Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Kukicha je čaj skládající se převážně z čajových větviček, stébel a řapíku. Název tohoto čaje pochází z japonského slova „kuki“, což znamená řapík.
Má nízký obsah kofeinu. Je to jemný a jemný vkus, dobré na večer. Má mírnější chuť než sencha.
Kukicha je japonský čaj, který je vyrobený z větviček, stébel a řapíku a má jedinečnou osvěžující vůni a sladkost. Používá se odrůda Yabukita. Tento čaj se vyrábí mírným napařováním (30 sekund), aby vyhovoval potřebám v zámoří. Čaj má velmi jemnou a vyváženou chuť s lahodnými tóny čerstvé letní trávy a slámy. Jedná se o vynikající odpolední čaj díky nízkému obsahu kofeinu a vysokému obsahu minerálů.
Balení: 100g
Oblast: Shizuoka, Japonsko
Sběr: Květen
Kultivar: Yabukita
Příprava:
Na přípravu tohoto čaje doporučujeme použít 6g čaje na 200 ml horké vody o teplotě 80-90 °C a nechte luhovat 40s. U dalších nálevu zvyšte čas luhovaní o 5 - 15s.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně listu je svěží, kyselkavá do citrusova s příjemným vegetálním sytým podtextem. Intenzivní složky limetky s posekanou "potoční" trávou, ananasové/rybízové problesky. Obsah listu je od pohledu cca v poměru 1:1, větvičky (stébla a řapíky) : listy. Béžové až žlutavé větvičky, sytě zelený list v podobě úzkých jehliček. Poměrně málo prachu a malých zlomků, dobrý vzhled. |
NAHŘÁTÝ LIST | | První dojem tvoří sytý, travnatý odér, zpočátku travinky, později mořská řasa s "hořkostí" v základu, až po delším napaření vydají i tužší stonky lehce kyselkavé vonné esence, zpočátku voní trochu dřevitou složkou, skoro jako balzové dřevo v kombinaci s právě dosušenou slámou, později jde do citrusu. |
BARVA NÁLEVU | | Žlutavý světlejší nálev. Poměrně velké množství kalu, přijatelné množství zlomků na dně misky. |
CHUŤ | | Kyselkavá základna, svěží charakter, který si umím představit jak pro maceraci, tak pro popíjení za tepla v létě. Chuti dominuje kyselá základna, ale zadní část jazyku stimuluje lehká nahořklá travnatá složka. Citrusové nuance se slámou a svěžími travinkami. Hloubka chuti samotné v prvopočátku není příliš velká, až další doušky - mísící se dochuť s chutí dává lepší požitek. Chybí mi zde trochu hlubší projevy v chuti, snad je to mírnějím napařováním, nebo jednodruhovkou kultivaru v základu, chuť se mi zdá trochu povrchnější. |
DOCHUŤ | | Dochuť je zajímavá, zpočátku po polknutí obrat o 90° a traviny zaujímají první místo, sklouzávají po patře, hrdlem, poté sladce vzlínají s postupně prodírající se kyselkavostí zase na vedoucí pozici. Proplétání k sobě hodících se chutí, podobně, jako na jaře pomlázka - vše jde hladce, přirozeně, chutně. Závěr dochutě opět kyselkavější s lehkou hořčinkou s travinami a problesky máselných složek alá gaba. Příjemný svěží charakter, osobně bch tuto kompozici lépe viděl na léto, enormně mě ochlazuje. Poměrně povzbudivý účinek díky obsahu čaje sencha. Délka dochutě je až k 15-ti minutám, travinky vzlínají z hrdla velmi dlouho, kyselkavá svěží složka se drží na jazyku a na stěnách úst až kolem 8-10 minut. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Měkký tmavě zelený list, ovšem není to úplné blátíčko jako u hluboce napařovaného listu. Řapíky tužší "blanky" světlejší zelené barvy, stonky tuhé žlutavo-béžové. |
Ač puritáni a japanofilové budou tvrdit, že kukicha je nižší sorta čaje a nemá se "ždímat", záleží samozřejmě jaký list je ke stonkům dodán (z čeho se kukicha vyrábí) a jak starý čaj je - v gaiwanu/kyusu se dobrá kukicha, jako tato dá udělat na 4-5 výtečných nálevů. První tři jsou nejlepší, pak jde celek dolů, jak sytost travin, tak bohatost kyselkavých pestrých složek. Ve vícenálevu lze vnímat i kyselkavé ovoce, které bylo cítit v napřeném listu - rybíz.
Cena: 405,- / 100g
Prodejce: www.nagomitea.eu