je příjemně sladká a oblíbená i u lidí, kteří obvykle zelené japonské čaje nepijí. Naopak znalci japonských čajů ocení jemné chuťové nuance, kterých dosáhnete lehkou změnou teploty.
Kukicha obsahuje velké množství zdraví prospěšných antioxidantů a velmi malé množství teinu - díky tomu ji bez obav mohou pít i lidé, kteří se potřebují teinu vyhnout, případně se obávají, že by večer nemohli usnout. V řapících navíc Kukicha najdeme vysoké koncentrace (srovnatelné s matcha) prospěšného L-theaninu.
(L-theanin je aminokyselina jež v mozku způsobuje stav hluboké relaxace bez utlumení.)

Shrnuto do několika bodů:
Lahodná a svěží chuť
Zcela přírodní povzbuzení pro tělo i mysl
Obsahuje široké spektrum zdraví prospěšných látek
Vysoký obsah L-theaninu (způsobuje relaxaci aniž by uspával - nízký obsah teinu)
v nekompromisní kvalitě (Japonská certifikace JAS)
v zimě zahřeje
V létě snadno připravíte na studeno

Oblast: Shizuoka
Dodavatel: Pan Morishita

Příprava
Tradičně 5-7g čaje na 300-400ml vody.
1. Nálev: Zalijeme vodou o teplotě 80°C Po minutě louhování slijeme do poslední kapky.
2. Nálev zalijeme vodou mírně teplejší 85°C a taktéž louhujeme minutu.
Doporučím použít měkkou filtrovanou vodu.
Bez obav si můžete pohrát i s množstvím čaje - platí, že čím kvalitnější čaj, tím lze připravit silnější nálev bez chuťových defektů.
Baleno v Japonsku.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně pronikavá, vegetální s květinovým podtextem, travnato-zeleninová základna, sladká květová složka připomínající jasmín a nepatrně fialky - jemná květová složka připomíná vcelku marcipán. Stonky béžové 0,5-1,5cm dlouhé. List tmavě zelený a drobný, velké množství prachu, nejčastější je velikost plátků a malých jehliček o velikosti 0,6-1cm. Poměr list:stonky je odhadem 60:40.
NAHŘÁTÝ LIST Prvotní dojem je silný, travnatý, špenát, kosatce, náznaky po středně opečeném toastu, při delším napaření usedlejší traviny, náznak marcipánu, květinový podtext, složka květákové placičky.
BARVA NÁLEVU Žlutavá jiskrná barva nálevu, jen minimum prachu na dně misky. Vůně je, travnatá, mořská jemnější řasa, květinkové pozadí, náznaky fialek.
CHUŤ Chuť vyvážená, kyselkavá, nahořklá i sladká, jemnější řasa Arame, travinka, poměrně pronikavé umami v kontrastu s jemnějšími prvky - kůra citronu, květinové nádechy po jasmínu.
DOCHUŤ Po polknutí mohutná travnatost, rychlé sládnutí, přes řasu Arame a právě posekanou tmavou trávu, přechází k prvkům doslova jako rozpouštěný marcipán na jazyku s citronovou polevou, intenzivní jasmín. Dochuť postupně evokuje luční traviny, citronovou trávu, citronovou polevu, to vše s jasmínem v pozadí. Pouze lehké povzbuzení, mírně ochlazující účinek.
VYLOUHOVANÝ LIST Tuhé zeleno-béžové stonky, sytě zelené plátečky, zlomky listů. Výrazná zelená naprosto vyniká mezi stonky, vzhledově krásné, super i v louhovačce, kdy stonky tančí po hladině, nebo plavají nahoru a dolu podle nasáknutí vodou.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Doporučených 80°C je ideální, ani jmené usedlé složky, ani ostřejší travnaté prvky, takto je celek chuťově nejbohatší a přitom stabilní, lze samozřejmě i za studena macerovat, ale tužší stonky tak nevydají vše. Jednotlivé nálevy mi nabízí různé intenzity popsaných prvků, v prvním nálevu mě odzbrojí intenzivní jasmín a citrusové nuance, v druhém nálevu dominuje travnatost a hluboká umami s řasou, v třetím cítím lehce opečený toast do křupava s cukerným až marcipánem a květinami v pozadí. Čtvrtý nálev je pak již lehký. Zajímavý a vydatný čaj, již podle tmavé barvy listu a vůně šlo předpokládat mocné dojmy.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 49,-/10g degustační balení

Prodejce: rishe.eu