Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



2020 Japan Kukicha FF Yabukita


Vložil Tomáš Klouda 21.1.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
Kukicha je čaj skládající se převážně z čajových větviček, stébel a řapíku. Název tohoto čaje pochází z japonského slova „kuki“, což znamená řapík.
Má nízký obsah kofeinu. Je to jemný a jemný vkus, dobré na večer. Má mírnější chuť než sencha.
Kukicha je japonský čaj, který je vyrobený z větviček, stébel a řapíku a má jedinečnou osvěžující vůni a sladkost. Používá se odrůda Yabukita. Tento čaj se vyrábí mírným napařováním (30 sekund), aby vyhovoval potřebám v zámoří. Čaj má velmi jemnou a vyváženou chuť s lahodnými tóny čerstvé letní trávy a slámy. Jedná se o vynikající odpolední čaj díky nízkému obsahu kofeinu a vysokému obsahu minerálů.
Balení: 100g
Oblast: Shizuoka, Japonsko
Sběr: Květen
Kultivar: Yabukita
Příprava:
Na přípravu tohoto čaje doporučujeme použít 6g čaje na 200 ml horké vody o teplotě 80-90 °C a nechte luhovat 40s. U dalších nálevu zvyšte čas luhovaní o 5 - 15s.
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně listu je svěží, kyselkavá do citrusova s příjemným vegetálním sytým podtextem. Intenzivní složky limetky s posekanou "potoční" trávou, ananasové/rybízové problesky. Obsah listu je od pohledu cca v poměru 1:1, větvičky (stébla a řapíky) : listy. Béžové až žlutavé větvičky, sytě zelený list v podobě úzkých jehliček. Poměrně málo prachu a malých zlomků, dobrý vzhled.
NAHŘÁTÝ LIST První dojem tvoří sytý, travnatý odér, zpočátku travinky, později mořská řasa s "hořkostí" v základu, až po delším napaření vydají i tužší stonky lehce kyselkavé vonné esence, zpočátku voní trochu dřevitou složkou, skoro jako balzové dřevo v kombinaci s právě dosušenou slámou, později jde do citrusu.
BARVA NÁLEVU Žlutavý světlejší nálev. Poměrně velké množství kalu, přijatelné množství zlomků na dně misky.
CHUŤ Kyselkavá základna, svěží charakter, který si umím představit jak pro maceraci, tak pro popíjení za tepla v létě. Chuti dominuje kyselá základna, ale zadní část jazyku stimuluje lehká nahořklá travnatá složka. Citrusové nuance se slámou a svěžími travinkami. Hloubka chuti samotné v prvopočátku není příliš velká, až další doušky - mísící se dochuť s chutí dává lepší požitek. Chybí mi zde trochu hlubší projevy v chuti, snad je to mírnějím napařováním, nebo jednodruhovkou kultivaru v základu, chuť se mi zdá trochu povrchnější.
DOCHUŤ Dochuť je zajímavá, zpočátku po polknutí obrat o 90° a traviny zaujímají první místo, sklouzávají po patře, hrdlem, poté sladce vzlínají s postupně prodírající se kyselkavostí zase na vedoucí pozici. Proplétání k sobě hodících se chutí, podobně, jako na jaře pomlázka - vše jde hladce, přirozeně, chutně. Závěr dochutě opět kyselkavější s lehkou hořčinkou s travinami a problesky máselných složek alá gaba. Příjemný svěží charakter, osobně bch tuto kompozici lépe viděl na léto, enormně mě ochlazuje. Poměrně povzbudivý účinek díky obsahu čaje sencha. Délka dochutě je až k 15-ti minutám, travinky vzlínají z hrdla velmi dlouho, kyselkavá svěží složka se drží na jazyku a na stěnách úst až kolem 8-10 minut.
VYLOUHOVANÝ LIST Měkký tmavě zelený list, ovšem není to úplné blátíčko jako u hluboce napařovaného listu. Řapíky tužší "blanky" světlejší zelené barvy, stonky tuhé žlutavo-béžové.

caje
caje
caje
caje
Ač puritáni a japanofilové budou tvrdit, že kukicha je nižší sorta čaje a nemá se "ždímat", záleží samozřejmě jaký list je ke stonkům dodán (z čeho se kukicha vyrábí) a jak starý čaj je - v gaiwanu/kyusu se dobrá kukicha, jako tato dá udělat na 4-5 výtečných nálevů. První tři jsou nejlepší, pak jde celek dolů, jak sytost travin, tak bohatost kyselkavých pestrých složek. Ve vícenálevu lze vnímat i kyselkavé ovoce, které bylo cítit v napřeném listu - rybíz.
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 405,- / 100g

Prodejce: www.nagomitea.eu